Les universitats debaten l’impacte de gènere en la normativa universitària i els biaixos en les carreres investigadores

La Universitat d’Andorra (UdA) va participar a la IX Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats, que es va celebrar a Girona en un format híbrid, presencial i en línia, dijous 2 i divendres 3 de desembre. La jornada es va centrar en la normativa universitària de gènere i en el biaix de gènere en les carreres investigadores.

Les sessions formatives de dijous estaven obertes a qualsevol persona interessada i es podran seguir en directe a través del canal de Youtube de la Xarxa Vives. La inauguració de la trobada va anar a càrrec de la vicerectora de Territori i Compromís Social de la Universitat de Gorona (UdG), Sílvia Llach, i d’Anna Maria Pla Boix, delegada del rector per a la Igualtat de Gènere de la mateixa universitat. Tot seguit, Dolors Canals Ametller, professora titular de Dret Administratiu de la UdG, va presentar la ponència Revisió d’impacte de gènere les normatives universitàries.

A continuació, Joan Manuel Trayter Jiménez, catedràtic de Dret Administratiu de la UdG, va impartir la ponència Els protocols universitaris d’assetjament: Una revisió procedimental comparada des del dret administratiu. Finalment, per cloure les sessions formatives de la primera jornada de la trobada, Caterina Riba Sanmartí, professora agregada de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC), va presentar la ponència L’impacte de la Covid en el PDI de Catalunya des d’una perspectiva de gènere.

D’altra banda, la jornada de divendres va estar adreçada a les membres del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives. La trobada es va tancar amb la reunió ordinària del grup de treball, per tal de fer balanç de l’activitat recollida al seu pla de treball anual i preparar les actuacions per al curs 2021-2022.

Des de l’any 2013, les universitats de la Xarxa Vives treballen a través d’aquest grup d’expertes per a eliminar les desigualtats existents entre homes i dones a la universitat i respondre al compromís d’incloure de manera efectiva la perspectiva de gènere en tots els entorns de la docència, la recerca i la gestió universitàries. El grup de treball ha realitzat una extensa tasca que ha donat com a fruit la publicació de diverses obres i informes que han esdevingut referents de consulta en l’àmbit de la perspectiva de gènere a les universitats, i que han servit per orientar el disseny de polítiques de gènere al sistema universitari.

Recentment, la Xarxa Vives ha ampliat la col·lecció de Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere amb 5 nous volums i ha publicat una nova edició de l’informe La perspectiva de gènere en docència a les universitats de la Xarxa Vives. Situació actual i reptes de futur (2021). També, durant aquest 2021, la Xarxa ha posat en marxa l’Observatori d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives, amb la finalitat en matèria d’igualtat per raó de gènere a les universitats, i de visibilitzar la informació recollida, en aquest cas, a través d’un tauler d’indicadors interactiuA més, el Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives ha impulsat la publicació d’altres documents de referència com l’informe El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal a les universitats (2019) o els Criteris multilingües per a la redacció de textos igualitaris.