Informacions de la Universitat
Núria Salán parlarà de dones i ciència a la conferència inaugural del 30è curs acadèmic
La presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salan, participarà a l’acte d’inauguració del 30è curs acadèmic (2017-2018) a la Universitat d’Andorra (UdA), que tindrà lloc a l’auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos Lauredià, a Sant Julià de Lòria, el divendres 6 d’octubre de 2017 a les 11.00 h. Convidada per la Universitat d’Andorra, Salán hi pronunciarà la conferència inaugural, titulada «Dones, ciència i tecnologia: una carrera de fons», en què parlarà de la poca visibilitat de la dona a l’àmbit tecnològic i com encara s’arrosseguen estereotips que no afavoreixen l’apropament de la població femenina a les titulacions tecnològiques. L’acte estarà obert al públic, amb entrada lliure.
Núria Salán és professora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), i presideix la Societat Catalana de Tecnologia (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) des de gener del 2016. És doctora en Ciència de Materials i Enginyeria Metal·lúrgica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha participat en moltes activitats d’investigació sobre dones i tecnologia, tot promovent l’apoderament de les noves generacions de dones tecnòlogues. Aquest any ha rebut el Premio Fundación Orange Mujer y Tecnología que reconeix la seva tasca.
El curs acadèmic 2017-2018 serà formalment inaugurat pel cap de Govern, Antoni Martí, en companyia del rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau. L’acte inclourà el lliurament de diplomes universitaris del curs passat.
Festa de la Universitat 2017
El divendres 20 d’octubre celebrarem, per tercer cop, la Festa de la Universitat d’Andorra, una festa cívica i participativa que permetrà compartir activitats entre els diferents col•lectius que formem la comunitat universitària. Per tal de promoure la participació de tothom, la Festa de la Universitat d’Andorra és dia no dia lectiu, i per tant no hi haurà classes ni exàmens.
Estudiants, docents, administratius i tècnics col·laboren en l’organització i participen en la programació de la festa compartint les activitats que han preparat.
Acollida dels estudiants internacionals a la Universitat d’Andorra
El divendres 22 de setembre es va celebrar, per segona vegada, la jornada d’acollida dels estudiants internacionals a la Universitat d’Andorra (UdA). L’objectiu era donar la benvinguda als estudiants internacionals i iniciar el desenvolupament del “Buddy Programme”, el programa d’acompanyament en què estudiants voluntaris els faran de mentors durant el procés d’integració lingüística i sociocultural a Andorra.
A la trobada van participar disset estudiants internacionals de la Universitat d’Andorra i set dels programes d’intercanvi de formació acadèmica Fulbright i d’Oxford. Els mentors són vuit estudiants catalanoparlants que cursen carreres en els àmbits de Ciències de l’educació i Empresa.
Aproximadament un 30 % dels estudiants de la Universitat d’Andorra hi accedeix amb estudis previs cursats a l’estranger. Als no catalanoparlants se’ls ofereix la possibilitat d’acollir-se al “Buddy Programme”.
Inaugurada l’aula Camões de la Universitat d’Andorra
Convidat pel rector de la Universitat d’Andorra (UdA), Miquel Nicolau, el secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses (Govern de Portugal), José Luis Carneiro, va inaugurar el 7 de setembre l’aula Camões de la Universitat d’Andorra, l’espai on a partir d’ara es desenvoluparan de manera estable les classes de llengua i cultura portugueses al nostre centre d’ensenyament superior. L’aula també serà un centre de recursos i suport, ja que inclou una biblioteca especialitzada en les cultures d’expressió portuguesa.
L’acte inaugural es va fer coincidint amb la visita oficial al Principat d’Andorra del president de la República portuguesa, Marcelo Rebelo de Sousa. A més del rector i del secretari d’Estat, hi va participar Filipa Soares, coordinadora de l’Ensenyament del Portuguès a l’Estranger (EPE) per a Espanya i Andorra, i Marc Jover, director de Sistemes Educatius i Relacions Internacionals del Govern d’Andorra.
