DIADA D’INFERMERIA 2018: “Infermeria: La salut és un dret humà”

El passat 11 de maig es va celebrar la Diada d’infermeria a Andorra i totes les institucions del país relacionades amb aquesta entitat professional, el SAAS, el Col·legi d’infermeria i la Universitat d’Andorra, hi van participar organitzant diferents actes per commemorar aquest dia tant important de la nostra professió.

Un dia com aquest (en realitat 12 de maig)  l’any 1820 a Londres va néixer Florence Nightingale, considerada precursora de la infermeria professional  moderna i creadora del primer model conceptual d’infermeria (1).

 

El lema del Consell Internacional d’Infermeria (CIE) per aquest any va ser “Infermeria: la salut és un dret humà”, reivindicant així arreu del món aquest dret fonamental que hauria de gaudir cada ésser humà (2).

La Universitat d’Andorra també va organitzar una jornada acadèmica durant tot el matí amb la participació de l’equip del Centre de Ciències de la Salut i de l’Educació, així com de professionals convidats, i evidentment els estudiants d’infermeria.

El primer esdeveniment del dia, va ser, la presentació de les  noves instal·lacions a les sales de simulació, i la implementació d’aquesta nova metodologia d’aprenentatge que ajuda a l’adquisició de les competències i a la seva avaluació (3). Aquest acte va ser conduit pels estudiants d’infermeria i per l’equip del centre.

Tot seguit es va presentar una  Experiència al Senegal i a “Tilobota Ninsoma a través d’una ONG”, a càrrec de Victor Garcia (infermer i voluntari), seguit per “Mmmm… sóc voluntari, i això què és?”, a càrrec de Micky Ramón (infermer i voluntari), on ens van explicar les seves experiències en el món del voluntariat.

La darrera activitat de la jornada va ser una Taula rodona amb  l’Associació de trasplantats i donants d’Andorra (ATIDA), a càrrec de Mª Jesús Martínez, infermera, juntament amb dos protagonistes solidaris membres de l’associació, un donant i un receptor d’òrgans, que ens van explicar la seva experiència i la importància de la donació dels òrgans (4).

 

Bibliografia:

  1. Wikipedia. 19 de maig de 2018. Florence Nightingale. [data de consulta 25 maig 2018]. Disponible a: https://es.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale
  2. Wikipedia. 25 de setembre de 2017. Consejo Internacional de Enfermería.  [data de consulta 25 maig 2018]. Disponible a https://es.wikipedia.org/wiki/D%C3%ADa_Internacional_de_la_Enfermer%C3%Ad
  3. SESSEP. Abril 2018. SESSEP. [Data de consulta 25 maig 2018]. Disponible a: http://www.sessep.com/simulacion-en-el-grado-de-enfermeria/
  4. ATIDA. Maig 2018. ASSOCIACIÓ DE TRASPLANTATS I DONANTS D’ANDORRA. [Data de consulta 25 maig 2018]. Disponible a: http://www.atida.ad