Buddy Programme: Una experiència d’intercanvi lingüístic i cultural a l’UdA

 

Com a part de l’impuls cap a la internacionalització que estem vivint a l’UdA, aquest curs que ara s’acaba hem posat en marxa per primer cop el Buddy Programme, una iniciativa que se centra en l’adaptació dels estudiants internacionals a l’entorn d’Andorra i del campus de la Universitat, a més de promoure l’intercanvi cultural i lingüístic entre els estudiants locals i internacionals. L’objectiu és que tots els estudiants internacionals que es matriculin a l’UdA puguin tenir assignat un estudiant local que exercirà de persona de referència (i a qui anomenem estudiant mentor) durant una durada mínima d’un semestre a partir de l’arribada de l’estudiant internacional a la Universitat.

Aquest programa, que existeix també a altres universitats d’arreu del món, és enriquidor per a tots els “buddies” participants: pel que fa als estudiants internacionals, disposen, des que arriben a la universitat, d’un igual que serà la seva persona de referència per ajudar-lo a resoldre qualsevol dubte, des dels tràmits administratius amb el Govern fins al transport públic o el funcionament de la Universitat. D’altra banda, l’estudiant internacional té l’oportunitat de fer una immersió autèntica en la cultura andorrana i el català, i d’aquesta manera pot aprendre o perfeccionar la llengua de manera més ràpida i eficaç. Per la seva banda, l’estudiant mentor posa a prova les seves habilitats per exercir de guia d’una persona que arriba per primer cop a Andorra, i que sovint té poca informació sobre el país, la cultura i la llengua. A més d’assumir un repte tan interessant, l’estudiant mentor té l’oportunitat de conèixer de primera mà altres cultures i també aprendre o perfeccionar una altra llengua, mitjançant l’intercanvi lingüístic. A més, els estudiants mentors obtenen dos crèdits de lliure elecció si acrediten l’assoliment dels objectius del programa.

Aquest curs 2016-2017 s’ha conduït el pilotatge del programa i pensem que els resultats són molt positius. Quatre estudiants locals de l’UdA s’han inscrit per exercir de mentores i al llarg del curs han estat les guies de sis estudiants internacionals de la Universitat i de vuit persones més: quatre becaris Fulbright provinents dels Estats Units i quatre becaris d’Oxford, del Regne Unit, que han passat el curs a Andorra fent tasques de docència en diversos centres educatius del país.

El grup ha dut a terme diverses activitats lúdiques i culturals al llarg de tot el curs, i les ha documentat a la web del Buddy Programme. Si teniu curiositat en saber més us convidem a que visiteu el web.

Però ningú com les mentores del programa podrà explicar millor el que ha significat aquesta primera experiència d’intercanvi cultural i lingüístic a la Universitat d’Andorra.

Carli Bastida i Cristina Yañez