Fòrum Mundial de la Democràcia 2019 – Consell d’Europa

El passat 6, 7 i 8 de novembre es va celebrar el 8è Fòrum Mundial de la Democràcia a Estrasburg. La professora Sònia Gili va assistir a aquest esdeveniment, el qual tenia per objectiu poder respondre a la pregunta “Information: La démocratie en péril?”

Després de múltiples debats, es va arribar a la conclusió que les tecnologies juguen un paper molt important a la societat actual. Les tecnologies ens ajuden a comunicar-nos ràpidament, a poder interactuar amb persones d’altres països de forma asíncrona, a poder accedir a una informació actual i a poder expressar-se lliurement. Però, on està el límit de la democràcia? S’observa com fent un mal ús de les tecnologies aquestes poden convertir-se en un element contraproduent en la nostra societat. Com a exemple, les tecnologies ofereixen una llibertat d’expressió, però al mateix temps poden ser manipulades, utilitzant les “Fake News”.

Així doncs, què ha de creure la societat? Fins on arriba la llibertat d’expressió? De quin coneixement i comprensió crítica ha de disposar la població? Quina credibilitat tenen les notícies?

Per tots aquests motius, l’educació juga un rol molt important. Abans, les tecnologies eren una einana ajuda, però ara s’han convertit en una manera de viure. Per poder millorar la societat cal educar els més joves perquè siguin ciutadans crítics, democràtics i que respectin els drets fonamentals. Des de l’escola s’han d’oferir recursos perquè els estudiants sàpiguen servir-se dels mitjans de comunicació, de la utilització de les notícies, de les xarxes socials, etc. Quan aquests aprenentatges es realitzin correctament, seran ells qui consumeixin la informació, però filtrant-la i seleccionant-la segons les seves necessitats

Això és la formació per a la democràcia.

Sònia Gili-Professora del bàtxelor en Ciències de l’Educació