Avui és un dia molt especial per a mi, perquè és el meu darrer acte d’obertura com a rector de la Universitat d’Andorra. D’aquí pocs dies convocarem les eleccions per escollir un nou rector i el maig de l’any vinent, hi haurà un nou rector o rectora al capdavant de la Institució. Han estat 9 anys intensos en què he tingut l’honor i el privilegi d’ocupar aquest càrrec.
També és una obertura especial perquè la fem a Andorra la Vella i vull agrair al cònsol de la capital per l’acollida que hem tingut en aquest magnífic espai. Per primer cop es fa l’obertura del nou curs acadèmic fora de Sant Julià, la parròquia que acull la Universitat i que centra la gran majoria de la seva activitat. I crec que és bo que avui es faci aquí perquè som la Universitat pública d’Andorra i com a tal, un acte tan important i solemne com l’obertura del nou any acadèmic és bo que se celebri arreu del país.
I avui, precisament perquè és el meu darrer acte d’obertura, sobretot voldria expressar el meu agraïment per haver arribat on som avui.
En primer lloc vull agrair a totes les persones que treballeu a la universitat la vostra dedicació, la vostra bona feina, el vostre compromís amb la institució i el vostre suport durant aquests dos mandats. Al personal docent i investigador, que des de la seva activitat de docència i de recerca ha fet possible desplegar nous plans d’estudis i nombrosos projectes de recerca. I també al personal administratiu i al personal tècnic que sou els que feu les funcions, a vegades poc visibles, però indispensables, sense les quals l’activitat de l’UdA no seria possible. I entre tots plegats, hem format un equip fantàstic i des de l’acord, però també des de la discrepància, sé que tothom ha actuat sempre per millorar la institució. Hi ha molts camins i molts models del que som i del que podem ser o volem ser com a universitat, però hi ha un objectiu comú compartit per cadascuna de les persones que hi treballem: ser una institució de màxima qualitat i que tingui un impacte cada cop més important en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans d’Andorra.
I aquest agraïment és extensiu a tot el professorat col·laborador sense el qual la Universitat d’Andorra seria diferent i de molta menys qualitat. Aporteu la vostra experiència i els vostres coneixements de fora de l’àmbit acadèmic i és un complement perfecte per a totes les nostres formacions.
Vull agrair especialment a les persones amb qui hem treballat més estretament per tirar endavant les principals línies estratègiques de la Universitat. A les coordinacions d’internacional: primer amb la Cristina que va crear des de zero la primera xarxa de relacions internacionals amb universitats de tot el món i que va iniciar de formar regular la mobilitat acadèmica davant de l’escepticisme d’un bon grapat de persones i que ara està al capdavant del pla d’inclusió i també a la seva successora la Nàdia que està continuant la seva feina en l’àrea internacional. A la coordinació de qualitat i acció docent, la Rosa, que ha consolidat el Consell de la Qualitat com a referent dins de la Universitat i que, malgrat passar per moments difícils en què no podíem aplicar la carrera professional per les restriccions legislatives degudes a les diverses crisis dels darrers anys, ella va seguir impulsant l’avaluació del personal cada dos anys com estava previst abans de les restriccions. La seva tenacitat i perseverança ha fet que s’hagi pogut consolidar la totalitat de la carrera professional en el moment en què això ha estat possible.
A l’Albert que gestiona de forma excel·lent la complexitat d’una institució oberta més de 12 hores al dia, amb canvis continus en horaris i activitat, al mateix temps que garanteix unes instal·lacions actualizades, a ple rendiment i amb uns serveis administratius organitzats eficientment i eficaç.
A l’Univers i a la Marta que cada any busquen la millor manera de connectar amb les noves generacions per fer conèixer la Universitat i les seves formacions i activitats.
També el meu agraïment a l’Aleix (i a tot el seu equip, el Víctor i el Marc) que han muntat uns Serveis Informàtics que són l’enveja de moltes altres institucions.
Un agraïment especial a les tres direccions: el Josep, la Montserrat i la Virginia que són les persones que han fet possible el desplegament de tots els projectes i activitats que s’han anat definint al llarg d’aquests anys. La feina de rector és molt fàcil: pensar, concebre i definir projectes i estratègia. Però després algú ho ha de dur a terme i és des de les direccions, amb la seva gestió, que els projectes esdevenen realitat.
Heu aconseguit que cada any gairebé 2.000 estudiants passin per les nostres aules repartits en 14 titulacions d’estat i una vuitantena de programes de formació continuada diferents cada any. Heu desplegat tots els màsters de continuació i heu redissenyat tots els programes de formació reglada per adaptar-los a la metodologia competencial que vam acordar fa uns anys. A més dels 5 grups de recerca que apleguen desenes d’investigadors. Una feina gens fàcil. Enhorabona i moltes gràcies.
I finalment el meu agraïment a les dues persones amb les quals he passat més hores i que, per tant, és amb les que hem compartit més de prop els bons moments, però també els no tan bons: a la Meri, secretaria de rectorat, que sempre troba solucions imaginatives i enginyoses a contratemps complicats, i a la Urgell, la gerent, i també a tot el seu equip de comptabilitat, que tant en anys de crisi, com en anys de creixement i amb nous projectes, sempre ha sabut trobar, de forma magistral, la manera de quadrar els comptes i ha posat el seny quan a vegades jo me n’oblidava. Moltes gràcies a les dues!
