L’UdA estreny nous lligams de cooperació amb les universitats cubanes

El rector de la Universitat d’Andorra (UdA), Miquel Nicolau, ha signat aquest mes de febrer dos nous convenis de mobilitat internacional amb dues universitats de Cuba que amplien el nombre de centres de l’arxipèlag caribeny amb els quals l’UdA pot dur a terme intercanvis acadèmics. Els dos nous acords, l’un amb la Universitat de Las Tunas i l’altre amb la Universitat de Granma, s’afegeixen així als ja existents amb la Universitat d’Artemisa i la Universitat de les Ciències Informàtiques (UCI) de l’Havana. A més, s’ha pogut signar un conveni marc amb la Universitat d’Oriente que permet iniciar-hi la col·laboració.

Els avenços s’han produït coincidint amb la participació de la Universitat d’Andorra al XIII Congrés Internacional d’Ensenyament Superior “Universidad 2022”, auspiciat pel President de Cuba, Miguel Díaz-Canel, i el ministre cubà d’Ensenyament Superior, José Ramón Saborido, que es va desenvolupar del 7 a l’11 de febrer al Palau de Convencions de l’Havana. El rector de l’UdA va prendre part com a panelista en una de les sessions programades, dedicada a la cooperació internacional en l’àmbit de l’ensenyament superior per afavorir un desenvolupament sostenible i inclusiu. El Congrés “Universidad 2022” també va ser el marc en què es va celebrar una reunió de treball del Consell Universitari Iberoamericà (CUIB), a la que es van afegir telemàticament Virginia Larraz i Alexandra Saz, del Centre de Ciències de la Salut i de l’Educació de l’UdA, que van exposar les conclusions d’un dels àmbits de discussió, “Preparándose para el futuro de la educación superior”, coordinat per l’UdA i amb la participació d’universitats de Colòmbia, Costa Rica, Mèxic, Nicaragua i Portugal.

El rector de l’UdA també va mantenir reunions de seguiment amb els seus homòlegs de la Universitat d’Artemisa i l’UCI de l’Havana, amb qui l’UdA té signats convenis de mobilitat internacional des de l’any 2020. Nicolau va informar-los dels ajuts predoctorals que ofereix l’UdA per fomentar la investigació sobre temàtiques relacionades amb les àrees d’interès dels grups de recerca de la institució, i va convidar-los a signar la Declaració́ d’Andorra per a la promoció de la diplomàcia cultural mitjançant les institucions d’ensenyament superior i les arts.

Els convenis de mobilitat internacional permeten ampliar l’oferta de destinacions dels estudiants i el personal de la Universitat d’Andorra per cursar un semestre a l’estranger o fer-hi una estada acadèmica, i al mateix temps, eixamplen les possibilitats que té la universitat pública andorrana d’acollir estudiants i personal estrangers. En l’àmbit iberoamericà, l’UdA també té acords bilaterals de mobilitat amb universitats de Mèxic, Perú, Argentina, Brasil, Portugal i Espanya. A tot el món, la xifra de convenis de mobilitat ja s’eleva a 45.