La Universitat d’Andorra rep el guardó Olympe de Gouges pel seu compromís amb la igualtat de gènere

La Universitat d’Andorra (UdA) va rebre el 8 de març el guardó Olympe de Gouges, atorgat pel Govern d’Andorra, que premia les empreses o institucions que promouen la igualtat de gènere en l’àmbit laboral a través de l’aprovació de plans d’igualtat dins de la seva organització. La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, va lliurar el guardó al rector de l’UdA, Miquel Nicolau, i a una representació del grup de treball encarregat de l’elaboració del Pla d’igualtat.

La cinquena edició del guardó Olympe de Gouges, que s’atorga anualment des del 2017 en el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones, va tenir lloc als cinemes Illa Carlemany d’Escaldes-Engordany. Un esdeveniment obert a tota la ciutadania amb l’objectiu de fer conèixer les iniciatives per la igualtat, destacant els beneficis d’aquestes accions dins de les mateixes entitats i per al conjunt de la societat.

L’UdA ha estat l’única organització que ha rebut enguany el guardó, que reconeix el compromís de la Universitat amb la igualtat i la tasca feta amb l’elaboració del Pla d’igualtat de gènere de la Universitat d’Andorra 2022-2025, aprovat el passat mes de gener pel personal fix i eventual i la Junta acadèmica d’UdA.

El Pla d’igualtat de gènere de l’UdA fa una diagnosi de la situació de la institució en matèria d’igualtat de gènere i estableix un total de 32 accions a implementar durant els pròxims quatre anys. El seu objectiu és fomentar una cultura d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones i prevenir qualsevol conducta que pugui suposar una discriminació per raó de sexe, no només en l’àmbit laboral, sinó en el si de tota la comunitat universitària.

L’acte de lliurament del guardó va anar seguit de la projecció de la pel·lícula Per raó de sexe, dirigida per Mimi Leder i estrenada el 2018. El film tracta el cas de la jutgessa del Tribunal Suprem dels Estats Units d’Amèrica Ruth Bader Ginsburg, la segona dona en la història que va assumir aquest càrrec.

Els actes de celebració continuaran el 23 de març a les 19 hores amb una taula rodona participativa al Cèntric Atiram Hotel d’Andorra la Vella sota el títol de ‘Trencant el sostre de vidre. Implementació de la nova llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes’. La taula rodona comptarà amb la participació de Mònica Geronès, que ha estat directora de l’Institut Català de les Dones, sotsdirectora general d’Igualtat en el Treball i assessora en temes de gènere. També hi participarà Montse Pichot, directora general de Talent Senior, mediadora del Tribunal laboral de Catalunya i assessora en matèria d’igualtat i gestió amb perspectiva de gènere.