Estada de recerca

Quan et planteges realitzar el doctorat et sorgeixen moltes qüestions, essent la  primera el tema de la teva recerca. En el meu cas el doctorat que estic realitzant, a la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida, aborda la hidratació segura i eficaç en persones grans institucionalitzades.

Tot seguit un altre aspecte que has de decidir és si vols fer la menció internacional, i per aconseguir-ho, en el cas d’Espanya, és necessari fer una estada a l’estranger per un temps mínim de 3 mesos. I un cop tens decidit això has de determinar el país i la universitat on vols fer aquesta estada de recerca, i que acceptin el projecte que els proposes.

La meva sort ha estat poder realitzar aquesta estada de recerca de tres mesos a la Universitat d’Andorra. I perquè és una sort?. Doncs perquè gràcies a la Sara Esqué, al seu equip de la universitat i al fet de que Andorra sigui un país petit he tingut accés a totes les institucions Andorranes que atenen a persones grans institucionalitzades. Això que pot semblar obvi, no sol ser habitual en recerca no multicèntrica, ja sigui perquè la gent no té ganes de participar-hi, perquè no es tenen els contactes necessaris o perquè es fa difícil accedir a més d’un recurs.

Durant l’estada, la Dra. Esqué va facilitar-me els contactes per poder realitzar entrevistes amb infermeres que actualment estan atenent a persones grans institucionalitzades. Poder fer aquestes entrevistes, en plena pandèmia i amb la pressió assistencial que suporten i que tot i així volguessin  parlar sobre cuidatges a la disfàgia en gent gran, m’ha permès veure les ganes de millora i el compromís que la nostra professió té amb les persones a les que atenem. Aquest valor i compromís és un dels aspectes que m’emporto d’Andorra i que m’animen a continuar amb la meva recerca.

Així mateix, aquesta estada a la Universitat d’Andorra, també m’ha permès aprendre com a partir d’aspectes més concrets com poden ser les entrevistes realitzades a les infermeres, es poden construir propostes i intervencions de futur per abordar tant la disfàgia com la hidratació segura i eficaç des d’una perspectiva de país. Però sobretot, com l’entusiasme i les ganes de treballar de la Dra. Esqué permet materialitzar propostes concretes per millorar els cuidatges a Andorra en aquest àmbit.

Per tant, no és d’estranyar que l’acollida per part de totes les persones de la Universitat d’Andorra i especialment de les professores del Bàtxelor en infermeria, fos excel·lent i em fes sentir part de l’equip des del primer moment.

Crec, sincerament, que l’aprenentatge que m’emporto d’aquesta estada no hagués estat possible en les condicions actuals si no hagués estat a Andorra. I és per això, que vull agrair-vos el haver-me obert les portes de la vostra universitat i alhora del vostre gran país.

 

Alexandra Pascual i García

Estudiant de Doctorat, UdL