El setembre del 1988 (ara fa 30 anys) començava la primera promoció d’infermeres de la Diplomatura en Infermeria de l’Escola Universitària d’Infermeria amb 13 estudiants i la primera promoció del Diploma Professional Avançat en informàtica de l’Escola d’Informàtica amb 12 estudiants. Dues promocions que han estat la llavor del que és avui la Universitat d’Andorra.
Després de 30 anys avui lliurarem els diplomes a la 28a promoció que completaran els més de 1.100 títols d’estat lliurats durant aquests trenta anys. Trenta anys que han permès que més de 15.000 persones estudiessin alguna de les gairebé 30 formacions d’estat o algun dels 550 cursos de formació continuada. Trenta anys que han dut a la creació de quatre grups de recerca, un grup d’innovació i del programa de doctorat que el curs vinent complirà ja 10 anys.
Voldria que aquesta obertura sigui un homenatge a totes les persones que amb la seva visió van fer que això fos possible. Entre altres avui ens acompanyen tres protagonistes clau d’aquell moment: el Sr. Daniel Bastida el primer rector de la Universitat d’Andorra i l’inspirador del projecte, la Sra. Rosa Mari Mandicó, la primera directora de l’Escola d’Infermeria i el Sr. Florenci Pla, el primer director de l’Escola d’Informàtica. A tots ells i a totes les persones que han col·laborat en la creació de la Universitat d’Andorra i als estudiants que han confiat en ella, la més sincera gratitud per haver posat els fonament d’un gran projecte.
***
Deia Martin Luther King: “Em nego a acceptar la visió que la humanitat està tan tràgicament lligada a la mitjanit sense estrelles del racisme i de la guerra, que el brillant despuntar de la pau i de la fraternitat mai no es pot fer realitat … Crec que la veritat desarmada i l’amor incondicional tindran la paraula final.”
Aquestes paraules es van pronunciar fa més de mig segle i avui veiem com, fins i tot, en els països europeus més avançats en drets socials i amb democràcies més consolidades, les opcions xenòfobes guanyen adeptes. Veiem com les persones que fugen de la guerra, la fam i la desesperació són acusades de tots els mals a les societats tradicionalment més tolerants.
El novel·lista i poeta nord-americà i mexicà Luís Alberto Urrea ho expressava d’una forma molt clara parlant sobre les persones mexicanes que fugen als Estats Units:
“No és que els mexicans tinguin un òrgan d’immigració il·legal en el seu cos i que als 14 anys els aparegui una hormona que els mostra com arribar als Estats Units de manera il·legal. Es tracta de desesperació per a la gran majoria d’ells.”
I que és així en tenim la prova a la Unió Europea on la lliure circulació de persones no ha provocat cap migració massiva. Les persones majoritàriament ens sentim arrelades al nostre territori i quan hi ha migracions de milers de persones és perquè la vida d’aquestes persones no és possible en aquell territori.
És per aquesta raó i per moltes d’altres que la formació en valors ha de ser una prioritat de l’ensenyament i també de l’ensenyament universitari. Aquest any posem en marxa el primer pla d’estudis amb la nova metodologia docent de la Universitat d’Andorra: el nou bàtxelor en Ciències de l’Educació (dual i multilingüe). A més de la nova metodologia basada en competències i que elimina el concepte clàssic d’assignatura, en aquest pla d’estudis la cultura democràtica, el diàleg intercultural i la sostenibilitat estan al centre de la formació dels futurs ensenyants. Un pla d’estudis que està en línia amb el projecte que es va aprovar al Consell d’Europa durant la presidència andorrana l’any 2013.
I tots els altres plans d’estudis s’aniran adaptant durant aquest curs i els propers a la nova metodologia i amb la inclusió d’aquests valors. Perquè estem convençuts que la millor manera d’afavorir els valors de la tolerància i la igualtat és la formació.
D’aquí poques setmanes, el 10 de desembre d’aquest any, es compliran els 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans i des de la Universitat d’Andorra hem volgut fer un homenatge a aquesta data i per això hem dedicat cadascuna de les 30 setmanes lectives d’aquest any a un dels drets humans a partir de dues propostes, una de les quals sorgida dels estudiants del bàtxelor en Ciències de l’Educació. Un pas més en la conscienciació d’una declaració que en només 30 articles descriu els drets que han de garantir un món en pau i molt millor.
***
Avui obrim el 31è curs de la Universitat d’Andorra i volem agrair novament la confiança dels estudiants i de la societat andorrana en la nostra Institució. Un any més hem crescut en nombre de nous estudiants (un creixement superior al 26%) i també en nombre total d’estudiants (més d’un 8%) fins arribar ja a més de 550 estudiants de formació reglada que juntament amb el nou rècord d’estudiants de formació continuada del curs passat (més de 1.200 estudiants) ens dona ja una xifra total de més de 1.750 estudiants. Un creixement que mostra la consolidació de la Institució i que suposa per a nosaltres un repte per a la millora continuada de la qualitat i de l’oferta formativa. Una oferta que s’ha incrementat aquest curs amb el nou màster en dret que dona accés a la professió d’advocat.
