Canvi d’hora, sí o no? Horari d’estiu o horari d’hivern?

Canvi d’hora, sí o no? Horari d’estiu o horari d’hivern?

Recordo quan era petit el meu padrí quan havia de quedar a una hora sempre preguntava, hora nova o hora vella?. Ell que havia nascut a final del segle XIX (1898), com a bon pagès, sempre havia anat a l’hora del Sol, per això deia que ell feia l’horari de les gallines. El Sol marcava la jornada laboral, curta a l’hivern (menys de 10h) i molt llarga a l’estiu (unes 15h).

Va ser  a l’any 1940, quan al meu avi li van canviar l’horari, ja que l’Espanya peninsular i les Balears van entrar a formar part de de l’horari “GTM+1” (l’horari GTM és l’horari solar). Tot i aquet canvi, ell sempre va ser fidel a l’horari solar i a casa es dinava a migdia (les 12 del Sol), fet bastant lògic ja que coincidia a la meitat de jornada laboral.

Aquest canvi imposat pel General Francisco Franco va voler adaptar l’horari espanyol a l’alemany.

Des de llavors, els rellotges espanyols, llevat els de les Canàries van una hora avançats del que es correspondria per la seva situació geogràfica, ja que l’horari que li correspondria és el mateix que el del Regne Unit, Portugal o les illes Canàries (l’horari GTM correspon al Meridià de Greenwich, que és horari solar que va fer el meu avi tota la vida) i no el de França o Alemanya).

Wikipedia Commons

A part del canvi d’horari dels anys 40, cap als anys seixanta, a Europa es va introduir el canvi d’hora d’estiu i hivern (deien que per estalviar energia).

Ja fa un temps que aquest canvi d’horari es qüestiona, per presumptes pertorbacions psicològiques i també perquè es qüestionen l’estalvi real d’energia.

Fa uns dies va sortir la notícia que la Comissió Europea ha proposat la desaparició al territori de la UE del canvi d’hora estacional, després d’una consulta popular en la qual el 83% dels votants es van mostrar contraris a aquesta pràctica.
Així doncs, sembla ser que al març del 2019 es produirà l’últim canvi estacional i cada país haurà de decidir si es queda amb l’horari d’hivern o l’horari d’estiu.

Sembla ser que Espanya aprofitarà per situar-se a l’horari GTM (horari del Sol, el que utilitzava el meu avi) com el Regne Unit, Portugal i Canàries.

Si fos així, resultaria que França tindria l’horari GTM+1, la Península  Ibèrica (Espanya i Portugal) tindrien l’horari GTM i caldrà veure per quin horari es decidirà Andorra. Agafarà l’horari del país del Nord? Agafarà l’horari del país del Sud? Farà una consulta popular? Si és així, tots els residents podran opinar?

Per si es dóna aquesta situació, anem a veure l’hora de sortida i posta del Sol en dates de canvi d’estació, per a l’horari GTM, GTM+1 i GTM+2.

Fins ara, el Regne Unit i Portugal tenien horari GTM a l’hivern i GTM+1 a l’estiu. Alemanya, França i Espanya tenien GTM+1 a l’hivern i GTM+2 a l’estiu.

Si optem per l’horari GTM (horari solar que és el que tenen al Regne Unit a l’hivern) tindrem:

Data Sortida Sol Posta Sol Hores de llum solar
21 de juny 4:15 19:15 15
21 de març/setembre 6 18 12
21 de desembre 6:45 16:30 9:45

Si optem per un horari GTM+1 (horari vigent al Regne Unit a l’estiu) tindrem:

Data Sortida Sol Posta Sol Hores de llum solar
21 de juny 5:15 20:15 15
21 de març/setembre 7 19 12
21 de desembre 7:45 17:30 9:45

Si s’opta per l’horari GTM +2 (horari que fins ara tenim a l’estiu)

Data Sortida Sol Posta Sol Hores de llum solar
21 de juny 6:15 21:15 15
21 de març/setembre 8 20 12
21 de desembre 8:45 18:30 9:45

Com podem veure tots tenen avantatges i inconvenients, tot i que les hores de llum solar no depenen de l’opció que es triï. El que modifica cada opció és l’hora de l’alba i l’hora de la posta de Sol.

Florenci Pla

Professor de la Universitat d’Andorra