Info.UdA

Obertes les preinscripcions per al proper curs 2017-2018

La Universitat d’Andorra (UdA), “la universitat dels Pirineus”, ha obert el període de preinscripcions per al proper curs 2017-2018, un tràmit que es formalitza fàcilment a través del formulari de preinscripció en línia.

Així, pel que fa als estudis universitaris presencials de primer cicle (bàtxelors europeus de tres anys), està oberta la preinscripció a Administració d’empresesCiències de l’educació, Infermeria i Informàtica. Els bàtxelors en Informàtica i en Administració d’empreses també s’ofereixen en formats virtual i semipresencial, i en modalitat de doble bàtxelor.

Al mateix temps està oberta la preinscripció als estudis universitaris virtuals de primer cicle (bàtxelor europeus de tres anys) en ComunicacióDretHumanitats Llengua catalana, als quals s’afegeixen els estudis virtuals de segon cicle (màsters europeus de dos anys) en Administració d’empreses (MBA) i Enginyeria informàtica.

A banda dels graus europeus, l’UdA ofereix una formació d’ensenyament professional superior (diploma professional avançat de dos anys), en aquest cas en Administració i finances. Es tracta d’una especialitat adaptada a les necessitats del sistema productiu, i això fa que, en finalitzar els estudis, els alumnes s’integrin amb facilitat al mercat laboral.

Pel que fa als estudis d’extensió universitària, també s’ofereixen formacions de postgrau i cursos d’actualització, ja siguin presencials o virtuals. El proper semestre començarà, per exemple, el Postgraduate Diploma in Mountain Destination Management, a més de nombrosos cursos d’actualització virtuals amb continguts específics d’Andorra, que s’integren dins del programa Aula Lliure.

Completen l’oferta de l’UdA el Programa de doctorat (tercer cicle) i el Curs d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys.

A més del seu ple reconeixement a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, amb els primers cicles de tres anys de durada i les dobles titulacions, l’UdA destaca pel seu multilingüisme, amb una part de la docència en anglès, i per la combinació de modalitats (presencial, virtual, semipresencial) en la configuració dels plans d’estudis, que inclouen, a més, pràctiques i estades a l’exterior.

 El rector de la Universitat d’Andorra, president de la Xarxa Vives d’Universitats

Miquel Nicolau, rector de la Universitat d’Andorra, ha esdevingut a partir del 3 de març president de la Xarxa Vives d’Universitats. La nova presidència de la Xarxa té l’objectiu d’impulsar estratègies d’internacionalització transfrontereres. Un segon objectiu és el de reforçar els programes de mobilitat a través de la consolidació d’aliances entre les 22 universitats de la Xarxa Vives.

La presidència de la Xarxa Vives és semestral i rotatòria. La universitat que presideix la Xarxa esdevé el punt de referència de les activitats fonamentals, i l’agent principal de la representació institucional de l’associació al llarg del semestre de durada de la presidència.

 Tesi doctoral sobre l’aprenentatge organitzatiu i la creació de coneixement

El divendres 24 de febrer de 2017 va tenir lloc a la Universitat d’Andorra (UdA) la lectura de la tesi doctoral titulada “Proposta d’un marc conceptual per a modelar l’aprenentatge organitzatiu i la creació de coneixement. Una aplicació en organitzacions d’ensenyament superior”, defensada per Josep Fortó i codirigida per José Miguel Rodríguez i Luis Rubio. El tribunal estava format per Josep Rialp (Universitat d’Andorra), Carlos Merino (Universitat Autònoma de Madrid), Cristina Esteban (Universitat Autònoma de Madrid), Francesc Solé (Universitat Politècnica de Catalunya) i Ferran Virgós (Universitat Politècnica de Catalunya). La tesi va obtenir la màxima qualificació, excel·lent cum laude, per unanimitat del tribunal.

Aquesta ha estat la vuitena defensa de tesi doctoral de la Universitat d’Andorra.