I aquest creixement ens repta també a trobar nous espais per ampliar l’actual campus universitari i poder així afrontar els nous projectes de futur. Un futur immediat que ha quedat definit al nou model estratègic 2018-2022 aprovat abans de l’estiu pel Consell Universitat i que us hem lliurat a l’entrada d’aquest acte. Un model estratègic per als propers 4 anys que posa al centre de l’activitat acadèmica, entre d’altres, els valors del rigor, l’honestedat, la diversitat i la democràcia.
I obrim aquest nou curs amb una nova llei de l’ensenyament superior i una nova llei de la Universitat d’Andorra aprovada per unanimitat pel Consell General. Des d’aquí vull agrair al Govern, en especial al ministre d’educació i d’ensenyament superior, que ha promogut aquesta llei, i a tot el Consell General aquest suport unànime a la norma que ha de regir la Universitat d’Andorra durant els propers anys. Una llei que dota de més autonomia i, per tant, de més responsabilitat a la nostra Institució. Durant les properes setmanes aprovarem els nous estatuts adaptats a la nova legislació.
Cap de Govern, ministre d’educació i ensenyament superior, ministre de salut el nostre agraïment pel suport a la Universitat pública del país.
***
Obrim el 31è curs amb nous projectes i amb objectius renovats per al futur.
Entre ells la nova metodologia docent dels nous plans d’estudis i el nou màster en dret que ja he citat abans i un catàleg renovat de programes de formació continuada que mostra l’estreta relació entre els professionals i empreses del país i la Universitat pública. Des d’aquí vull agrair a les institucions que ens acompanyen en molts dels projectes que hem desenvolupat i que seguirem desenvolupant.
Nous convenis de mobilitat acadèmica i de mobilitat en pràctiques per als estudiants, el nou model estratègic, la xarxa d’universitats de petits països i territoris (NUSCT) que es va crear a Andorra el mes març d’aquest any, la xarxa UdA Alumni, el projecte de nou espai de creativitat emprenedora per als nostres titulats que ens fa molta il·lusió i que ha de ser una realitat durant aquest curs, i molts altres projectes que anirem posant en marxa els propers mesos.
A més, la celebració del 30è aniversari de l’ensenyament superior s’allargarà durant tot el curs amb activitats diverses entre les quals ja podem anunciar l’exposició sobre Marie Curie que es farà durant el primer trimestre del 2019 amb la col·laboració de l’Aliança Franco-Andorrana i del ministeri d’Educació i ensenyament superior.
I hem de seguir treballant perquè l’oferta de serveis per als estudiants més enllà de l’activitat acadèmica vagi incrementant-se i, sobretot, que els estudiants internacionals i els estudiants en mobilitat puguin disposar d’espais on allotjar-se. Un element important per al futur desenvolupament de la Universitat. Aquest any ja hem incorporat el Centre Esportiu de la Parròquia de Sant Julià de Lòria com a Centre Esportiu també de la Universitat d’Andorra. Una infraestructura que millora aquest ecosistema universitari.
El Comú de Sant Julià de Lòria, que ens acull a la seva parròquia, sempre ens ha acompanyat i amb ell seguim treballant un bon nombre de nous projectes. Gràcies senyor Cònsol per aquest suport.
***
Aquest any també celebrem els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra una de les figures clau en la posada al dia de la nostra llengua i en la seva normalització. Avui, la conferència inaugural d’aquest acte d’obertura del nou curs acadèmic titulada “Comunicació i llengua”, és a càrrec d’una altra figura destacada en la normalització del català perquè tal com va dir l’historiador Antoni Rubió i Lluch (1856-1937): “Si una llengua ha de viure cal que es trempi i s’enrobusteixi amb tots els vocabularis tècnics: que bategui, en una paraula, amb el ritme harmoniós i total de la ciència i de la vida.”
El doctor Joaquim Maria Puyal, el 5 de setembre del 1976, va ser el primer a reprendre les retransmissions en català d’un partit de futbol després de l’època republicana a Catalunya i ha estat una de les persones que ha marcat un abans i un després en l’ús del català en una activitat tant de la vida com és el futbol.
La diversitat de llengües i de cultures és una riquesa i un patrimoni de la humanitat que hem de preservar i la nostra llengua és un element que ens permet estar al món des de la nostra manera de ser i de fer.
Cada cop hi ha més consens en què cal preservar la diversitat biològica del nostre planeta i lluitar contra les amenaces que posen en risc el futur de la nostra pròpia existència (en són una prova ahir mateix les inundacions al sud de França i fa uns dies a les Illes Balears, el meu condol per a totes les víctimes). Però encara no hi ha un clar consens en què una de les coses més important a preservar, i que segurament són la clau de la solució als grans problemes que estem afrontant, és la diversitat cultural i lingüística.
Encara no hi ha aquesta sensibilitat i una gran part de llengües (més de 6.000 actualment) i cultures estan actualment amenaçades i moltes d’elles en vies d’extinció. Cada any moren llengües i amb la seva mort mor també una forma d’interpretar la nostra existència i la seva relació amb el planeta i amb la resta de cultures.
