Disfagia

Meritxell Ros Armengol – Grup de Recerca en Ciències de la Salut i Serveis Sanitaris – Servei de Rehabilitació Hospital N Sra de Meritxell

L’alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida, a través del qual s’obtenen els nutrients i l’energia que permeten cobrir els requeriments de l’organisme. Alimentar-se de manera saludable no és només ingerir determinats nutrients en una certa quantitat, sinó que és un concepte que va més enllà. Una alimentació saludable és la que permet assolir i mantenir un funcionament òptim de l’organisme, conservar o restablir la salut i ajudar a disminuir el risc de malalties, però l’alimentació també ha de ser, sobretot, satisfactòria i plaent. És un plaer que ens agrada compartir.

La deglució és un dels mecanismes neurològics més complexos del cos humà, i pot veure’s afectada en pacients amb malalties metabòliques amb o sense alteració neurològica. L’ afectació de la deglució és coneix amb el nom de disfàgia, una dificultat específica per empassar, i per tant, per alimentar-se de forma segura.

La disfàgia té avui dia una incidència molt alta, en els pacients amb malalties neurodegeneratives, accidents cerebrovasculars (ACV) i la gent gran constitueixen els col·lectius més vulnerables per patir disfàgia. Per posar algunes dades s’estima que la prevalença en relació a la disfàgia orofaríngia en diferents malalties neurològiques pot afectar el 30% dels pacients que han patit un ACV, un 52-82% dels afectats de malaltia de Parkinson, al 60% com a símptoma inicial d’una malaltia lateral amiotròfica ( ELA), al 40% dels pacients amb miastènia gravis, al 44% de les esclerosi múltiples, fins al 84% dels pacients amb malaltia d’Alzheimer (EA) i al 25-42% després d’un traumatisme cranioencefàlic.

També s’han comunicat en el 10-30% de pacients hospitalitzats independentment de la causa del ingrés, en el 15% dels majors de 65 anys, en el 45% dels majors de 75 anys i fins al 56-78% de la gent gran institucionalitzada.

El Servei de Rehabilitació del HNSM també va fer el seu propi estudi per determinar si a Andorra es seguia aquesta tendència en relació a la disfàgia. I els resultats del estudi van concloure que el 35% del pacients hospitalitzats presentava disfàgia orofaríngia. Aquestes dades es troben en línia amb les anteriorment explicades.

La disfagia és una realitat en el nostre entorn i amb un pes específic important, al que no podem restar indiferents. Són moltes les inquietuds dels pacients amb disfàgia en relació a la seva alimentació.

El passat 12 de desembre, dia Mundial de la Disfàgia, va tenir lloc un workshop en disfàgia orofaríngia a la sala d’Actes del Hospital Nostra Senyora de Meritxell. En aquesta ocasió, el workshop estava dedicat a conèixer les tendències actuals en alimentació i textura. L’objectiu d’aquest era contribuir en la millora de l’alimentació de les persones amb disfàgia.

Els aliments pels pacients que presenten disfàgia han de tenir una textura específica que faciliti la seva deglució, ni molt líquida ni molt sòlida, i això, limita molt la ingesta i disminueix en gran mesura el plaer de menjar. Menjar un triturat a cada àpat que tingui el mateix gust i el mateix color durant cada dia és poc plaent, gratificant i un tant depriment. Aquest col·lectiu de persones perden les ganes de menjar perquè tot acaba tenint el mateix gust, deixen d’anar al restaurant ja que estan molt limitats en relació al que poden menjar.

La nostra intenció amb el workshop era poder sensibilitzar el col·lectiu de restauradors del Principat d’Andorra davant aquesta realitat. Amb l’objectiu de contribuir en la millora de la alimentació de les persones que no poden mastegar bé i/o tenen dificultats per empassar. Poder oferir a aquests pacients la possibilitat d’anar al restaurant sense preocupacions, sabent que podran gaudir d’un bon àpat (triturat) que garanteixi el seu paladar i la seva seguretat.

En el workshop, vam poder comptar amb la presència de la representant de SmoothCare Espanya que ens va presentar el concepte Smoothfood, un concepte que ofereix un ventall de possibilitats a l’hora de preparar plats triturats. Però no són plats triturats convencionals sinó que aconseguim triturats d’alta qualitat amb una experiència òptima per al paladar. Per exemplificar que no estan renyides les dificultats per empassar i el plaer de menjar us deixem unes imatges.

Cigrons estofats amb bacallà.

Carrot cake.

Fideuà amb all-i-oli

Cervesa espessida

Escuma de turró

Gelificació de pollastre amb verdures