 Saló de l’Ensenyament 2017

Del 22 al 26 de març va tenir lloc a Barcelona una nova edició del Saló de l’Ensenyament, que va reunir una completa oferta de carreres universitàries, d’estudis superiors complementaris, d’ensenyament professional, etc. Per cinquè any consecutiu, la Universitat d’Andorra (UdA), “la universitat dels Pirineus”, hi va ser present per facilitar informació personalitzada als visitants sobre els aspectes diferenciadors de la universitat pública andorrana i sobre la seva oferta acadèmica i de serveis. Amb el suport d’Actua, el conjunt de l’oferta andorrana d’estudis superiors al Saló estava enguany reunit a l’espai “Estudia a Andorra”, en què, a més de l’UdA, s’hi podia trobar l’Andorra Aviation Academy i l’escola Vatel Andorra.
La presència de l’UdA al Saló de l’Ensenyament està en línia amb la voluntat d’obertura de la institució per oferir formacions adreçades a estudiants d’arreu del món, promovent la mobilitat i els intercanvis internacionals. A més de la seva plena integració a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, amb els primers cicles de tres anys de durada i les dobles titulacions, l’UdA destaca pel seu multilingüisme, amb una part de la docència en anglès, i per la combinació de modalitats (presencial, virtual, semipresencial) en la configuració dels plans d’estudis, que inclouen, a més, pràctiques i estades a l’exterior.
El Saló de l’Ensenyament, que té lloc al palau 2 del recinte firal de Montjuïc, és el punt de trobada anual entre l’oferta i la demanda del món educatiu, i una eina d’orientació i assessorament per als estudiants i les seves famílies de cara al seu futur acadèmic i laboral. En total s’hi van reunir uns 175 expositors i més de 85.000 visitants, fet que suposa un creixement de gairebé un 7% respecte l’edició de l’any passat. Els àmbits de salut, dret, economia i educació van ser alguns dels que van despertar més interès entre els visitants de la 28a edició. D’altra banda, els títols de nova generació com els relacionats amb el big data, les smart cities, el disseny i l’animació de videojocs, han experimentat un creixent interès.

 L’UdA i la BCU col·laboren en un projecte de foment de la lectura entre els infants

Al llarg del mes de març, 230 alumnes de primera ensenyança de l’Escola Andorrana de la parròquia han pres part al projecte Hora del conte llegendari, una iniciativa conjunta de la Biblioteca Comunal Universitària (BCU) i la Universitat d’Andorra (UdA) que s’emmarca en el primer curs del bàtxelor en Ciències de l’Educació. La finalitat era fomentar la lectura entre els alumnes i refermar el rol de la biblioteca com un espai privilegiat a través de representacions setmanals de contes teatralitzats.

Per als estudiants universitaris, es tractava d’una activitat a fora de l’aula que permet la integració de la teoria i la pràctica. Els estudiants de les assignatures de Literatura infantil i Bases psicopedagògiques de l’educació de 6 a 12 anys, una vintena en total, passaven a ser els transmissors de les contalles recollides al llibre Nou llegendes de Carli Bastida. Les representaven davant dels infants i conduïen la sessió posterior en què s’havia de respondre a un qüestionari.

Cicle de Perfeccionament Professional 2017

La Universitat d’Andorra (UdA) ofereix dins del Cicle de Perfeccionament Professional 2017 més seminaris oberts al públic sobre temàtiques diverses. Es tracta de programes de formació breus, finançats amb la col·laboració de la Fundació Crèdit Andorrà, que s’imparteixen a la mateixa Universitat. Els propers seminaris que s’oferiran en aquest marc són:

 Visita institucional

La Universitat d’Andorra va rebre el 15 de març la visita de l’ambaixadora de França, Jocelyne Caballero, que es va incorporar fa unes setmanes en substitució de la seva antecessora, Ginette de Matha.

La nova ambaixadora de França a Andorra va culminar la visita amb la signatura del llibre d’or.

Nou postgrau en Gestió de destinacions de turisme de muntanya

El proper curs 2017-2018 s’inicia la primera edició d’un postgrau en Gestió de destinacions de turisme de muntanya (en anglès, Postgraduate Diploma in Mountain Destination Management), de 30 crèdits europeus, que s’oferirà en anglès i principalment en format virtual, a través del campus virtual de la Universitat d’Andorra (UdA). El programa inclou dues estades presencials, de cinc dies de durada cadascuna, a Andorra i als Pallars (Catalunya) respectivament.

