Discurs d’inauguració del curs acadèmic 2022-2023

Recentment hem après la fragilitat de la salut planetària. I encara fa més poc temps hem reaprès la fragilitat de la pau, de la llibertat i de la justícia amb la guerra a Ucraïna provocada per l’exèrcit rus (i aprofito per condemnar amb tota la meva força aquesta guerra i totes les altres que s’estan produint al nostre planeta). També acabem d’aprendre la fragilitat del nostre benestar i dels recursos energètics disponibles i coneixem, i cada dia és més evident, la fragilitat del planeta i del seu clima.

Ens hem adonat, tot de sobte, de les nostres fragilitats. No és que no ho sabéssim, segurament ho volíem ignorar, com si no passés. Perquè les guerres no s’han aturat mai i n’hi ha hagut també a Europa recentment, als Balcans durant la dècada dels 90, i tan a prop com Ucraïna, a Síria, des de fa 10 anys. Però sembla que la d’Ucraïna ens ha colpit més. És aquell sentiment de consideració diferent en funció de qui són els morts, d’on són, en què creuen o quin és el seu estatus econòmic. En definitiva, és una mostra més de la desigualtat del planeta, dels estereotips i de la pervivència d’aquesta desigualtat i d’aquests estereotips també en les nostres ments i en la nostra percepció del món i de la seva diversitat. Percepció que cal canviar i considerar els éssers humans amb el mateix respecte i dignitat al marge de la càrrega cultural, econòmica o social que envolta cada comunitat. I per això cal recórrer un llarg camí per fer un món més igualitari i més just. Perquè tenim un planeta on les crisis no afecten a tothom per igual.

Algunes dades com a exemple:

  • Les 10 persones més riques del món han doblat la seva riquesa durant la pandèmia, mentre que el 99% de la població mundial ha reduït els seus ingressos.
  • Les 2.660 persones més riques del món han incrementat en més de 12 bilions d’Euros la seva riquesa durant la pandèmia (en més d’un terç) i tenen la riquesa equivalent a tota la Xina (2.660 persones equivalent en riquesa a 1.400 milions de persones – relació 1:550.000).
  • Segons un estudi conjunt d’Oxfam, de Patriotic Millionaires, de l’Institute for Policy Studies i de Fight Inequality, un impost anual molt reduït a les persones més riques (2% per als que tenen més de 5 milions d’Euros, 3% per sobre dels 50 milions d’Euros i 5% per sobre dels 1.000 milions d’Euros) permetria que 2.300 milions de persones (1/3 de la població mundial) sortissin de la pobresa extrema i que 3.600 milions de persones (la meitat de la població mundial) poguessin accedir a un sistema de salut gratuït i a protecció social.

I, a més a més, les 28 companyies petrolieres i gasístiques més grans del món han guanyat gairebé tres vegades més durant el primer trimestre d’aquest any que el 2021 (gairebé 100.000 milions d’Euros en beneficis). I la resta dels mortals fent mans i mànigues per poder pagar la calefacció i el transport. Per tant, de recursos n’hi ha, més que mai.

I per lluitar en millors condicions contra les desigualtats i en aquests moments de tanta incertitud i de tantes fragilitats apreses o reapreses o que ja sabíem i que ens fan dubtar del futur, l’educació i la recerca són la millor aposta, la millor inversió i les millors eines per afrontar tots els reptes que aquesta incertitud i aquestes crisis ens porten. Ho ha dit molt bé el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, fa justament deu dies: «En un moment de desinformació generalitzada, de negació del canvi climàtic i d’atacs als drets humans, necessitem sistemes educatius que distingeixin els fets de la conspiració, que inculquin respecte per la ciència i que celebrin la humanitat en tota la seva diversitat.»

A l’obertura del curs passat insistia que les solucions que la recerca havia aportat a la Covid no serien tan fàcils d’implementar per al canvi climàtic, on un confinament o una vacuna no resoldrien el problema. I, per això, davant la gravetat de la crisi climàtica i dels seus impactes, alguns d’ells ja irreversibles, calia urgentment adoptar mesures radicals per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Potser la fragilitat energètica que hem après aquest any pot ser una oportunitat per fer el canvi radical que eviti un desastre de magnitud inimaginable. Per això cal que cada nou acte del present i del futur de tots nosaltres i de totes les institucions ho tingui present, i no només en la conjuntura actual de crisi energètica, sinó permanentment.

