Informacions de la Universitat
Joaquim M. Puyal farà la lliçó inaugural del curs acadèmic 2018-2019 a Andorra
El periodista català Joaquim Maria Puyal participarà a l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2018-2019 a Andorra, que tindrà lloc a l’auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos Lauredià, a Sant Julià de Lòria, el dimarts 16 d’octubre de 2018 a les 11.00 h. Convidat per la Universitat d’Andorra (UdA), Puyal hi pronunciarà la lliçó inaugural, titulada «Comunicació i llengua». L’acte estarà obert al públic, amb entrada lliure.
Joaquim M. Puyal és doctor en Lingüística, i llicenciat en Filologia romànica i en Ciències de la informació. Director i presentador de programes de ràdio i televisió, ha estat creador de Futbol en català (Ràdio Barcelona, 1976-85), Vostè pregunta (TVE, 1978-84), La vida en un xip (TV3, 1989-92), Vostè jutja (TV3, 1985-87), Un tomb per la vida (TV3, 1993-94), etc. La seva activitat professional ha contribuït a la normalització lingüística en l’àmbit dels mitjans de comunicació, molt especialment amb les retransmissions de futbol. Cal esmentar, per la seva popularitat, les dels partits del FC Barcelona per a Catalunya Ràdio des del 1985. Des del 1997 ha centrat la seva activitat en la docència i la recerca sobre la comunicació, tot i que ha continuat radiant transmissions esportives. Des del 2009, és membre numerari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Li han estat atorgats nombrosos premis: diversos Ondas (1978, 1979, 1986 i 2004), la Creu de Sant Jordi (1993), el Premi Nacional de Cultura (1997) i el Català de l’Any (2011), entre d’altres. Aquest juliol del 2018 ha anunciat que posava fi a les retransmissions dels partits del Barça.
El curs acadèmic 2018-2019 serà formalment inaugurat pel cap de Govern, Antoni Martí, en companyia del rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau. L’acte inclourà el lliurament de diplomes universitaris del curs passat.
S’aprova el Decret de modificació del pla d’estudis del bàtxelor en Infermeria
El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del titular d’Educació i Ensenyament Superior, el Decret de modificació del pla d’estudis del bàtxelor en infermeria de la Universitat d’Andorra, adequant-lo a les directives europees en relació a les hores de pràctica clínica i optimitzant el compliment de les premisses relatives als continguts, les capacitats i les competències, que ja s’havien incorporat en el pla d’estudis de l’any 2011.
El Decret, que dóna caràcter estatal al pla d’estudis, estipula que tingui un programa de formació de 180 crèdits europeus, l’assoliment del qual s’acreditarà amb el títol de bàtxelor en Infermeria. La unitat de mesura de cadascuna de les assignatures és el crèdit europeu, d’acord amb el que estableix el Decret relatiu al sistema de crèdits europeus i de qualificacions dels graus de bàtxelor i màster de l’ensenyament superior vigent.
El programa de formació s’impartirà en modalitat presencial així com les estades formatives clíniques. Tres dels períodes d’estades formatives s’han de realitzar fora d’Andorra.
S’aprova el pla d’estudis del bàtxelor en Ciències de l’educació
El Consell de Ministres, a proposta del titular d’educació i Ensenyament Superior, ha aprovat el pla d’estudis del bàtxelor en Ciències de l’educació de la Universitat d’Andorra. Aquest nou pla d’estudis s’emmarca en el programa 2017-2019 del Govern i la Universitat d’Andorra.
El pla d’estudis representa una alineació entre la metodologia emprada a Escola Andorrana i a la Universitat d’Andorra que prioritza l’ensenyament competencial i centrat en l’estudiant. Un dels objectius perseguits és reforçar els perfils lingüístics dels titulats, vehiculant el temari acadèmic en diferents llengües. Durant el programa acadèmic l’estudiant podrà realitzar diferents estades formatives complementant així la teoria i la pràctica.
Aquest pla d’estudis també s’ha treballat en col·laboració amb el Consell d’Europa, de manera que els mestres que es formin puguin transmetre als seus futurs alumnes les competències per una ciutadania democràtica que aquesta institució promou.
El nou pla de bàtxelor en Ciències de l’educació es comença a impartir a la Universitat d’Andorra el curs acadèmic 2018-2019.
Dissabtes de ciència
“Dissabtes de ciència” és un cicle de sis seminaris que representen diferents píndoles formatives d’alfabetització científica basades en la indagació. Aquest programa va dirigit a mestres de maternal i primera ensenyança i a persones interessades en la didàctica de les ciències.
El primer seminari està previst pel dia 20 d’octubre i les inscripcions estan obertes fins al 12 d’octubre.
Inici del postgrau en Mediació
A Andorra la recent aprovació de la Llei 3/2018, de 22 de març, de Mediació, obre un nou camp d’actuació professional per aquelles persones que vulguin fer del diàleg una eina per resoldre les desavinences. A aquestes persones s’adreça el postgrau en mediació que ofereix la Universitat d’Andorra, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra i el Consell de l’Advocacia Catalana. El dia 26 d’octubre comença la 2a edició d’aquest programa, la superació del qual condueix a una doble titulació, de la Universitat d’Andorra i del Consell de l’Advocacia Catalana, respectivament.