I un fort agraïment a la Tania que ens ha fet veure allò que segurament hauríem ignorat si no hagués estat per la seva espontaneïtat i alegria de com fa i diu les coses. Gràcies Tania.
Vull disculpar-me si alguna vegada he volgut anar massa ràpid o he volgut anar per camins que no compartíeu o simplement us he decebut. M’he sentit ajudat, com ja he dit, tant des de la coincidència com també des de la discrepància. Perquè el debat, el contrast d’opinions i de projectes ens enriqueix i millora la nostra institució. Moltes gràcies per aquest suport i per la vostra paciència.
I deixeu-me que faci una darrera petició: que seguim promovent els valors i els principis que fan del nostre país i del món un lloc fantàstic per viure o que hauria de ser un lloc fantàstic per viure: la pau, la igualtat, la llibertat, la justícia, la democràcia, la tolerància, la sosteniblitat. I també, molt important, la nostra llengua i la nostra cultura. Tenim el deure de defensar-les perquè són el llegat de la nostra història, dels nostres avantpassats i són patrimoni de tota la humanitat. El català i la nostra cultura representen la nostra manera de viure i de veure el món. Ningú els protegirà per nosaltres. Siguem exigents en la seva defensa.
I dic tot això perquè el món no està en el millor moment: els conflictes segueixen i en alguns àmbits on s’havia avançat molt, sembla que hi ha un cert retrocés. Però, i potser ho dic més amb el cor que amb la raó, cadascú de nosaltres té una part de la clau perquè això canviï. Som una institució d’ensenyament i recerca i hem d’anar al capdavant en la defensa de tots els drets i llibertats, i imaginar i concebre societats lliures i justes que viuen en pau i en harmonia de forma permanent en un món sostenible. Models de societat que segurament encara avui la majoria de la població no pot ni tan sols imaginar. Hem de ser i podem ser el vaixell insígnia d’aquesta utopia perquè així es faci realitat. Fem-ho entre tots.
També us vull dir que he estat molt afortunat amb els tres ministres responsables de l’ensenyament superior que hi ha hagut durant els meus dos mandats. Els tres han donat un suport incondicional a la Universitat pública, han cregut en el projecte i això s’ha vist amb fets, no només amb paraules: amb el suport als nous projectes que la Universitat ha iniciat i amb el suport al finançament de la institució. Un suport econòmic que s’ha mantingut fins i tot en alguns anys molt difícils econòmicament per a Andorra. Sr. Èric Jover, Sra. Ester Vilarrubla i Sr. Ladislau Baró, actual ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, moltes gràcies per haver-me acompanyat en aquests 9 anys i per haver ajudat a fer possible el que avui és la Universitat d’Andorra. Hem debatut, hem estat d’acord moltes vegades i algunes vegades en desacord, però sempre hem arribat a una solució consensuada amb l’objectiu clar de fer millor la Universitat d’Andorra. I també vull agrair als ministres de Salut que han participat també en el govern de la Universitat a través del Consell Universitari i també en el seu finançament. El Sr. Carles Àlvarez Marfany, el Sr. Joan Martínez Benazet, el Sr. Albert Font i l’actual ministra de Salut, la Sra. Helena Mas. El Sr. Albert Font va donar un impuls molt important al nou màster en Salut que va permetre la creació aquest mateix any del nou títol d’estat. Un impuls que ha continuat amb total convicció la Sra. Helena Mas i que farà possible la seva posada en marxa el curs vinent. Ha estat un honor i un plaer treballar amb tots vosaltres.
Senyor Xavier Espot, cap de govern, darrere de bons ministres sempre hi ha un bon cap, oi? Moltes gràcies per ser aquí avui i pel seu suport. Un suport que ha culminat amb l’ampliació del campus de la Universitat amb un nou edifici, el projecte de renovació del qual ja està en marxa. Uns espais que han de donar resposta a les necessitats dels propers anys per desenvolupar nous projectes educatius, més recerca, més serveis per als estudiants i per promoure de forma integral la vida estudiantil al campus universitari. És un esforç d’inversió molt important per al país i treballarem intensament i amb objectius clars perquè el retorn d’aquesta inversió sigui l’òptim. El meu més sincer agraïment.
No puc acabar els agraïments sense citar als vertaders protagonistes de la Universitat: vosaltres els estudiants. Més endavant estareu al centre de les meves paraules. Però ara vull agrair la responsabilitat i la feina ben feta dels vostres representants al Consell Universitari (el màxim òrgan de govern col·legiat de la Universitat): la Clàudia, el Gilberto, l’Anna, el Roger, l’Arnau i la Itzel. Moltes gràcies a tots vosaltres pel vostre compromís amb el govern de la universitat pública d’Andorra.
