Una estudiant de xinès representa Andorra al concurs “Chinese Bridge”

L’Elsa Chueca Buil, estudiant de l’Escola Andorrana de Batxillerat i alumna de l’Aula Confuci d’Andorra, va ser la representant del Principat d’Andorra al concurs internacional de llengua xinesa per a estudiants estrangers de batxillerat i secundària “Chinese Bridge”, que aquest 2019 va celebrar la seva 12a edició.

L’esdeveniment va tenir lloc el passat 18 d’octubre i durant quinze dies l’Elsa i els concursants provinents de més de cent països van tenir la possibilitat de conèixer els llocs més importants de la cultura xinesa. A Beijing van visitar la seu central dels Instituts Confuci, la Ciutat Prohibida i van poder recórrer un tram de la Gran Muralla. A Henan Kaifeng i Luoyang, l’antiga capital de les vuit dinasties, van conèixer el naixement de la civilització xinesa.

Quina ha estat la teva experiència en aquest viatge?

Ha estat una experiència molt enriquidora, ha sigut increïble, m’ho he passat molt bé! Val molt la pena, fins i tot se m’ha fet curt, és una passada, i repetiria una altra vegada! És veritat que és un viatge per concursar, però també per gaudir, conèixer gent nova, descobrir la cultura xinesa en tots els seus aspectes i també la llengua.

Què t’ha canviat la llengua xinesa en la teva vida?

Jo recordo que vaig començar a aprendre xinès per curiositat, per tafanejar una mica i, després, em van agafar més ganes de continuar aprenent…. i mai m’hagués pensat que acabaria anant a la Xina. I és que el xinès és una llengua molt maca i t’obre un munt de portes. Tot i que té la seva part complicada, és divertida i val molt la pena aprendre-la.

Tens algun consell per als futurs concursants?

Que més que per concursar, el viatge és més per gaudir, viure una experiència que només podràs viure un cop. Els diria que gaudeixin al màxim i que s’ho passin bomba. És un viatge que et permet descobrir una nova cultura i que s’ha d’aprofitar al màxim.

Potser la part més estressant del concurs és el moment en què et graven a la televisió. Allà tens la pressió d’estar davant les càmeres xineses, i un consell que vull donar als futurs concursants és que si es troben en aquesta situació, que no es preocupin perquè només és un concurs i no és necessari estressar-se o agobiar-se pel fet de sortir a la televisió xinesa. Els recomano calma i que no es posin nerviosos per aquest fet.

Entrevista feta per Ling Chen Sangnier
Professora de l’Aula Confuci d’Andorra