Info.UdA (octubre 2017)


Informacions de la Universitat

Inaugurat el 30è curs d’ensenyament superior a Andorra

L’auditori Claror de Sant Julià de Lòria va  acollir el 6 passat d’octubre l’acte oficial d’inauguració del 30è curs acadèmic (2017-2018), presidit pel cap de Govern, Antoni Martí, que va donar el tret de sortida a la celebració dels 30 anys d’ensenyament superior a Andorra que es perllongarà l’any vinent. La conferència inaugural, titulada «Dones, ciència i tecnologia: una carrera de fons», la va impartir Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia.

Durant la cerimònia es va destacar que des del setembre del 1988 s’han tramitat prop de 14.000 matrícules a l’ensenyament superior públic andorrà, en més de 500 formacions diferents. S’han expedit 4.426 diplomes, incloent formacions reglades i formació continuada, dels quals 1.043 són títols d’estat.

L’acte també va servir per presentar la memòria del passat curs 2016-2017 a la Universitat d’Andorra. Amb la incorporació de nous estudis de formació continuada durant el període, el nombre absolut de persones matriculades del curs (dades del primer semestre) va anar augmentat fins totalitzar 1.243. Al juny, 54 estudiants van obtenir les seves respectives titulacions d’estat, 27 dels quals van rebre el diploma durant l’acte de mans del ministre d’Educació i Ensenyament superior, Eric Jover, acompanyat del rector de l’UdA, Miquel Nicolau.

Pel que fa al curs 2017-2018 que comença, el volum global d’estudiants en l’ensenyament reglat impartit per la Universitat d’Andorra continua experimentant un notable increment, amb un creixement de matrícules del 7,8 % en relació al curs anterior. En especial, els estudiants de nou ingrés que s’han incorporat al primer any de les carreres reglades són un 9,2 % més que l’any passat. Els estudis amb més demanda han estat enguany els bàtxelors en Administració d’empreses (55 estudiants nous) i en Infermeria (30), seguits del bàtxelor en Ciències de l’educació (22).

D’entre els projectes de futur anunciats, finalment, destaca la voluntat que aquest sigui “l’any de la mobilitat”, en paraules del rector. Va insistir que la internacionalització de la Universitat d’Andorra “és un dels seus eixos estratègics”, i dins d’aquest eix, la mobilitat d’estudiants i personal. A més, també ha de ser “l’any d’un canvi en profunditat en els plans d’estudis per passar a titulacions orientades a competències i a projectes”, va afegir. “Un canvi que ens ha de situar al capdavant de la innovació docent universitària, i que ha de tenir els seus primers fruits el curs vinent”.

Els castells protagonitzen la Festa de la Universitat 2017

El divendres 20 d’octubre es va celebrar a Sant Julià de Lòria, per tercera vegada, la Festa de la Universitat, una festa cívica i participativa que permet compartir activitats organitzades pels diferents col·lectius que conformen la comunitat universitària de la Universitat d’Andorra (UdA). El programa de la jornada va incloure una gimcana estudiantil, un dinar a la plaça de la Germandat i diversos tallers, entre els quals va destacar el taller d’iniciació als castells a càrrec dels Castellers d’Andorra. La festa es va perllongar fins ben entrada la matinada a la sala Enjoy Andorra, amb DJ Moncho de convidat especial.

La Festa de la Universitat vol ser una diada festiva organitzada anualment a l’UdA, amb l’objectiu d’unir i cohesionar la comunitat, estudiants i personal, fent d’aquest dia un espai de participació obert a tothom.

Avís: exposició pública de tesi doctoral

Des de l’11 d’octubre del 2017 i fins al 13 de novembre del 2017 la Universitat d’Andorra posa a exposició pública la Tesi Doctoral titulada Identifying users using Keystroke Dynamics and contextual information del doctorand Aleix Dorca, dirigida pels doctors Eugènia Santamaría i José Antonio Morán.

Per consultar-la caldrà acreditar el nivell acadèmic de doctor i sol·licitar-ho a la secretaria de rectorat de la Universitat d’Andorra.

