Info.UdA

Informacions de la Universitat

Els estudiants de l’UdA presenten els seus projectes durant la Diada universitària 2017

Més de 400 persones es van aplegar el dijous 11 de maig a la tretzena Diada universitària, que va comptar amb la participació com a convidats dels alumnes de primer de batxillerat o equivalent dels tres sistemes educatius presents a Andorra. La Diada universitària, organitzada per la Universitat d’Andorra (UdA) amb el suport del Comú de Sant Julià de Lòria, és una jornada de portes obertes destinada a oferir informació als alumnes preuniversitaris sobre els aspectes diferenciadors de la universitat pública andorrana i sobre la seva oferta acadèmica i de serveis.

La jornada va començar amb un espectacle de monòlegs científics, a càrrec de la companyia The Big Van Theory, després del qual esva fer un dinar festiu. Els alumnes també van tenir a la seva disposició diversos punts d’informació de la Universitat, tot visitant les instal·lacions del campus, i van participar als tallers que hi havia programats: màgia matemàtica, drons, infermeria i robòtica educativa. Com a novetat, enguany destacava la presentació de projectes d’informàtica fets pels estudiants.

La universitat dels Pirineus manté obert el període de preinscripció per al proper curs 2017-2018, un tràmit que es formalitza fàcilment a través del formulari de preinscripció en línia.

Celebració del Dia Internacional d’Infermeria.

Cada 12 de maig, el Col·legi oficial d’infermeres d’Andorra, la Universitat d’Andorra i el Servei d’Andorrà d’Atenció Sanitària ha organitzat diversos actes per commemorar el naixement de Florence Nightingale.

Aquest cop, el tema escollit internacionalment pel CIE gira en torn al lideratge infermer. Els estudiants i professors dels estudis d’infermeria han participat en aquesta diada exposant diversos treballs elaborats en assignatures com Ètica i legislació I i II, Infermeria comunitària i Rol professional.

Uns 360 escolars participen a La Universitat dels Infants

El 18 maig de 2017 es va desenvolupar la quarta edició de La Universitat dels Infants, un projecte de responsabilitat social universitària que consisteix en l’obertura de la Universitat d’Andorra (UdA) a la mainada. L’activitat central va ser la celebració del “IV Congrés de ciència a la vida quotidiana”, al qual participaren uns 360 alumnes de tercer cicle de primera ensenyança, d’11 i 12 anys. En aquesta edició, el congrés va tornar a comptar amb l’espectacle “Experimentem amb la ciència” a càrrec de Clowntifics.
L’esperit de La Universitat dels Infants és obrir l’UdA a la societat per promoure l’interès per la ciència i la recerca, tot superant les barreres i els estereotips sobre la inaccessibilitat del saber científic. Es vol estimular la participació activa dels nens i fomentar la transferència i difusió de coneixements tècnics, de manera lúdica, atractiva i propera.
Els objectius s’articulen a partir de tres grans eixos: universitat, ciència, i relació amb les escoles: divulgar i apropar el coneixement científic i investigador als nens i nenes, fomentant espais de diàleg en els quals puguin manifestar les seves inquietuds; potenciar la relació universitat-escoles; establir una relació més estreta amb totes les escoles de primera ensenyança del país.

 Cloenda del curs Aula Magna

El dijous 18 de maig, a la sala d’actes del Centre Cultural la Llacuna, va tenir lloc l’acte de cloenda del curs Aula Magna 2016-2017, amb la conferència ‘Quan la vida esdevé una història per ser narrada’, a càrrec d’Anna Bonafont, doctora en Antropologia, màster en Envelliment i psicologia de l’envelliment i col·laboradora de la Universitat d’Andorra (UdA).
Aula Magna és una iniciativa conjunta de la Universitat d’Andorra amb el Comú d’Andorra la Vella que ofereix, d’octubre a maig, un programa d’activitats acadèmiques que combina la part teòrica amb la pràctica, com també sortides culturals. Les sessions del curs van adreçades a la gent gran del país, que les comparteixen amb estudiants més joves. El seu objectiu és fer que la Universitat i el coneixement siguin patrimoni de totes les edats.
En aquesta dotzena edició, que ha portat per títol ‘Viure, reviure i conviure’, hi han pres part 34 participants i s’han programat sis sessions sobre temes de salut, cultura, ciència i tecnologia.

Postgrau en Fiscalitat (5a edició)

A Andorra s’està desenvolupant un sistema tributari que comporta la necessitat de formar i reciclar professionals en l’àrea de la consultoria o la direcció fiscal de l’empresa. És per aquest motiu que el 2013 la Universitat d’Andorra va iniciar el programa de postgrau en Fiscalitat, en col·laboració amb la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra i la Cambra de Comerç, Indústria i Servevis d’Andorra. Amb l’objectiu de continuar cobrint la important demanda d’aquest programa, el setembre del 2017 s’iniciarà la cinquena edició del postgrau, que finalitzarà el juny del 2018. La preinscripció a la cinquena edició està oberta fins al dia 1 de setembre del 2017.

Les classes lectives presencials representen una càrrega de 180 hores i es faran a la Universitat d’Andorra els divendres a la tarda (de les 16 a les 20 hores) i els dissabtes al matí (de les 10 a les 14 hores).

El postgrau en fiscalitat fa conèixer de forma completa i de manera pràctica tots els impostos que conformen el sistema tributari andorrà, així com els problemes, les fórmules i les solucions que planteja la fiscalitat internacional en relació amb les inversions d’Andorra a l’estranger i les inversions dels no-residents a Andorra. Aquest programa va dirigit als titulats universitaris en estudis relacionats amb el sector empresarial, econòmic, jurídic o financer i a empresaris, professionals liberals i professionals especialitzats en aquests àmbits. També s’adreça a directors financers, administratius i executius. En el disseny hi ha participat el Col·legi d’Advocats d’Andorra. El preu de la matrícula és de 3.330 euros.