El programa neix de la iniciativa conjunta de l’UdA i de Pallarsactiu, i compta amb la col·laboració de la Fundació OMT.Themis i amb el suport del Ministeri de Turisme del Govern d’Andorra. Dins del pla d’estudis es preveu el desenvolupament de continguts de la Universitat Estatal de Colorado, de la Universitat de Lucerna i de la Universitat de Wakayama, que seran reconeguts als corresponents programes d’aquestes universitats.
Es pot trobar més informació del programa al web: www.mountaindestinationmanagement.com.

Raid solidari 2017

Des d’UdA Solidària s’ha encetat una campanya de recollida de material per al Raid Solidari Andorra – Ouzina.

Una empresa organitza la 6a edició del raid solidari al Marroc amb els objectius de conscienciar als nens d’Andorra de les condicions en les que viuen altres nens i les mancances que tenen, i d’emprendre una acció solidària directa que consisteix en una recollida de material.

Per aquest motiu, UdA Solidària s’afegeix als diferents col·laboradors i posa un punt de recollida de material fins al 4 d’abril.

 Sessió informativa sobre ajuts i beques

El dilluns dia 6 de març, va tenir lloc a la Universitat d’Andorra una sessió informativa orientada als estudiants, sobre els diferents ajuts i beques, a càrrec del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior.

Visita d’experts de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra

Durant l’actual curs acadèmic, l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra està portant a terme l’avaluació externa del bàtxelor en Administració d’empreses, del bàtxelor en Infermeria i del bàtxelor en Informàtica de la Universitat d’Andorra, amb l’objectiu de renovar-ne l’acreditació.

Aquestes avaluacions externes inclouen una visita a les instal·lacions de la Universitat i entrevistes als agents més implicats en cada titulació, a càrrec d’un grup d’experts externs.

Les visites i entrevistes van tenir lloc el 15 de març, per a l’avaluació del bàtxelor en Infermeria, i el 16 de març per a les avaluacions dels bàtxelors en Administració d’empreses i en Informàtica.

Van participar en el procés d’acreditació diversos agents del rectorat, de l’equip directiu i de la coordinació de cada titulació avaluada, membres del professorat, estudiants, estudiants titulats i ocupadors.

La visita realitzada per a l’avaluació del bàtxelor en Infermeria també va incloure una visita a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, com a un dels centres que rep estudiants en estada formativa i alhora possible ocupador dels estudiants titulats.

El procés d’acreditació permetrà aportar millores en les titulacions que ofereix la Universitat d’Andorra.

Programa Aula Lliure

Un dels trets característics de la Universitat d’Andorra, com a universitat pública, és la seva obertura a la societat. El programa Aula Lliure obre l’accés al coneixement a tots els ciutadans amb la possibilitat de cursar assignatures dels estudis universitaris, que la Universitat d’Andorra ofereix sense haver-ne de complir els requisits d’accés, amb l’objectiu d’ampliar o de reforçar competències i coneixements. Les persones que es matriculin als cursos d’actualització de l’Aula Lliure faran el seguiment de les assignatures amb la resta dels estudiants universitaris de la Universitat d’Andorra, a les mateixes aules, amb els mateixos materials didàctics i amb el mateix calendari, i disposaran d’una atenció docent personalitzada; i tot això, amb el rigor i la qualitat que distingeixen la Universitat d’Andorra.
L’Aula Lliure s’estructura en forma de cursos d’actualització. Cada curs d’actualització es compon d’una, dues o tres assignatures. Les persones que superin el procés d’avaluació de cada curs obtindran un diploma d’aprofitament expedit per la Universitat d’Andorra. L’Aula Lliure també facilita una titulació progressiva als estudiants de campus clàssic, ja que a mesura que vagin assolint els itineraris en els quals s’estructura aquesta oferta poden demanar el seu reconeixement mitjançant títols propis de la Universitat.
Els cursos d’actualització s’ofereixen, segons els casos, en modalitat presencial o virtual (a escollir), o bé únicament virtual. S’inicien el primer semestre (setembre) o el segon semestre (febrer) de cada curs acadèmic. Les places són limitades.

Tercera edició del postgrau en gestió cultural (Màster MIRO en turisme cultural)

La Universitat d’Andorra (UdA) oferirà el curs vinent una tercera edició del postgrau en gestió cultural que forma part del programa MIRO, un programa transfronterer dissenyat per la Universitat de Perpinyà Via Domícia (UPVD) i en el qual també participen la Universitat de les Illes Balears, la Universitat de París VI i l’Institut de Ciències Polítiques de Tolosa. El període de preinscripció està obert fins al 26 de juny de 2017 al web mastermiro.eu.

