Les universitats d’Akureyri i de Nicòsia, candidates a formar part de la xarxa NUSCT

La xarxa d’universitats de petits països i territoris ((Network of Universities of Small Countries and Territories, NUSCT) va celebrar, el passat 11 de desembre, una nova reunió de rectors per compartir experiències i estudiar nous projectes conjunts. A banda de les universitats que formen part de la xarxa (Andorra, Gibraltar, Groenlàndia, Illes Fèroe, Liechtenstein, Malta, Montenegro i San Marino) i amb l’excepció de Gibraltar, també van participar a la reunió com a convidats especials els rectors de la Universitat d’Akureyri (Islàndia) i de la Universitat de Nicòsia (Xipre), les dues noves candidates a formar part de la NUSCT.

En la reunió, que va tenir un format virtual a causa de la pandèmia, les diferents institucions van exposar la seva situació actual i com els està impactant la Covid-19, i es va fer el seguiment de diferents projectes en marxa, com són els convenis de mobilitat entre les diferents universitats, les adhesions a la Magna Charta Universitatum o la iniciativa Coursera for Campus. També es van estudiar nous projectes, com la creació de grups de treball de la NUSCT o la col·laboració amb l’European University Institute.

La xarxa NUSCT va néixer l’any 2018 de la unió de sis universitats i sota el lideratge de la Universtitat d’Andorra, amb l’objectiu que les institucions de petits països i territoris europeus poguessin fer front comú als fòrums internacionals d’ensenyament superior, intercanviar bones pràctiques, aprofundir en les oportunitats de col·laboració i compartir estratègies. Actualment, ja són vuit les universitats que formen part de la xarxa, amb dues més en vies d’entrar a formar-hi part.

La voluntat de la NUSCT és celebrar la tercera reunió de rectors, posposada a causa de la pandèmia, durant la tardor de l’any 2021 a la Universitat de la República de San Marino.