Guia de cursos d’estiu 2017

La Xarxa Vives d’Universitats ha fet pública al web www.estiu.info  la Guia de cursos d’estiu 2017. La Guia d’enguany compta amb una oferta de 581 cursos organitzats per 25 marcs organitzatius en un total de 85 localitats i als quals s’estima que participen més de 25.000 persones entre universitaris, professionals i estudiants preuniversitaris.
Del 15 de maig al 15 d’octubre, hi haurà a l’abast del públic un ampli ventall de cursos d’un total d’11 àrees acadèmiques: 67 d’arts, 63 d’humanitats, 79 de ciències de l’educació, 37 de ciències econòmiques, 20 de ciències jurídiques, 84 de ciències socials, 20 de medi ambient, 26 de ciències experimentals, 89 de ciències de la salut, 43 d’estudis tècnics entre d’altres. De tots aquests cursos, 506 són presencials i 75 a distància.
Els estudiants universitaris podran obtenir reconeixement acadèmic en un gran nombre de cursos.
D’altra banda, s’ha convocat un any més el programa DRAC Estiu, una línia d’ajuts a la mobilitat per assistir a algun dels cursos o activitats que figuren a la Guia.

Nous convenis de mobilitat internacional

La Universitat d’Andorra (UdA) i la Universidad nacional de Avellaneda (UNDAV), Argentina, han signat un conveni marc de col·laboració científica, docent, tècnica i administrativa, amb l’objectiu de fomentar projectes conjunts i facilitar la mobilitat i l’intercanvi entre membres de la comunitat universitària d’ambdues institucions.
En virtut d’aquest conveni, les dues institucions s’han compromès, amb un acord específic, a acceptar un cert nombre d’estudiants de l’altra institució durant un semestre o quadrimestre. La col·laboració entre les dues universitats s’adreça a la creació de projectes conjunts i a la mobilitat i intercanvi en els àmbits de la docència, de la recerca, dels estudiants i dels personal administratiu i de suport tècnic.

 Torna l’Aula d’Estiu, el programa de cursos d’estiu de l’UdA

L’Aula d’Estiu és el programa de cursos que organitza la Universitat d’Andorra (UdA) durant el mes de juny i la primera setmana de juliol. La segona edició arriba amb una àmplia oferta de cursos emmarcats en diverses àrees del coneixement per a tots els públics, des d’estudiants i professionals de l’ensenyament a qualssevol persona interessada. El termini de preinscripcions i matrícula finalitza el 7 de juny, i es formalitza a través del formulari en línia.

Del 8 de juny al 8 de juliol, hi ha a l’abast del públic un ampli ventall de cursos d’un total de sis temàtiques específiques (educació, empresa, infermeria, informàtica, llengües, TIC), però també de caire més transversal. Destaquen, per exemple, la formació sobre la Internet de les coses, o els seminaris d’iniciació a les cultures francesa, portuguesa i xinesa.

Les classes es fan íntegrament a la Universitat d’Andorra. Es lliurarà un certificat d’assistència per a cada curs a les persones que assisteixin al 80% de les sessions. Per als estudiants, a més, l’assistència està acreditada per la Universitat d’Andorra amb crèdits europeus de lliure elecció, en proporció a la durada del curs.

 Participació al SIMA

El Simposi Internacional de Marketing d’Andorra va tenir lloc els dies 16 i 17 de maig (5a edició), sota el lema “Comerç: una visió integradora”, amb conferències i taules rodones. La Universitat d’Andorra va ser preseent a la ponència sobre “Turisme Cultural”, en què Cristina Yañez va intercanviar opinions amb el director del Museu Carmen Thyssen Andorra, Guillermo Cervera.

Altres informacions

 9 de maig. Visita a l’escola Pau Claris de la Seu d’Urgell pels estudiants de segon curs del Bàtxelor en ciències de l’educació.

10 de maig. Visita als estudis de doble grau bilingüe de mestre de la Universitat de Vic.

16 de maig. Visita de Carolina Bastida, autora del llibre Les llegendes d’Andorra, als estudiants de primer curs del Bàtxelor en ciències de l’educació en el marc de l’assignatura de Literatura infantil. En aquesta assignatura els estudiants cada dimecres han representat una de les llegendes recollides en aquesta obra.

17 de maig. Acte de fi de carrera de la setena promoció del Bàtxelor d’especialització en infermeria obstetricoginecològica a Barcelona.

19 de maig. Visita als estudis de grau de mestre bilingüe de la Universitat de Lleida.

26 de maig. Sessió de conta contes i lliurament de premi del concurs literari a la Biblioteca Comunal Universitària.

27 de maig. Participació a la Fira de les Matemàtiques de Lleida per estudiants de segon curs del Bàtxelor en Ciències de l’Educació

 

Ponències i participació a congressos

Casalprim M. and Larraz, V. University of Andorra: How to blend and lead onsite and online education. Visionary Leadership for Digital Transformation Higher education for the sustainable world we want. 24 May 2017. UNESCO HQ, Paris

Agenda de la Universitat

  • 27 de maig. Participació a la Fira de les matemàtiques (Lleida)
  • 31 de maig. Comissió de Llengua de la Xarxa Vives
  • 1-2 de juny. Comissió permanent de la Xarxa Vives
  • 16 de juny. Sessió informativa per a pares i futurs estudiants (2 de 3)
  • 28 de juny. Acte de fi de carrera de la promoció 2017
  • 6 de juliol. Sessió informativa per a pares i futurs estudiants (3 de 3)
  • 13 de juliol. Consell general de la Xarxa Vives