Curs d’actualització en VAT

El dia 2 de febrer del 2018 començarà el curs d’actualització en “Value Added Tax”, organitzat per la Universitat d’Andorra, en col·laboració amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra i el Centro de Estudios Financieros. L’objectiu d’aquest programa és analitzar la influència de l’Impost sobre el Valor Afegit en el marc de les operacions internacionals. El programa té una durada de 28 hores lectives i representa una càrrega d’estudi de 2 crèdits europeus. Les classes es faran a la Universitat d’Andorra els divendres a la tarda (de les 16 a les 20h) i els dissabtes al matí (de les 10 a les 14h) de febrer a abril. El preu del curs és de 870 € i la matrícula està oberta fins al 19 de gener del 2018.

Curs d’actualització en NIC/NIIF

El dia 13 d’abril del 2018 començarà el curs d’actualització en Normes internacionals d’informació financera (NIC/ NIIF), organitzat per la Universitat d’Andorra, en col·laboració amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra i el Centro de Estudios Financieros. L’objectiu d’aquest programa és donar a conèixer el contingut i l’aplicació de les normes NIC-NIIF, que constitueixen un cos de normes amb voluntat de convertir-se en norma comptable comú a tot el món i de plena aplicació en Andorra. El programa té una durada de 24 hores lectives i representa una càrrega d’estudi de 2 crèdits europeus. Les classes es faran a la Universitat d’Andorra els divendres a la tarda (de les 16 a les 20h) i els dissabtes al matí (de les 10 a les 14h) d’abril a juny. El preu del curs és de 800 € i la matrícula està oberta fins al 3 d’abril del 2018.

Postgrau en comptabilitat i fiscalitat internacional

La Universitat d’Andorra, conjuntament amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra i el Centro de Estudios Financieros organitzen el programa de postgrau en comptabilitat i fiscalitat internacional, de 10 crèdits europeus, que es divideix en tres cursos d’actualització i un treball final de postgrau. Els cursos d’actualització que componen aquest programa són:

 • Planificació Fiscal Internacional (4 crèdits), del qual se’n preveu oferir la 3a edició el setembre del 2018.
 • VALUE ADDED TAX” (VAT) (2 crèdits), del qual se’n preveu oferir la primera edició el febrer del 2018
 • Normes Internacionals d’Informació Financera (NIC/NIIF) (2 crèdits), del qual se’n preveu oferir la primera edició l’abril del 2018.

Curs d’actualització en Dret de la Unió Europea

El dia 6 de febrer del 2018 començarà el curs d’actualització en Dret de la Unió Europea, dirigit als professionals que hagin de tractar, o bé amb les institucions comunitàries o bé amb el dret comunitari. L’objectiu d’aquest programa és donar una visió integrada i transversal  del dret europeu, ja sigui en la seva visió més institucional com també pel que fa al dret material comunitari. El programa té una durada de 42 hores. Les classes es faran a la Universitat d’Andorra els dimarts de les 18.30 a les 21.30h. de febrer a juny. L’import de la matrícula és de 600 €. La Fundació Crèdit Andorrà finança el 50% d’aquesta quantitat, de manera que cada alumne ha de pagar el 50% restant del cost de la matrícula, és a dir 300 €. El període de matrícula finalitza el 16 de gener del 2018.

Inauguració del curs Aula Magna

El dia 26 d’octubre, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, es donà tret de sortida a la tretzena edició del curs 2017-2018 de l’Aula Magna. La conferència inaugural sobre l’envelliment actiu, impartida per Pilar Monreal, professora titular de la Universitat de Girona, cap del grup de recerca Envelliment, cultura i salut. Amb la inauguració es comença doncs, la 13a edició de l’Aula Magna, un projecte conjunt de la Universitat d’Andorra i del Comú d’Andorra la Vella, que va néixer l’any 2005, amb la finalitat d’apropar la universitat a la societat andorrana, de tal manera que tothom que ho desitgi pugui tenir accés al coneixement, mitjançant unes sessions on la gent gran comparteix les classes amb els joves estudiants de l’UdA. Per aquesta edició, estan previstes sis sessions entre els mesos de de novembre i fins el mes de març, on es tractaran temes de salut, cultura, ciència i tecnologia. La inscripció i la matrícula a l’Aula Magna, que són gratuïtes, es poden formalitzar al Punt Informació Gent Gran del Departament de Social del Comú d’Andorra la Vella i a les dependències de la Universitat d’Andorra.

