El passat 7 d’octubre, el Centre Cultural La Llacuna d’Andorra La Vella va ser l’escenari de la conferència titulada: “Les ‘cèl·lules mare’ són un tractament per a l’artrosi de genoll? Dades d’un estudi clínic fet a Andorra”, a càrrec de la Dra. Anna Boada i Pladellorens, membre del Grup de Recerca en Ciències de la Salut i Serveis Sanitaris (GRCS) de la Universitat d’Andorra.
La ponència es va basar en els resultats de la tesi doctoral de la Dra. Anna Boada Pladellorens, presentada el passat 19 de juny del 2024, sobre el tractament de l’artrosi de genoll amb un producte biològic, provinent del teixit adipós i ric en cèl·lules mesenquimals: la fracció vascular estromal.
Després d’introduir l’epidemiologia, la patogènia i la terapèutica actual de l’artrosi de genoll i de detallar les propietats d’aquest producte cel·lular, es van presentar la metodologia i els resultats de l’estudi experimental no randomitzat amb grup control que s’ha dut a terme al Principat d’Andorra en aquesta àrea els darrers anys.
Es va posar en relleu la revisió sistemàtica publicada al 2022 per diferents membres del GRSC sobre l’estat de la qüestió en aquest camp de teràpia cel·lular (Boada-Pladellorens A, Avellanet M, Pages-Bolibar E, Veiga A. “Stromal vascular fraction therapy for knee osteoarthritis: a systematic review”. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2022 Aug 16;14:1759720X221117879. doi: 10.1177/1759720X221117879), com també les fortaleses de l’estudi, en què s’inclouen l’avaluació d’un producte estandarditzat de medicina regenerativa i la comparació d’imatges de ressonància magnètica a fi d’estudiar els canvis anatòmics del cartílag articular després del tractament.
Els resultats presentats demostraven una millora del dolor, tant en repòs com en activitat, així com una millora de la funcionalitat i la qualitat de vida en el grup experimental. També es van mostrar imatges de ressonància magnètica amb canvis en positiu al cartílag articular, fet, doncs, clínicament molt rellevant, tot i no resultar estadísticament significatiu respecte al grup control.
Un cop exposades les limitacions de l’estudi, les conclusions van sostenir que el tractament amb la fracció vascular estromal s’ha demostrat segur i eficaç per a millorar el dolor, la funcionalitat i la qualitat de vida dels pacients amb artrosi de genoll. Es va fer esment també al fet que manquen encara estudis per a identificar quin subgrup de pacients pot tenir una major resposta regenerativa al tractament.
Aquest estudi estava emmarcat dins de la Llnia de recerca d’Avaluació de tecnologies sanitàries, i més concretament, en el projecte de Medicina regenerativa, que va rebre el suport del Govern d’Andorra amb l’atorgament d’un dels Ajuts de recerca de temàtica andorrana del 2018 (APTA0015-AND/2018). L’acte va reunir una cinquantena de persones, i després de l’exposició es va iniciar un debat obert molt enriquidor entre diferents membres de l’àmbit sanitari del país.
L’aposta per la divulgació de la recerca que es realitza a Andorra ha estat sempre un dels objectius de la SAC, i des del GRCS de la Universitat d’Andorra aplaudim aquesta iniciativa i els agraïm profundament haver comptat amb un dels nostres membres per a formar-ne part.
Boada, A., Avellanet, M., Grillo, C., Pagès, E., Comellas, P.,
Esqué, S., Gea, E., de Miguel, C., Ribera, G i Ros, M.
GRCS de la Universitat d’Andorra