El Grup de Recerca Interdisciplinari en Educació (GRIE), recull dades des del curs 2011-2012 dels estudiants presencials de nou accés als estudis de bàtxelor de l’UdA per tal d’analitzar el seu perfil d’entrada, pel que fa a l’entorn familiar, els estudis previs i la competència en raonament matemàtic. Per a fer-ho es distribueix un qüestionari i una prova de raonament matemàtic durant les primeres setmanes del curs acadèmic.
Per aquest curs 2024-2025 es disposa de les dades d’un 82,5% del total d’estudiants presencials de nou accés.
La infografia que acompanya aquest text, il·lustra els principals resultats que s’han observat aquest curs 2024-2025 i que descriurem a continuació.

De manera excepcional (només va ser així també el curs 2021-2022), predominen els homes, que representen un 60,6%% de la mostra, a destacar l’elevat percentatge d’homes als estudis d’Informàtica (un 93,1%), i als d’Administració d’empreses (un 75%). Aquests últims sempre havien estat propers a la paritat i els resultats d’aquest any semblen excepcionals. Pel que fa als estudis tradicionalment més feminitzats, amb un percentatge més baix d’homes, han continuat amb aquesta tendència, amb un 33,3% d’homes als estudis de Ciències de l’educació i un 26,7% d’homes als estudis d’Infermeria.
Caldria actuar en etapes prèvies a la universitària per garantir que es trenquen estereotips i que l’elecció dels estudis universitaris s’ajusta a les capacitats i interessos dels estudiants sense venir condicionada per altres factors socials.
Pel que fa a l’entorn familiar dels estudiants es destaquen els següents aspectes:
– La majoria dels estudiants (el 66,7%) han exposat que tenen com a principal font de finançament dels seus estudis la família, essent també la majoria (el 57,6%) els que no treballen i un 32,3% els que treballen més de 10 hores setmanals.
– Per primera vegada, a l’analitzar el nivell d’estudis dels pares, ha sortit, en el cas de les mares, que el nivell d’estudis més nombrós són els estudis universitaris, amb un 34% de les mares en aquesta situació. En el cas dels pares, es manté a l’igual que al llarg dels anys, com a nivell d’estudis més nombrós, els estudis obligatoris, amb un 36% dels pares en aquesta situació.
– La llengua de l’entorn familiar predominant és l’entorn bilingüe català-castellà, seguit de l’entorn monolingüe castellà.
Quant als factors que analitzen la motivació dels estudiants, s’observa que per al 60,6% dels estudiants enquestats, aquesta universitat ha estat la primera opció i els motius per escollir la Universitat d’Andorra més destacats han estat el fet d’estudiar a prop de casa i de gaudir d’una atenció personalitzada. I a l’hora de valorar els motius d’elecció dels estudis, els més destacats pels estudiants han estat les oportunitats de trobar feina i la coincidència amb els seus interessos i gustos.
De les dades recollides sobre el perfil acadèmic previ a l’accés a la Universitat s’obté que la principal via d’accés dels estudiants nous presencials de la Universitat d’Andorra són el batxillerat del sistema educatiu andorrà, amb molta diferència respecte a la resta de sistemes, situació que ja es va produir el curs anterior.
La nota mitjana de la prova de raonament matemàtic ha estat a l’igual que el curs anterior, un 3,7 sobre 10 i és significativament diferent per estudis i per sexe, essent els únics estudis en els quals aquesta nota és superior al 5, els d’Informàtica i la mitjana dels homes més alta.
Cal tenir present que si bé la dispersió de la nota mitjana d’accés és baixa al llarg dels anys (amb un punt de màxim), la de la nota de la prova de raonament matemàtic és molt elevada (amb un valor entre 2 i 2,5 punts). Aquest fet mostra un perfil molt divers pel que fa a competència de raonament matemàtic i molt més homogeni pel que fa a la nota mitjana de l’expedient previ a l’accés a la Universitat.
D’aquests resultats es desprèn la necessitat d’intervenció prèvia a l’accés a la universitat per tal de reduir les diferències en el nivell de competència en raonament matemàtic entre els estudiants.Finalment s’analitza l’evolució d’aquest perfil al llarg dels anys i es destaquen les tendències següents:
– Disminució del percentatge de pares que tenen com a nivell d’estudis més alt els estudis obligatoris:

– Increment del percentatge d’estudiants que provenen del sistema educatiu andorrà:

– Disminució de la nota de la prova de raonament matemàtic:

Montserrat Casalprim Ramonet
Grup de Recerca Interdisciplinari en Educació