La Universitat d’Andorra està compromesa amb l’assoliment del Objectius de Desenvolupament Sostenible i en la promoció de la pau i la igualtat. I no solament en ser una institució sostenible i igualitària, sinó també i sobretot en transmetre aquests compromisos a tots els nostres estudiants i a la societat (bona prova n’és l’aprovació del pla d’igualtat i el guardó «Olympe de Gouges», i també la primera edició del premi «Què podem fer a l’UdA pel clima?» entre moltes altres accions docents i de recerca). Un altre exemple és l’entrada de la Universitat d’Andorra, fa just un any, al programa UNAI de les Nacions Unides (United Nations Academic Impact). Programa que vol agrupar institucions d’ensenyament superior juntament amb les Nacions Unides per donar suport i contribuir a l’assoliment dels objectius i mandats relacionats amb la promoció i protecció dels drets humans, l’accés a l’educació, la sostenibilitat i la resolució dels conflictes. Perquè hi creiem, perquè és necessari, perquè és l’única garantia d’un futur amb esperança.

I precisament per parlar del «Grans reptes de les universitats al segle 21» ens acompanya avui el Dr. Guy Haug, expert internacional en avaluació i desenvolupament d’universitats i que impartirà la lliçó inaugural d’aquest nou curs acadèmic. Una lliçó molt adient en aquests moments tan complexos, on també les universitats tenim importants reptes per adaptar-nos al nou món que s’albira. Moltes gràcies, Dr. Haug!

***

Avui obrim el 35è curs de la Universitat d’Andorra (35 anys d’universitat pública que començarem a celebrar molt aviat) i volem agrair novament la confiança dels estudiants i de la societat andorrana en la nostra Institució. Un inici de curs que s’ha tancat amb més de 1.000 preinscripcions per primera vegada en aquests 35 anys (fa dos cursos en teníem 500, la meitat) i amb un nou creixement d’estudiants de formació reglada que ja arriben als 674 (+7,2 %). I això que partíem d’un creixement molt gran d’estudiants el curs passat. Gràcies per la confiança que heu mostrat un any més totes les persones que us heu matriculat a la Universitat d’Andorra.

Obrim el curs acadèmic amb el desplegament complet del nou màster en Educació que es va iniciar el curs passat i amb l’inici del nou Diploma Professional Avançat en Comptabilitat i Administració i el nou títol d’estat i nou pla d’estudis del màster en Dret que inclou la menció en advocacia i la menció en l’àmbit judicial. I també amb la sol·licitud d’un nou títol d’estat, el màster en «Analítica de Dades», que ha de permetre seguir augmentant l’oferta formativa el proper curs acadèmic 2023-2024.

També seguim amb una àmplia oferta de formació continuada amb un nou postgrau en «Protecció de dades i seguretat de la informació» entre altres cursos que configuren un àmpli ventall de formació al llarg de la vida i que mostren, un cop més, l’estreta relació entre la Universitat pública d’Andorra i el teixit professional i econòmic del país.

I tot això gràcies a l’esforç de tot el personal de la Universitat d’Andorra, personal docent, personal administratiu i tècnic que ha treballat de valent per millorar any rere any la qualitat de l’ensenyament universitari i per oferir millors metodologies docents, incrementar l’oferta formativa en tots els àmbits i ampliar els camps i els resultats de la recerca.

Per aquesta raó i per moltes altres raons és del tot necessari poder consolidar la carrera professional que s’ha anat avaluant cada dos anys amb el model propi de la Universitat d’Andorra, però que fa deu anys (des del 2012) que no pot consolidar-se. Valorar la dedicació i el compromís del personal, i tenir cura del talent, de la qualitat i de l’excel·lència és indispensable en institucions com la nostra on les persones són el seu màxim actiu. Per això, demano el suport del Govern perquè a partir del 2023, com a més tard, això sigui novament possible. Moltes gràcies a tot el personal pel vostre esforç i pel compromís en la feina ben feta!

Estem il·lusionats per poder estar aquí un any més i perquè podem iniciar nous projectes. Projectes que no serien possibles sense el suport que la societat andorrana ha donat i dona a la Universitat pública. Des d’aquí vull agrair a les empreses, institucions i a totes les persones que ens acompanyen i col·laboren en molts dels projectes que hem desenvolupat i que seguirem desenvolupant.

