L’UdA participa al concert d’agraïment a la comunitat universitària amb Lluís Cartes

Coincidint amb la revetlla de Sant Joan, el passat 23 de juny l’UdA va participar en un concert en línia organitzat per la Xarxa Vives d’Universitats amb l’objectiu d’agrair la capacitat d’adaptació i resposta demostrada els darrers mesos per les comunitats de les universitats dels territoris de parla catalana.

Sota el títol Música de poetes, el concert girava al voltant de la interpretació de poemes en llengua catalana musicats per artistes emblemàtics de cada territori o bé molt vinculats a les universitats que els convidaven. A la Universitat d’Alacant, per exemple, Andreu Valor va versionar poemes de Vicent Andrés Estellés, un dels poetes més cèlebres del País Valencià. La Universitat Pompeu Fabra va convidar Enric Verdaguer, que va interpretar la cançó “Dintre del bosc”, del poeta i músic barceloní Pepe Sales. Convidada per la UOC, Clàudia Cabero va musicar poemes de Marià Manent i Rosa Maria Arrazola. Des del compte de la Universitat de València, Eva Dénia va interpretar cançons basades en poemes de la poeta valenciana Maria Beneyto. Aquests són només alguns exemples de les 14 actuacions que es van anar esdevenint al llarg del matí. Per veure totes les actuacions, consulteu el programa del concert.

La Universitat d’Andorra va convidar Lluís Cartes, un dels músics andorrans amb més projecció i amb una llarga trajectòria tant com a membre de bandes (entre les quals destaca la mítica Hysteriofunk) com en solitari. Es donava la feliç coincidència que Cartes està acabant d’enllestir un àlbum compost exclusivament de poemes musicats, així que tenia material per triar i remenar. Es va decidir per interpretar, a la veu i al piano, dos sonets de Shakespeare, un dels poetes més universals i les paraules del qual s’han mantingut plenament vigents al llarg dels segles.

La successió d’actuacions des de diversos punts dels territoris de parla catalana va tenir el valor afegit de permetre’ns gaudir de totes les sonoritats, accents i singularitats de les diverses variants geogràfiques del català.

El format virtual va ser una altra de les peculiaritats d’aquest concert de Sant Joan. Les actuacions tenien lloc a Instagram Live, i s’emetien des dels perfils dels músics o de les universitats. El concert va començar a les 11.30 del matí des del perfil d’Instagram de la Universitat d’Alacant, i els assistents vàrem anar viatjant de perfil en perfil per poder seguir i comentar totes les actuacions, endinsant-nos en racons emblemàtics de les universitats o bé colant-nos directament a casa dels músics. L’esdeveniment es va tancar a la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona, on el públic va poder assistir a l’actuació més experimental del matí, amb una mena de performance que incloïa música, dansa i recital al voltant de la poeta Blanca Llum Vidal.

Coincidint amb el restabliment d’una certa normalitat després d’aquests durs mesos de crisi sanitària, el concert Música de poetes va representar un tancament de curs amb unes molt necessàries notes d’alegria, cohesió i, sobretot, molta poesia.

Aneu als enllaços per escoltar algunes de les peces interpretades al concert

Text: Carolina Bastida