Avui obrim el 36è curs de la Universitat d’Andorra (35 anys d’universitat pública que comencem a celebrar avui mateix) i volem agrair novament la confiança dels estudiants i de la societat andorrana en la nostra Institució.
Obrim el curs acadèmic amb el primer curs del nou màster en Analítica de dades, i els nous plans d’estudis del bàtxelor en Infermeria i del bàtxelor en Administració d’empreses. També lliurarem avui els diplomes a la primera promoció del màster en Educació. Així mateix ja s’ha creat, com ja he comentat, el títol d’estat del nou màster en Salut que s’ha de posar en marxa el setembre del curs vinent i que suposarà la culminació de tots els màsters de continuació dels bàtxelors existents.
També seguim amb una àmplia oferta de formació continuada que mostra, un cop més, l’estreta relació entre la Universitat pública d’Andorra i el teixit professional i econòmic del país.
Estem il·lusionats per poder estar aquí un any més i perquè podem iniciar nous projectes. Projectes que no serien possibles sense el suport que la societat andorrana ha donat i dona a la Universitat pública. Des d’aquí vull agrair a les empreses, institucions i a totes les persones que ens acompanyen i col·laboren en molts dels projectes que hem desenvolupat i que seguirem desenvolupant.
Així mateix, vull fer un especial agraïment al Comú de Sant Julià de Lòria, la parròquia que acull el campus universitari, un comú que sempre ens ha acompanyat, i en especial aquests darrers anys, i amb ell seguim treballant en un bon nombre de projectes. Gràcies als cònsols de Sant Julià el projecte de residència d’estudiants està cada dia més a prop. Projecte que considerem del tot indispensable per poder acollir al cada cop més gran nombre d’estudiants internacionals que opten per la Universitat d’Andorra. La vostra col·laboració és indispensable. Gràcies senyor Cònsol, gràcies senyora Cònsol per aquest suport!
I deixeu-me també agrair a l’Institut de Música d’Andorra la Vella que any rere any col·labora amb aquest acte d’obertura de la Universitat. Malauradament la Minerva, la violinista que havia d’actuar avui ha tingut un contratemps d’última hora i no pot ser aquí amb nosaltres. Espero que tot es resolgui aviat i molt bé i que pugui compartir amb nosaltres el seu art en una altra ocasió. Moltes gràcies!
I avui per parlar d’un dels temes de debat actuals ens acompanya la Dra. Ana Freire, enginyera i doctora en informàtica, que impartirà la lliçó inaugural d’aquest nou curs acadèmic. Una lliçó molt interessant en uns moments en què s’està parlant tant dels perills que pot tenir l’aplicació de la intel·ligència artificial. Doncs bé, la Dra. Freire ens parlarà del «Costat bo de la intel·ligència artificial». Perquè la intel·ligència artificial ens aporta i ens pot aportar també moltes coses positives. Moltes gràcies, Dra. Freire!
Avui els principals protagonistes sou els nous estudiants que comenceu amb il·lusió els vostres estudis i, per tant, deixeu-me donar-vos la benvinguda en nom de la Universitat d’Andorra.
Gràcies per la confiança en haver escollit la Universitat d’Andorra. A partir d’avui, i ho dic amb tot el convenciment i també hi insisteixo cada any, és la vostra universitat i espero i estic convençut que el vostre pas hi deixarà empremta. Participeu en totes les activitats de la Universitat i no només en les activitat docents i d’esbarjo sinó també i sobretot en el Govern de la Institució a través de la vostra participació al Consell Universitari i també en els altres òrgans de govern i de gestió de la Universitat on hi teniu representació.
Aprofiteu aquesta gran oportunitat i dediqueu-hi tot l’esforç que calgui per reeixir amb èxit. Sigueu exigents amb nosaltres i, al mateix temps, ajudeu-nos a millorar. I recordeu, no ho oblideu, que l’educació és la millor inversió. No en dubteu pas. Cada any així ho demostren els estudis d’inserció laboral a Andorra, el darrer del qual es va publicar fa pocs dies, i arreu. I és la millor inversió, no només professionalment, sinó també personalment, per al país i per a tot el món. Perquè només amb persones molt ben formades és possible avançar en la millora de la qualitat de vida, la sostenibilitat del planeta i els drets de la ciutadania.
I us animo a participar i a gaudir de la festa de la Universitat, el divendres 13 d’octubre, una oportunitat per poder reforçar els llaços entre tota la comunitat universitària i conèixer-nos millor.
Sigueu molt benvinguts!
I avui no només obrim un nou curs sinó que també lliurem els diplomes als titulats del curs passat. Vull felicitar els 108 titulats de les formacions d’estat de la 33a promoció de la Universitat d’Andorra. La promoció amb més alt nombre de titulats (superem per primer cop el centenar). Heu completat aquesta important etapa de la vostra vida i la Universitat d’Andorra està al vostre servei perquè us pugueu seguir formant ara ja com a professionals, perquè com ja he dit abans la formació és la clau per al futur.
La meva més sincera enhorabona per la vostra graduació!
I tinguem-ho molt present: el futur depèn únicament de nosaltres.
Miquel Nicolau i Vila
Rector de la Universitat d’Andorra