Cooperació transfronterera entre nou universitats per a l’educació contínuada
La Universitat de Perpinyà Via Domícia va acollir, el passat 3 de juliol les universitats associades al projecte “Life Long Learning – Transversalis”, entre les quals està la Universitat d’Andorra. El projecte té l’objectiu de promoure la mobilitat dels estudiants a l’espai fronterer entre França, Espanya i Andorra. Amb una previsió de tres anys, el programa (1,8 M €) seguirà uns 200 estudiants durant l’actual fase de prova.
Mòduls del postgrau en acompanyament a la persona amb deteriorament cognitiu.
El dia 21 de setembre va començar el curs d’actualització en relació interpersonal a través de la comunicació, que constitueix el tercer mòdul del postgrau en acompanyament a la persona amb deteriorament cognitiu, amb 19 persones matriculades. Aquest programa l’ofereixen conjuntament la Universitat d’Andorra, la Universitat de Vic i l’Alzheimer Catalunya Fundació, i compta amb el patrocini i el suport de la Fundació Crèdit Andorrà i l’Associació per a la Malaltia d’Alzheimer d’Andorra.
En el mateix acte es va fer el lliurament del xec que ofereix l’Associació per a la Malaltia d’Alzheimer d’Andorra, als tres millors expedients del mòdul anterior per l’import de la matrícula abonada.
Curs d’actualització en prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.
El dia 21 de setembre va començar la 2a edició del curs d’actualització en Prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme que organitzen conjuntament la Universitat d’Andorra i l’Andorran Banquing, i que compta amb la col·laboració de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra. Aquest programa s’adreça a tots aquells subjectes obligats que vulguin aprofundir en la normativa en matèria de prevenció del blanqueig de capitals i la seva acollida ha estat molt gran. Hi ha hagut un total de 47 persones inscrites al programa.
Cicle de Perfeccionament Professional 2018: Basket Beat
El dia 9 de novembre continua la temporada 2018 del Cicle de Perfeccionament Professional, que compta amb el patrocini de la Fundació Crèdit Andorrà. El primer seminari de la tardor es titula ‘Basket Beat: una proposta artística per revisar el nostre rol com a educadors’, i té com a objectiu donar a conèixer i posar en pràctica una nova metodologia que dóna eines als ensenyants que els permet treballar de manera més eficaç la competència de treball en grup amb els seus alumnes.
El comitè bilateral Fulbright celebra la seva reunió anual de seguiment
El comitè bilateral Fullbright Andorra ha celebrat aquest mes de setembre la reunió anual al consolat general dels Estats Units d’Amèrica (EUA) a Barcelona. La trobada, amb la participació del rector de la Universitat d’Andorra (UdA), ha servit per fer el seguiment dels programes associats a aquest conveni entre Andorra i els EUA com són els ajuts en màster i doctorat per andorrans que cursen els estudis als EUA o el programa d’assistents de conversa en llengua anglesa.
Es convoquen els ajuts 2018 per a la mobilitat d’investigadors
El Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior ha fet pública la convocatòria 2018 dels ajuts per a la mobilitat d’investigadors que contribueix, entre altres beneficis, a millorar les competències investigadores, a promocionar la difusió dels resultats de la recerca i a enfortir les relacions amb altres institucions internacionals.
El termini de presentació de les sol·licituds es tanca el divendres 21 de setembre dins de la franja horària d’obertura al públic del Servei de Tràmits del Govern.
Publicacions
- Bertrana, Univers. «L’eix mediterrani: camins comunicatius». A: Andorra i l’acord d’associació amb la Unió Europea. Andorra: Societat Andorrana de Ciències, 2018, p. 211-214.
- Nicolau i Vila, Miquel. «L’UCE i la Xarxa Vives d’Universitats. Cloenda XLIX UCE». A: Andorra i l’acord d’associació amb la Unió Europea. Andorra: Societat Andorrana de Ciències, 2018, p. 209-210.
- Lluelles Larrosa, M. Jesús; Garcia Lluelles, Eva. Història econòmica d’Andorra, segles XX-XXI. Andorra: Universitat d’Andorra, 2018.
Agenda de la Universitat
- 10 de setembre. Inici de les classes lectives dels semestres S3 i S5
- 10 de setembre. Presentació de la Universitat a 1r curs
- 11 de setembre. Inici de les classes lectives del semestre S1
- 21 de setembre. Lliurament de diplomes i beques del curs d’actualització en l’Atenció centrada en la persona amb afectació cognitiva
- 16 d’octubre. Inauguració del curs acadèmic
- 18 d’octubre. Inauguració del curs Aula Magna
- 19 d’octubre. Festa de la Universitat d’Andorra
- 30 d’octubre. Fi del període d’acceptació de mobilitat: semestre primavera