La història segueix una fórmula matemàtica?

 Florenci Pla – Professor a la Universitat d’Andorra

Les matemàtiques, tot i que sovint és veuen diametralment oposades a la història sovint hi trobem punts de confluència, ja sigui producte de la casualitat o de l’enginy de qui hi busca alguna relació.

Vegem-n’hi un parell. Un que fa referència a la Gerra civil espanyola i l’altre fa referència a la darrera proclamació de la República catalana.

La Guerra Civil Española,  es va iniciar (mitjançant un cop d’estat del General Francisco Franco) el 17 de juliol del 1936 a la guarnició de Melilla i va finalitzar l’1 d’abril del 1939. Aquesta seria la part de la història, ara anem al camp de les matemàtiques.

Si agafem la data del dia següent de l’inici de la Guerra (18-07-36) i li sumem la data del dia següent de la finalització (02-04-39) obtindrem 20-11-75, que sigui casualitat o no és la data que va morir el dictador Francisco Franco.

El Sr. Lluis Companys va proclamar la República catalana el 14 d’abril del 1931 i el Sr. Carles Puigdemont la va proclamar el 27 d’octubre del 2017. Així ho diu la història, ara anem al camp de les matemàtiques.

Si sumem els dies d’ambdues dates (14+27), més els mesos (10+4), més els anys (17+31), més els segles (19+20), més el dia que se celebra Sant Jordi (23), en honor als Jordis que estaven tancats a la presó, obtenim un valor que potser també formarà part de la història.

Us animo a que feu la suma, a veure amb que relacionareu el resultat.

Florenci Pla

Professor