Info.UdA

Informacions de la Universitat

Convocat un ajut per a personal investigador en formació de la Universitat d’Andorra

La Universitat d’Andorra (UdA) ha convocat un ajut per a personal investigador en formació durant el proper curs 2017-2018.

L’objecte és la realització d’una tesi doctoral en el marc del programa de doctorat de la Universitat d’Andorra, en temàtiques relacionades amb les àrees del Grup de recerca interdisciplinari en educació i l’àrea d’estudis tecnològics  de la Universitat d’Andorra.

La dedicació de l’estudiant seleccionat al programa de doctorat i al grup de recerca serà presencial i a temps complet (40 hores setmanals). L’import mensual de l’ajut que s’ofereix és de 1.250 €, i inclou el cost de la matrícula.

La data  límit de presentació de les sol·licituds és el 12 de maig de 2017, a les 13.00 hores.

Montserrat Casalprim, de la Universitat d’Andorra, guanyadora del Premi Cum Laude de Dret i Economia

Montserrat Casalprim, de la Universitat d’Andorra (UdA), va rebre el passat 25 d’abril el guardó de la modalitat de Dret i Economia de la setena edició del Premi Cum Laude, distinció que s’atorga a les obres de recerca d’alt nivell redactades en català i que convoca l’Institut Món Juïc, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats.

La guanyadora va rebre el premi per la seva tesi «L’eficiència del procés educatiu de maternal i primera ensenyança a Andorra», amb la qual va obtenir el títol de doctora a l’UdA, amb la qualificació d’excel·lent cum laude, el 15 de desembre de 2014. El treball s’ha publicat en forma de llibre i es distribuirà a totes les universitats i instituts de recerca.

L’acte de lliurament, que va tenir lloc a la Sala d’actes de l’UdA, va comptar amb la participació del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, el president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de l’UdA, Miquel Nicolau, la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, la presidenta de l’Institut Món Juïc, Tessa Calders, i els professors del Departament d’Empresa de la UAB i codirectors de la tesi guanyadora, Diego Prior i Josep Rialp.
L’edició del 2016 del Premi Cum Laude va incloure dues modalitats: Humanitats, i Dret i Economia. La convocatòria es va adreçar a totes les persones que havien defensat la seva tesi doctoral en el decurs del període 2014-2015 a qualsevol de les universitats de la Xarxa Vives. Les deliberacions del jurat van tenir lloc els passats 21 i 28 d’octubre de 2016 a Barcelona.

Nova edició del curs d’actualització en cooperació internacional i voluntariat

El proper semestre s’oferirà la cinquena edició del curs d’actualització en Cooperació internacional i voluntariat, que organitza la comissió UdA Solidària de la Universitat d’Andorra i compta amb el suport del Ministeri d’Afers Exteriors i del Departament de Voluntariat del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports. Aquest programa va dirigit a les persones interessades a complementar la seva formació personal per intervenir en projectes de cooperació internacional i d’acció humanitària com a model de diàleg i apoderament intercultural, i com a eina de transformació social.
Les classes es realitzaran els dijous al vespre, de setembre del 2017 a gener del 2018, i inclouran exposicions teòriques, casos pràctics i una taula rodona amb la participació d’entitats, organitzacions i persones voluntàries dins d’aquest àmbit d’intervenció. El període de preinscripció està obert fins al 15 de setembre per a les 35 places disponibles.

 Exàmens oficials de xinès (HSK, YCT)

En el marc de l’Aula Confuci d’Andorra, a partir de l’any 2017 l’UdA té el reconeixement necessari per a acollir els exàmens oficials de xinès HSK (per a adults) i YCT (per a menors de 16 anys). La convocatòria tindrà lloc el 10 de juny. Preinscripció fins al 7 de maig.

 L’UdA acull la Jornada Científica, Tecnològica i Matemàtica per a alumnes preuniversitaris

La Universitat d’Andorra (UdA) va acollir el 6 d’abril la IV Jornada CTM (Científica, Tecnològica i Matemàtica), amb la participació d’uns 300 alumnes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat provinents d’onze centres educatius d’’Andorra i de la demarcació de Lleida. L’objectiu de la iniciativa era presentar la ciència, la tecnologia i les matemàtiques de manera atractiva, amb una àmplia oferta d’activitats lúdiques i interactives.