La inauguració de l’aulava servir, a més, per fer pública la signatura, el mateix dia, del conveni de creació de la nova Càtedra Camões, que té com a principal objectiu promoure l’activitat científica en l’àmbit de la llengua i la cultura portugueses i en relació amb el Principat d’Andorra. En virtut del nou conveni, l’Instituto Camões cedeix un fons bibliografic i audiovisual i donarà suport al desenvolupament dels plans de recerca. La Universitat d’Andorra, de la seva banda, s’ha compromès a impulsar la investigació, i per aquest motiu la Càtedra estarà coordinada des del Grup de recerca en llengües de l’UdA.
El primer conveni de col·laboració amb l’Instituto Camões data de l’any 2013. L’objectiu ja era aleshores posar en valor l’estatut i el coneixement de la llengua portuguesa mitjançant l’oferta de cursos. Així, des del curs 2013-2014, el Camões posa a disposició un docent de la xarxa de l’EPE perquè es puguin oferir a l’UdA diversos cursos de llengua i cultura portugueses de tres hores setmanals. Fins ara, 116 estudiants ja n’han seguit les formacions, des del nivell A1 fins al nivell C1.1. També s’hi desenvolupen activitats de divulgació cultural, com ara exposicions, projeccions de cinema o lectures literàries.
L’UdA va aprofitar l’avinentesa, finalment, per anunciar que, de manera complementària, també s’ha tancat un conveni de col·laboració amb la Universitat del Minho, que se signarà properament, per fomentar la mobilitat d’estudiants i personal, i altres projectes conjunts. El conveni entrarà en vigor abans de final d’any.
Participació a la jornada d’inici de curs a l’EUSS
En el marc de la jornada d’inici de curs a l’Escola Universitària Salesians de Sarrià, el 7 de setembre el professor Florenci Pla va impartir-hi la conferència “Steam i pensament computacional”.
Descobrint els primers llaços entre la Xina i la península Ibèrica
El 28 de juny de 2017 va tenir lloc a la Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín la primera sessió del seminari “Intercanvis culturals entre la Xina i la península Ibèrica”, organitzat per la Fundació Institut Confuci de Barcelona, la Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín, el Confucius Research Institute of China, Qufu, l’Institut Politècnic de Macau i la International Confucian Association. Posteriorment, el seminari va desenvolupar part de les seves sessions a Qufu i Macau amb actes culturals i acadèmics complementaris.
La inauguració va ser a càrrec del vicerector de la Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín, el Sr. Sun Youzhong, el rector de la Universitat d’Andorra, el Sr. Miquel Nicolau, la directora de l’Institut Cervantes de Pequín, la Sra. Inma González Puy, la Sra. Zhang Chaoyi, directora de l’Oficina d’Estudis de la Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín i el director de la Fundació Institut Confuci de Barcelona, el Sr. Chang Shiru.
El seminari va comptar amb una vintena de professors i investigadors internacionals que van exposar els seus estudis i recerques sobre el període dels primers intercanvis culturals, acadèmics i comercials entre la Xina i la península Ibèrica.
En representació del Macro-Confuci, que aplega a les universitats públiques catalanes i d’Andorra i a universitats privades destacades, van participar-hi tres ponents.
Clausura del Taller d’Emprenedors 2017
El passat 6 de juliol es van lliurar els premis als millors projectes del Taller d’Emprenedors 2017. L’acte es va celebrar a la Universitat d’Andorra, clausurant la 17a edició del Taller d’Emprenedors que va comptar amb la participació de 18 emprenedors, dels quals 15 van acabar el curs amb un “pla d’empresa” satisfactori. En l’acte també es van fer públics els 3 projectes premiats del Taller: un projecte d’elaboració artesanal de formatges, un projecte de serveis amb drons i una iniciativa d’una aplicació de compres per als turistes.
Al llarg de les 17 edicions d’aquesta formació, més de 240 emprenedors han elaborat satisfactòriament el seu pla d’empresa, i la majoria d’ells han acabat creant la seva empresa real. El Taller d’emprenedors és una iniciativa del Govern d’Andorra que s’està duent a terme des de l’any 1999 amb la col·laboració de la Universitat d’Andorra i amb professionals del sector privat.