Xerrada Informativa sobre la Mobilitat acadèmica (2017-2018)

El passat dimarts 24 d’octubre va tenir lloc a l’auditori una xerrada informativa per presentar la mobilitat acadèmica per al curs 2017-2018 organitzada des de l’àrea d’internacional. L’objectiu va ser donar a conèixer tant l’oferta de mobilitat per aquest curs, com els requisits i els tràmits que cal seguir per sol·licitar-la.

El curs 2016-2017 s’ha caracteritzat per una important embranzida a la internacionalització de l’UdA. Amb l’objectiu d’afavorir la mobilitat acadèmica dels estudiants, professorat, investigadors i personal administratiu i de serveis s’han signat diferents convenis amb universitats de tot el món per fomentar la mobilitat acadèmica entre universitat. El centenar de places que ofereix l’UdA permet als estudiants fer la seva mobilitat a 8 països de 3 continents.

Altres informacions de la Universitat

 • Assistència i participació dels estudiants de 3r d’infermeria al X Saló de la Gent Gran d’Escaldes-Engordany durant el dia 5 d’octubre. Els estudiants matriculats a les assignatures d’Infermeria gerontològica i geriàtrica i Rol professional van dinamitzar tallers per a gent gran sobre l’esmorzar saludable, exercici físic i memòria.
 • Formació sobre reminiscència per a professionals de la Residència Clara Rabassa, el dia 24 d’octubre i el proper 17 de novembre, per a residents. La reminiscència com a instrument per treballar al memòria i donar significat a la història viscuda.
 • Assistència al XX Congrés de metges i biòlegs celebrat a Manresa durant els dies 20 i 21 d’octubre, on es van plantejar diversos temes de salut i destacar: la necessitat d’impulsar l’entrada en el sistema sanitari des de l’atenció primària, la necessitat d’empoderar la persona en la seva pròpia salut,…
 • Assistència i participació a The 42nd Annual Association for Teacher Education in Europe  Conference. Changing perspectives and proaches in contemporany teaching, Drubrovnik, Croatia, 23-25 d’octubre
 • Assistència al Seminari sobre aprenentatge cooperatiu del programa CA/AC (Cooperar per Aprendre/Aprendre a Cooperar) organitzat pel Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior. El seminari es va realitzar a càrrec de Mila Naranjo, membre del Grup de Recerca en Atenció a a la Diversitat (GRAD) de la Universitat de Vic.


Ponències i participació a congressos

Gisbert-Cervera, M., Larraz, V., Carrera, X., Esteve-González, V., Coiduras, J. & Lázaro, J.L. (2017). Collaborative strategy to develop teacher digital competence in 3D simulated environment. Comunicació presentada a The 42nd Annual Association for Teacher Education in Europe  Conference. Changing perspectives and proaches in contemporany teaching, Drubrovnik, Croatia, 23-25 d’octubre

Saz, A., Larraz, V. & Gisbert M. (2017). Improving the quality of Initial Teacher Training through the implementation of dual system: the case of the University of Andorra. Pòster presentat a The 42nd Annual Association for Teacher Education in Europe  Conference. Changing perspectives and proaches in contemporany teaching, Drubrovnik, Croatia, 23-25 d’octubre


Agenda de la Universitat

 • 26 d’octubre. Inauguració del curs Aula Magna
 • 2 de novembre. Visita de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra
 • 9-10 de novembre. Participació a les Jornades pirinenques d’Infermeria quirúrgica
 • 14 de novembre. Jornada 20è aniversari de l’Agència de Mobilitat