I també vull agrair el suport del Govern d’Andorra i especialment aquest any en què l’ampliació del campus de la Universitat d’Andorra comença ja a caminar. Uns espais que han de donar resposta a les necessitats dels propers anys per desenvolupar nous projectes educatius, més recerca, més serveis per als estudiants i per promoure de forma integral la vida estudiantil al campus universitari. És un esforç d’inversió molt important per al país i treballarem intensament i amb objectius clars perquè el retorn d’aquesta inversió sigui l’òptim. Cap de Govern, ministra d’educació i ensenyament superior, ministre de finances, el nostre agraïment pel vostre suport a la universitat pública d’Andorra. Suport que seguirem necessitant els propers anys per seguir avançant amb els projectes actuals i amb molts altres projectes nous.

Així mateix, el Comú de Sant Julià de Lòria, que ens acull a la seva parròquia, sempre ens ha acompanyat i amb ell seguim treballant un bon nombre projectes, entre els quals vull destacar la creació, liderada pel Comú, de l’Associació «Sant Julià de Lòria Campus Universitari», i el suport al nou projecte de Dia UdA Solidària, entre molts d’altres. La vostra col·laboració és indispensable. Gràcies senyor Cònsol per aquest suport!

I deixeu-me també agrair a l’Institut de Música d’Andorra la Vella que any rere any col·labora amb aquest acte d’obertura de la Universtat i, en especial, al pianista Joel Andrés Wang que avui ha estat qui ha posat la música a l’acte. Moltes gràcies!

***

Avui els principals protagonistes sou els nous estudiants que comenceu amb il·lusió els vostres estudis i, per tant, deixeu-me donar-vos la benvinguda en nom de la Universitat d’Andorra. Volem no només formar-vos de la millor forma possible sinó també volem que viviu una experiència formativa i vital que us enriqueixi per a la vostra futura activitat professional i també com a persones.

Gràcies per la confiança en haver escollit la Universitat d’Andorra. A partir d’avui, i ho dic amb tot el convenciment i hi insisteixo cada any, és la vostra universitat i espero i estic convençut que el vostre pas hi deixarà empremta. Participeu en totes les activitats de la Universitat i no només en les activitat docents i d’esbarjo sinó també i sobretot en el Govern de la Institució a través de la vostra participació al Consell Universitari, que és el màxim òrgan de govern col·legiat de la Universitat d’Andorra, i també en els altres òrgans de govern i de gestió de la Universitat on hi teniu representació.

Aprofiteu aquesta gran oportunitat i dediqueu-hi tot l’esforç que calgui per reeixir amb èxit. Sigueu exigents amb nosaltres i, al mateix temps, ajudeu-nos a millorar. Aquest any per primera vegada, el carnet de la Universitat d’Andorra que lliurem cada any als nous estudiants inclou també el carnet d’estudiant europeu (European Student Card). Una identificació que us facilitarà la mobilitat a Europa i l’accés als serveis universitaris d’altres universitats. Som una de les primeres universitats europees que generalitza el carnet d’estudiant europeu a tots els seus estudiants.

I us animo a participar i a gaudir de la festa de la Universitat, el proper divendres 14 d’octubre, una oportunitat per poder reforçar els llaços entre tota la comunitat universitària i conèixer-nos millor.

Sigueu molt benvinguts!

***

I avui no només obrim un nou curs sinó que també lliurem els diplomes als titulats del curs passat. Vull felicitar els 98 titulats de formacions d’estat (DPA, bàtxelors, màsters i doctorat) de la 32a promoció de la Universitat d’Andorra. La promoció amb més alt nombre de titulats (gairebé 100). Enhorabona per la vostra graduació! Heu completat aquesta important etapa de la vostra vida i la Universitat d’Andorra està al vostre servei perquè us pugueu seguir formant ara ja com a professionals.

Juntament amb el títol universitari i el suplement europeu al diploma us lliurem també el carnet de membre de la xarxa UdA Alumni. Una Xarxa que ha d’ajudar-vos a mantenir el contacte entre vosaltres, ha de servir de suport per millorar les vostres relacions socials i professionals i també ha de ser un actiu important per a la millora de la Universitat d’Andorra i la seva estratègia de futur. Espero que en sigueu membres molt actius i la feu créixer amb la vostra participació.

Novament la meva més sincera enhorabona per la vostra graduació! I recordem-ho bé: el futur depèn del que fem avui.

Miquel Nicolau i Vila
Rector de la Universitat d’Andorra