Una estada “per trencar mites”

Aquest estiu, del 29 de juliol a l’11 d’agost, nou estudiants de xinès de l’Aula Confuci d’Andorra van participar en un campament d’estiu de xinès intensiu a les ciutats de Pequín i  Xangai. Durant l’estada van fer classes de llengua xinesa al campus de la Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín, tallers per conèixer les tradicions culturals (pintura xinesa, tai-txi-txuan, nusos, retallables…) i van visitar els principals atractius turístics de les dues ciutats.

La majoria dels participants asseguren que l’estada els va servir per trencar els mites i els prejudicis que tenien de la Xina i dels xinesos. Van trobar un país sorprenentment occidentalitzat, i més modern del que es pensaven, i no van percebre el desordre urbà que s’havien imaginat. Tot al contrari, parlen d’un país molt ordenat i net, sense ni una burilla al terra. Tampoc van notar la contaminació que es diu que hi ha. “El cel és veritat que no es veu blau, però tots els autobusos i les motos són elèctriques, i nosaltres no vam notar res”, explica Eric Solignac, un dels estudiants.

També asseguren que els xinesos són gent molt sociable i amable, i amb molta curiositat per saber d’on venien i de la seva cultura, i al mateix temps amb moltes ganes de donar a conèixer el seu patrimoni. “Les persones que ens van acompanyar eren molt agraïdes, es preocupaven per nosaltres i volien crear un vincle”, assegura Josep Lluís Pérez. També es van sorprendre que, simplement pel fet de ser occidentals molta gent els demanés de fer-se fotos amb ells, i se sorprenguessin quan veien que parlaven una mica de xinès.

Un altre dels aspectes que els va impactar és la dependència que tenen dels telèfons mòbils i com estan d’avançats a nivell tecnològic. De fet, la xarxa de missatgeria instantània WeChat no només serveix per comunicar-se, sinó que ho paguen tot a través d’aquesta app i sense ella no es pot ni demanar un taxi. Pel que fa al transport, tots ells remarquen les grans distàncies que van haver de fer i el gran volum de trànsit que hi havia per desplaçar-se a la capital, així com l’experiència de viatjar amb el tren d’alta velocitat entre Pequín i Xangai.

De tot el que van visitar, l’Eric assegura que el que li va agradar més són els paisatges que va poder veure a la Gran Muralla, i les petites coses del dia a dia, com ara com són de diferents les peixateries, que tenen una gran peixera amb els peixos vius. El Josep Lluís també parla meravelles de l’espectacle d’òpera que van poder gaudir, del menjar i dels carrers del casc antic, els anomenats hutongs. L’Elena Sánchez també destaca les visites al Temple del cel i a la Torre del rellotge i, com a curiositat, el fet que els portessin a veure el departament de filologia catalana de la Universitat.  A Xangai, qualifica d’espectacular la visita al Museu de la ciutat.

Els participants asseguren que ha estat una experiència inoblidable i totalment recomanable, i que repetirien sense pensar-s’ho. Afegeixen que l’organització va ser extraordinària, amb totes les activitats ben planificades i puntuals i, a més, s’han emportat grans amics que també estudien xinès provinents de Barcelona i Tarragona.

Text: Marta Tort
Fotografies cedides per Elena Sánchez