La formació conjunta, anomenada genèricament Màster MIRO, ha estat concebuda per respondre al desenvolupament del turisme cultural als diversos territoris que hi participen, i per aquest motiu ofereix una triple titulació: postgrau andorrà, màster francès i màster espanyol. L’objectiu és formar professionals altament qualificats en l’àmbit del desenvolupament local i més específicament en el sector del turisme cultural, mitjançant una qualificació reconeguda internacionalment que els faciliti la mobilitat.

Es tracta d’una formació en línia de dos anys de durada (120 crèdits europeus) que es pot cursar en tres llengües vehiculars (català, francès o castellà), a més d’incloure una traducció a l’anglès. Combina la formació virtual amb estades als diferents territoris, i proposa als estudiants tres àmbits d’especialització: e-turisme, elaboració d’estudis de públics i posada en valor dels patrimonis.

El programa ha estat seleccionat com una de les Iniciatives d’Excel·lència en Formacions Innovadores (IDEFI) que finança l’Agència Nacional francesa de la Recerca (ANR).

Altres informacions

  • Març. Posada en marxa del projecte Alumnes Ambaixadors amb 8 estudiants del Bàtxelor en Ciències de l’educació.
  • 2 de març. Visita de la Clínica Universitat de Navarra, per tal d’establir vincles i col·laboracions, sobretot en l’àmbit de la salut i de l’educació. Aquesta oportunitat permetrà ampliar encara més l’oferta de mobilitat formativa sobretot en estades formatives.
  • 4 de març. Participació de la professora Alexandra Monné a les Jornades Fem l’escola Plurilingüe amb el taller: “Desenvolupament evolutiu i recursos didàctics per afavorir la comunicació i el llenguatge amb infants de 5 anys” organitzat per la Societat Catalana de Pedagogia i Institut d’Estudis Catalans.
  • Del 6 al 17 de març. Acolliment d’estada formativa del doctorand Javier Villalba en el àmbit de la seva tesi doctoral “Variables interpretativas del miedo al delito a nivel individual”.
  • 6 de març. Defensa del projecte de recerca de Joan Benavent “La música en el Bisbat d’Urgell i les valls d’Andorra entre els segles XVIII i XIX i el seu referent catedralici: el mestratge de Mauricio Espona, Jaume Balius i Bruno Pagueras”.
  • 22 de març. Finalització del procés de selecció per a la 8a edició del bàtxelor d’especialització en infermeria obstetricoginecològica 2017/2019. El procés de selecció va començar el dia 2 de març. La formació començarà durant el mes de maig de 2017 i finalitzarà el maig 2019.
  • 22 de març. Inici de les estades formatives de segon curs del bàtxelor en Infermeria, als àmbits d’hospitalització, maternal infantil i atenció primària de salut. Aquestes estades formatives clíniques es realitzen a Andorra i alhora a França i Espanya, fet que augmenta la mobilitat dels estudiants.
  • 23 i 30 de març. Visita al Centre de Batxillerat de l’Escola Andorrana per fer conèixer els estudis de l’UdA. La presentació de l’oferta formativa a centres educatius de proximitat permet sobretot respondre preguntes i resoldre dubtes dels futurs estudiants. Alhora, permet destacar els trets diferencials de l’UdA (grups reduïts d’estudiants, atenció personalitzada, possibilitat de mobilitat a l’estranger,..).

Publicacions

Agenda de la Universitat

  • 31 de març. Fòrum Estudiants + Empresa
  • 1 d’abril. Lliga de debat de batxillerat (fase local)
  • 6 d’abril: Jornada Ciència Tecnologia i Matemàtiques (CTM) de Lleida i Andorra
  • 25 d’abril. Lliurament del Premi Cum Laude
  • 6 de maig. Sessió informativa per a pares i futurs estudiants (1 de 3)
  • 11 de maig: Diada universitària / Portes obertes
  • 12 de maig. Dia internacional de la infermera
  • 18 de maig: La Universitat dels Infants (Congrés de ciència a la vida quotidiana)
  • 18 de maig. Cloenda/conferència Aula Magna