La IV Jornada CTM va començar amb una descoberta científica de l’entorn del poble de Santa Coloma i una visita al Museu de l’Electricitat. A la tarda, a la Universitat d’Andorra, es van oferir quinze tallers temàtics impartits pel professorat dels centres participants i institucions col·laboradores. La conferència de clausura va ser a càrrec d’Eduardo Sáenz, professor de Matemàtica computacional a la Universitat de la Rioja, que va presentar reptes de màgia matemàtica.

El Col·legi Sant Ermengol ens representa a la final de la Lliga de Debat de Batxillerat

El Col·legi Sant Ermengol ha estat el campió de la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2017 organitzada per la Universitat d’Andorra (UdA), que va tenir lloc dissabte 1 d’abril al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

L’equip del centre guanyador, format per Pau Bascompte, Marc Camardons, Anna Carrasco i Elisa Soler, amb David Orrit com a tutor i capità, va representar l’UdA a la final absoluta de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, que va tenir lloc a la Universitat Pompeu Fabra del 27 al 29 d’abril.

A la fase andorrana de la competició van participar un total de vuit equips de quatre centres educatius: Escola Andorrana de Batxillerat, Col·legi Sant Ermengol, Liceu Comte de Foix i Col·legi Espanyol Maria Moliner. Els equips eren formats per alumnes de batxillerat que durant una jornada van debatre al voltant del tema “Els animals tenen drets?”, aportant arguments a favor i en contra de la polèmica qüestió.

L’activitat permet als alumnes treballar continguts de manera dinàmica i participativa. Les habilitats de comunicació no verbal, la recerca d’informació, l’anàlisi d’una temàtica concreta, i sobretot, el treball en equip generen un espai de formació i aprenentatge excepcional.

Visita institucional

La Universitat d’Andorra va rebre el 20 d’abril la visita dels cònsols de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila i Julià Call. El cònsol major va culminar la visita amb la signatura del llibre d’or de la Universitat.

Assemblea de l’Associació Europea d’Universitats

La Universitat de Bergen, a Noruega, va acollir els dies 6 i 7 d’abril l’assemblea anual de l’Associació Europea d’Universitats (EUA). Sota el lema “Autonomy and freedom: The future sustainability of universities”, a l’assemblea es va analitzar l’autonomia universitària com a eina per afrontar els canvis polítics, econòmics i societals. Per part de la Universitat d’Andorra (UdA), hi va participar el rector, Miquel Nicolau.

L’UdA, al XV Ple del Consell Universitari Iberoamericà

El rector de la Universitat d’Andorra (UdA), Miquel Nicolau, ha participat al XV Ple del Consell Universitari Iberoamericà (CUIB), que s’ha reunit a Tegucigalpa, Hondures, els dies 27 i 28 d’abril del 2017.
Entre les activitats desenvolupades hi ha hagut una sessió sobre les bases d’un posible acord de cooperació entre la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC) i la Unió Europea (UE).

Nous convenis de mobilitat internacional

La Universitat d’Andorra i l’Institut Tecnològic de Pequín (Xina) han signat un memoràndum d’entesa amb l’objectiu de fomentar projectes de recerca conjunts i facilitar la mobilitat i l’intercanvi entre membres de la comunitat universitària d’ambdues institucions.

D’altra banda, la Universitat d’Andorra i la Universitat de Sàsser (Sardenya, Itàlia) han signat un acord de col·laboració per fomentar la mobilitat dels estudiants i regular-ne el funcionament, amb l’objectiu de servir a l’interès mutu de totes dues institucions.

Sessions informatives per a pares i futurs estudiants

La Universitat d’Andorra (UdA) ha programat diverses sessions informatives de portes obertes adreçades als pares i als alumnes de batxillerat en motiu del període de preinscripcions per al proper curs acadèmic 2017-2018. Les presentacions, amb entrada lliure, tindran lloc a la Sala d’actes de la Universitat d’Andorra (6a planta) els dies següents:

  • dissabte 6 de maig, a les 11.30 h
  • divendres 16 de juny, a les 18.30 h
  • dijous 6 de juliol, a les 20.00 h

L’objectiu d’aquestes sessions informatives, que complementen la Diada universitària de l’11 de maig, és que els pares i futurs estudiants coneguin les instal·lacions de la Universitat d’Andorra i la seva oferta formativa, i que puguin aclarir tota mena de dubtes sobre les sortides professionals i acadèmiques dels estudis que s’hi imparteixen.