Vull agrair al Dr. Joaquim Maria Puyal que hagi acceptat la nostra invitació i la seva participació en aquest acte. El seu treball ha estat clau perquè el català estigui cada cop més a prop del paper que li correspon. Moltes gràcies Dr. Puyal!
***
Però avui toca, sobretot, donar la benvinguda als nous estudiants que comenceu amb il·lusió els vostres estudis i que sou un dels principals protagonistes d’aquest acte. Volem donar-vos no només la millor formació sinó també una experiència formativa i vital que us enriqueixi per a la vostra futura activitat professional i també com a persones.
El pas per la Universitat no només us ha de permetre adquirir nous coneixements i competències, sinó que viureu noves experiències i volem transmetre-us també els valors fonamentals per poder encarar amb èxit el vostre futur professional i també personal. La Universitat d’Andorra vol formar-vos com a bons professionals, ajudant-vos a adquirir les competències necessàries i també vol encomanar-vos la passió per la recerca, la passió per viatjar més enllà de les fronteres del coneixement actual. Un viatge, la recerca, necessari i indispensable per seguir avançant com a persones, com a societat, com a país i com a humanitat. Al mateix temps vol ajudar-vos a consolidar els ideals que he esmentat de llibertat, de democràcia, de pau, els valors de la tolerància, de l’honestedat… Ideals i valors que us han de servir, juntament amb el lideratge, per millorar la societat i perquè d’aquí poc sigueu vosaltres els que lidereu les institucions.
El futur del país i del planeta és a les vostres mans. Formeu-vos molt bé per estar a l’alçada de la responsabilitat i l’esforç que representa canviar tot això.
Gràcies per la confiança en haver escollit la Universitat d’Andorra. A partir d’avui, i ho dic amb tot el convenciment, és la vostra universitat i espero i estic convençut que el vostre pas hi deixarà empremta. Participeu en totes les activitats de la Universitat i no només en les activitat docents i d’esbarjo (entre les quals la festa de l’UdA que farem el proper divendres) sinó també i sobretot en el Govern de la Institució a través de la vostra participació al Consell Universitari, que és el màxim òrgan de govern col·legiat de la Universitat d’Andorra, i també en els altres òrgans de govern i de gestió de la Universitat on hi teniu representació.
Sigueu, doncs, molt benvinguts!
***
I avui no només obrim un nou curs sinó que també lliurem els diplomes als titulats i titulades del curs passat (la 28a promoció de la Universitat d’Andorra), amb un rècord de 86 titulats. Moltes felicitats per la vostra graduació! Heu completat una important etapa de la vostra vida, us heu format però tingueu present que no heu acabat la vostra formació. Mai no s’acaba el procés de formar-se i ser conscients de la necessitat de formar-vos permanentment és molt important.
Més que mai, la vostra formació actual i la formació al llarg de la vida és un actiu que us ha de permetre avançar per uns camins que són, si més no, molt complexos.
Hem volgut donar-vos algunes eines que us ajudin a poder gestionar aquesta complexitat i les dificultats amb què es troba la societat actual. Però heu de ser vosaltres, amb el vostre esforç i amb la vostra tenacitat els que sigueu capaços de trobar solucions als grans reptes que tenim davant.
Avui per primer cop, a més del títol universitari i del suplement europeu al diploma us lliurarem també el carnet de membre de la xarxa UdA Alumni. Una Xarxa que ha d’ajudar-vos a mantenir el contacte entre vosaltres, ha de servir de suport per millorar les vostres relacions socials i professionals i també ha de ser un actiu important per a la millora de la Universitat d’Andorra i la seva estratègia de futur. Espero que en sigueu membres molt actius i la feu créixer amb la vostra participació.
Novament la meva més sincera enhorabona per la vostra graduació!
***
I ja han passat gairebé quatre anys i aquest és el darrer acte d’obertura d’aquest mandat com a rector. Quatre anys que han passat volant i sembla que acabem d’arribar. Per això vull aprofitar per agrair a tot el personal de la Universitat d’Andorra (personal docent i personal administratiu i tècnic) la feina feta durant aquest mandat i el suport que he tingut durant tot aquest període. Anys intensos, de canvis i de metes ambicioses. Entre tots hem esdevingut el que avui som. La vostra dedicació, la vostra bona feina i el compromís amb la institució ens ha permès arribar on som i ens permet estar confiats en poder anar molt més enllà.
També vull disculpar-me si alguna vegada he volgut anar massa ràpid o he volgut anar per camins que no compartíeu. M’he sentit ajudat tant des de la coincidència com també des de la discrepància. Perquè el debat, el contrast d’opinions i de projectes ens enriqueix i millora la nostra institució.
Moltes gràcies per aquest suport i per la vostra paciència.
***
I deixeu-me acabar donant novament la benvinguda a tots els nous estudiants i felicitant a totes i a tots els que us gradueu avui.
Miquel Nicolau i Vila