Els serveis d’igualtat debaten mesures contra el ciberassetjament

La Facultat de Nàutica de Barcelona de la Universitat Politènica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) va acollir, els dies 30 de novembre i 1 de desembre, l’XI Trobada Fòrum Vives del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere, format per les representants de les unitats d’igualtat de cada universitat, entre les quals figura la responsable del Servei d’igualtat de la Universitat d’Andorra. En la trobada, les assistents van debatre els reptes que planteja la tecnologia en la perspectiva de gènere, com també l’oportunitat de desplegar polítiques universitàries per combatre la situació de desigualtat entre homes i dones, posant el focus d’atenció en l’esfera digital. La jornada va comptar amb la participació de la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge, qui va adreçar unes paraules d’agraïment en l’acte de benvinguda institucional.

El programa d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives respon al compromís de les universitats per incloure de manera efectiva la perspectiva de gènere en tots els entorns de la docència, la recerca i la gestió universitàries. En aquesta ocasió, representants de 18 universitats de la Xarxa Vives es van donar cita en la trobada anual, que cercava teixir complicitats i intercanviar idees per implantar polítiques decidides amb aquesta finalitat.

La trobada celebrada a la UPC va posar el focus, d’una banda, en augmentar la consciència dels biaixos de gènere en la intel·ligència artificial; en identificar els perills de la violència digital i com tenir-la en compte en la definició de polítiques d’igualtat a les universitats; i, finalment, en facilitar la discussió i la recerca sobre bones pràctiques relacionades amb el gènere i la docència. La jornada, dividida en dues sessions (una formativa oberta al públic i una interna de discussió) va servir per conèixer les problemàtiques que presenta la tecnologia en àmbits com la violència masclista i el ciberassetjament.

La catedràtica en Intel·ligència Artificial (IA) i Ciència de Dades i directora de l’Intelligent Data sciEnce and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la UPC, Karina Gibert, va ser l’encarregada d’obrir la jornada amb una ponència inaugural sobre la IA, un assumpte d’actualitat que preocupa en l’àmbit acadèmic. La jornada va continuar amb una ponència d’Àlex Haché, cofundadora de Donestec, entitat que estudia la intersecció entre el feminisme, la tecnologia i la sobirania digital.

La problemàtica de la violència masclista digital i el ciberassetjament va centrar el debat d’una taula rodona, en què les persones participants van coincidir en la necessitat de normatives de prevenció i actuació davant una problemàtica que es preveu en creixement. La jornada va continuar amb un taller sobre experiències de docència en perspectiva de gènere dirigit a les unitats d’igualtat.

Al llarg de la trobada, les assistents també van tenir l’oportunitat de conèixer el Planetarium de la UPC, un dels planetaris més antics d’Europa que encara es fa servir a la Facultat de Nàutica de Barcelona. Finalment, la trobada va concloure amb la reunió del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives a la Sala de Juntes de la mateixa facultat, que va establir el pla de treball sectorial per al pròxim curs. La cloenda va comptar amb la intervenció del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, qui va felicitar el Grup de Treball pel treball fet i les fites assolides els darrers anys.