A més del seu ple reconeixement a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, amb els primers cicles de tres anys de durada i les dobles titulacions, l’UdA vol destacar-hi el seu multilingüisme, amb una part de la docència en anglès, i la combinació de modalitats (presencial, virtual, semipresencial) en la configuració dels plans d’estudis, que inclouen, a més, pràctiques i estades a l’exterior.

Centre de Ciències de la Salut i de l’Educació

– 1 d’abril, celebració de la fase local de la lliga de debat de secundària i batxillerat de la Xarxa Vives.
– 3 d’abril, defensa del Report d’Avançament de la doctoranda Sara Esqué Desenvolupament de les actituds en els estudiants d’infermeria durant les estades formatives clíniques a través de la pràctica reflexiva, codirigida per les doctores Mercè Gisbert i Mar Lleixà.
– 3 d’abril, visita de les professores de l’Escola d’Educació Alexandra Saz i Nadia Azzouz i dues estudiants ambaixadores a als estudiants de formació professional de grau superior d’educació infantil de l’Institut Joan Brudieu de La Seu d’Urgell.
– Del 4 d’abril al 4 de maig, exposició pública la Tesi Doctoral de la doctoranda Carolina Bastida ha presentat la sol·licitud de dipòsit de la Tesi Doctoral titulada Emocions i comunicació electrònica textual en català. Un estudi multimetodològic dels recursos emprats per adolescents i adults joves, dirigida per la doctora Olga Soler.
– 7 abril, participació de les professores de l’Escola d’Infermeria l’Olga Travesset i Àngels Jiménez, a XX Jornada d’Orientació Professional a l’Escola Andorrana de Batxillerat.
– 19 d’abril. Inici de les estades formatives de primer curs del bàtxelor en Infermeria, als àmbits d’hospitalització, gerontologia, atenció primària de salut, assistent familiar i consulta. Aquestes estades formatives clíniques es realitzen majoritàriament a Andorra i rodalies.
– 20 d’abril, taller de Primers Auxilis adreçat a estudiants del Bàtxelor en Ciències de l’Educació i impartit per les professores de l’Escola d’Infermeria l’Olga Travesset i Àngels Jiménez.
– 24 d’abril, defensa del Report d’Avançament de la doctorands Cristina Fernández Percepció del risc laboral, de salut i engagement dels treballadors dels dominis d’esquí alpí del Principat d’Andorra, codirigida pels doctors Pedro R. Mondelo i Mariona Portell.
– 24 i 25 d’abril, participació dels estudiants de segon curs del Bàtxelor en Ciències de l’Educació a les XXII Jornades d’Escola Rural en la formació inicial dels Mestres de Catalunya. Participació de la Universitat d’Andorra com a universitat convidada.
– 26 d’abril, visita dels estudiants Bàtxelor en Ciències de l’Educació al LAB 0-6, centre de descoberta, recerca i documentació per a l’educació científica a les primeres edats de la UMANRESA.
– 28 d’abril, participació en la reunió d’Escoles de Doctorat Catalanes.
– 27 i 28 d’abril, celebració de la final de la lliga de debat de secundària i batxillerat de la Xarxa Vives.

Publicacions

– Esqué, S., Gisbert, M., Lleixà, M. i Larraz, V. (2017). Els valors i les actituds dels estudiants d’infermeria. El dossier d’aprenentatge durant les estades formatives clíniques. Estudi de cas. Universitat d’Andorra i Universitat Rovira i Virgili. Recull de Bones pràctiques d’innovació docent. Associació Catalana d’Universitats Públiques.

Agenda de la Universitat

  • 25 d’abril. Lliurament del Premi Cum Laude
  • 27 d’abril. Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat (final)
  • 6 de maig. Sessió informativa per a pares i futurs estudiants (1 de 3)
  • 11 de maig: Diada universitària
  • 12 de maig. Dia internacional de la infermera
  • 18 de maig: La Universitat dels Infants (Congrés de ciència a la vida quotidiana)
  • 18 de maig. Cloenda/conferència Aula Magna
  • 16 de juny. Sessió informativa per a pares i futurs estudiants (2 de 3)
  • 28 de juny. Acte de fi de carrera de la promoció 2017