Tesi doctoral sobre la comunicació electrònica dels joves
El dimarts 4 de juliol de 2017 va tenir lloc a la Universitat d’Andorra (UdA) la lectura de la tesi doctoral “Emocions i comunicació electrònica textual en català. Un estudi multimetodològic dels recursos emprats per adolescents i adults joves”, defensada per Carolina Bastida i dirigida per Olga Soler. El tribunal estava format per Guzmán Mancho (Universitat d’Andorra), Salvador Climent (Universitat Oberta de Catalunya), Joaquim Llisterri (Universitat Autònoma de Barcelona), Lluis Payrató (Universitat de Barcelona) i Ramon Sistac (Universitat de Lleida). La tesi va obtenir la màxima qualificació, excel·lent cum laude, per unanimitat del tribunal. Era la novena defensa de tesi doctoral de la Universitat d’Andorra.
L’exrector Daniel Bastida, Medalla d’Honor 2017 de la Xarxa Vives
El lul·lista i traductor, Anthony Bonner, i l’impulsor dels estudis d’ensenyament superior a Andorra, Daniel Bastida, van ser homenatjats amb la Medalla d’Honor 2017 de la Xarxa Vives d’Universitats. Les 22 universitats de la Xarxa van atorgat aquest reconeixement conjunt, que es va lliurar en el marc de l’acte de cloenda del curs acadèmic 2016-2017, el passat 14 de juliol a Andorra.
El rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, va recollir la Medalla d’Honor en nom de Bonner, que no va poder traslladar-se a Andorra. Antony Bonner és músic, traductor, botànic, crític musical i un dels grans referents del lul·lisme internacional. El seu estudi The Art and Logic of Ramon Llull és la culminació de trenta anys d’investigació. Maribel Ripoll, coordinadora de la Càtedra Ramon Llull de la UIB, va lloar la figura de Bonner per la seva labor d’investigació i difusió.
D’altra banda, Daniel Bastida, doctor enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i diplomat en Direcció d’empreses per l’IESE, va gestar els inicis de l’ensenyament superior a Andorra. Florenci Pla, director del Centre d’Estudis Empresarials i Tecnològics de la Universitat d’Andorra, va fer palès el treball de Bastida, fent un recorregut per la seva trajectòria professional.
L’acte va comptat amb la participació del president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau, que va donar per tancar el curs acadèmic 2016-2017.
Participació a la cloenda de l’UCE
El president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau, va participar a l’acte de cloenda de la XLIX Universitat Catalana d’Estiu, que va tenir lloc del 16 al 23 d’agost del 2017 a Prada (el Conflent).
Cursos de llengua i cultura portugueses
La Universitat d’Andorra organitza amb el Camões – Instituto da Cooperação e da Língua, I. P., tres cursos de llengua i cultura portugueses, amb l’objectiu d’oferir un coneixement general elemental i intermedi de la llengua i la cultura portugueses, corresponent als nivells A1 i C1.2 del marc europeu de llengües (CEFR).
Preinscripció i matrícula: fins al 13 d’octubre del 2017. Preu: 45 € (75% de descompte per als estudiants de formació reglada i per al personal de la Universitat d’Andorra).
Espectacle: “Somiant amb grans travessies, vibrant amb la Ruta de la Seda”
La Fundació Institut Confuci de Barcelona i l’Aula Confuci d’Andorra a la Universitat d’Andorra acullenl’espectacle “Somiant amb grans travessies, vibrant amb la Ruta de la Seda” a càrrec del Grup Artístic de la Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín, que realitzarà una gira pels instituts Confuci de la península Ibèrica i una única funció a Andorra.
L’espectacle “Somiant amb grans travessies, vibrant amb la Ruta de la Seda”, que inclourà actuacions de música, dansa i arts marcials, tindrà lloc el dilluns 2 d’octubre de 2017 a les 20.30 h a l’Auditori Rocafort del Centre Cultural i de Congressos Lauredià.
