Un curs sobre disfàgia orofaríngia de nivell avançat

El passat 12 i 13 de maig, des del Grup de Recerca en Ciències de la Salut i Serveis Sanitaris (GRCS) de la Universitat d’Andorra, vam impartir la primera edició del curs teòric-pràctic en Disfàgia orofaríngia de nivell avançat, centrat en les estratègies terapèutiques.

Els trastorns de la deglució constitueixen un grup ampli i heterogeni d’alteracions funcionals o estructurals. La disfàgia orofaríngia (DOF) condiciona alteracions de la seguretat i de l’eficàcia, augmentant així la morbimortalitat dels individus que la pateixen. Necessitem implementar mesures formatives i educatives per als professionals sanitaris i no sanitaris, pacients i cuidadors que ens permetin sensibilitzar-nos en relació a la DOF a fi de millorar la situació dels pacients amb les mesures preventives i els tractaments adequats.

Els objectius d’aquest curs eren, d’una banda, recordar la fisiopatologia de la disfàgia orofaríngia, i d’altra banda, entendre el diagnòstic instrumental de la disfàgia orofaríngia per tal de poder comprendre i saber aplicar les diferents estratègies d’intervenció en funció del tipus de deglució.

Acompanyant la teoria de casos clínics ens els que poder aplicar les estratègies d’intervenció presentades. Vàrem poder comptar amb la presència de Jordi Cortinas, representant de DJO Global, gràcies a la qual vam poder practicar en grups mitjançant electroestimulació suprahioïdea per poder comprendre millor el perquè d’aquesta eina terapèutica i la seva aplicabilitat.

El curs va comptar amb els següents ponents: la Dra. Espitia com a ORL per parlar del diagnòstic instrumental de la disfàgia orofaríngia, la Dra. Avellanet per recordar la fisiopatologia de la disfàgia orofaríngia, la Dra. Pagès per explicar la creació de la Unitat de Disfàgia, la Dra. Gea per parlar-nos sobre l’adaptació de la farmacoteràpia. i finalment Meritxell Ros per explicar les eines d’intervenció en el pacient amb disfàgia.

Agraïr a tots els participants i ponents d’aquest curs per seguir avançant en relació a la sensibilització i formació en un àmbit tant important com és la salut. Perquè, de ben segur, com més coneixement tinguem, millor podrem atendre a la persona que ho requereix.

Seguim!

Grup de Recerca en Ciències de la Salut i Serveis Sanitaris (GRCS) de la Universitat d’Andorra