Assistència al 10th EUA-Council for Doctoral Education Annual Meeting. 15-16 juny Tallinn, Estònia.
14 de setembre. Curs de Suport Vital per als estudiants del Bàtxelor en Ciències de l’Educació que comencen el mes de setembre la modalitat dual amb l’assistència als centres escolars dos dies a la setmana durant tot el curs. El curs ha estat impartit per les professores del Bàtxelor en Infermeria Ángeles Jiménez i Olga Travesset.
21 i 22 de setembre, Alacant. Participació a la III Trobada Fòrum Vives de programes sèniors de les universitats de la Xarxa Vives, on es va debatre i reflexionar sobre el nou perfil sociodemogràfic de l’alumnat sènior i les necessitats formatives, la visibilitat dels programes de formació sènior, i alhora s’ha plantejat la viabilitat de programes interuniversitaris sèniors.
25 de setembre. Visita de la International Solidarity for Human Rights (ISHR).
26 i 27 de setembre. Participació a les II Jornades repensant la formació inicial de mestre: quin practicum volem?, organitzat per la Universitat Jaume I.
28 de setembre. Assistència al curs Good Practices in Doctoral Education, organitzat pel SGroup Workshop in Doctoral Education i la Universitat Rovira i Virgili.
12 de setembre. Inici de la mobilitat acadèmcia d’estudiants del Bàtxelor en ciències de l’educació a la Universitat de Lleida i la Universitat de la Laguna.
Publicacions
Ponències i participació a congressos
Esqué, S., Lleixà, M. y Gisbert, M. (2017). Estudio actitudinal de los estudiantes de enfermería. Congreso Internacional de Enfermería. Barcelona, 28/05-01/06/2017
Evaluación de la calidad de un Recurso Educativo Abierto (REA): l’armari de les Set Claus. Prieto, H., Saz, A, & Larraz, V. (2017). Congrés CIMIE Investigación e innovación responsable, 28 de juny 2017.
L’armari de les Set Claus: millora de la competència digital dels estudiants universitaris mitjançant la creació del seu entorn personal d’aprenentatge. Porté, C., Saz, A, & Larraz, V. (2017). Fòrum internacional d’educació i tecnologia. Bellaterra, 27 de juny 2017.
Travesset, O., Jiménez, A. y Navais, N. (2017). Aprendizaje significativo a través de las simulaciones clínicas. XIV Symposium Internacional sobre el Practicum y las Prácticas externas. 5-7 juliol de 2017, Poio. http://reppe.org/wp-content/uploads/2016/06/actas17.pdf
Esqué, S., Larraz, V. y Saz, A. (2017). La práctica reflexiva como eje del aprendizaje durante las prácticas en los estudios de enfermería y educación de la Universidad de Andorra. XIV Symposium Internacional sobre el Practicum y las Prácticas externas. 5-7 juliol de 2017, Poio. http://reppe.org/wp-content/uploads/2016/06/actas17.pdf
Rúbrica para la evaluación y escritura de experiencias de aula durante el Pràcticum. Coiduras, J., Curto, A., de Miguel, J., Saz, A., Gómez, V., Estrada, A., Sanuy, J. & Barbero, I. (2017). XXIV Symposium Internacional sobre el Practicum y las Prácticas externas. 5-7 juliol de 2017, Poio.
28 i 29 de setembre. Assistència de membres del GRIE al 1st European Learning & Teaching Forum organitzat per University Pierre and Marie Curie (UPMC), Paris.
Agenda de la Universitat
- 2 d’octubre. Espectacle ‘Somiant amb grans travessies…’ (Aula Confuci)
- 5 d’octubre. Participació al X Saló de la gent gran
- 6 d’octubre. Inauguració del curs acadèmic 2017-2018
- 20 d’octubre. Festa de la Universitat d’Andorra 2017
- 20 d’octubre. Participació al XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana
- 26 d’octubre. Inauguració del curs Aula Magna