Els estudis d’infermeria han de tenir un alt component teòric, per poder adquirir coneixements però també és molt important la vessant pràctica de l’aprenentatge.
El problema està en que els estudiants , sols amb els coneixements teòrics no poden començar a realitzar pràctiques en institucions sanitàries pel risc que comportaria , per què manca el pas entremig que és l’aplicació pràctica però en simulació clínica controlada dels coneixements adquirits. Aquest pas tant important millora en molt les competències adquirides i permet guanyar en qualitat i seguretat.
Per aquest motiu, cada any anem ampliant les instal·lacions en simulacions clíniques així com el material que utilitzem.
Aquest any una de les grans adquisicions que hem fet és la compra d’un maniquí d’alta fidelitat anomenat CAE JUNO que interacció amb una tablet i mostra en pantalla tot el que li està passat. Així l’estudiant coneix en tot moment si el que fa és correcte o bé cal modificar les actuacions realitzades.
CaeJuno ofereix un entrenament pràctic, molt proper a la realitat i que ajuda a millorar els coneixements i a integrals, a través de l’assaig error.
Es programable en constants vitals, en el llenguatge, en emocions ( riu, plora, gemega..) al mateix temps que se li poden aplicar tècniques com inserció de catèter, monitoratge cardíac, auscultacions, embenats, etc.
Bibliografia:
Aggarwal, R., Mytton, O. T., Derbrew, M., Hananel, D., Heydenburg, M., Issenberg, B., MacAulay, C., Mancini, M.E., Morimoto, T., Soper, N., Ziv, A. y Reznick, R. (2010). Training and simulation for patient safety. Quality and Safety in Health Care, 19(Suppl 2), i34-i43.
Grup Recerca Infermera en Simulació a Catalunya i Andorra (GRISCA). Documento de posicionamiento. La simulación como metodología formativa y evaluativa en el Grado en Enfermería. Barcelona; 2016. ISBN: 978-84-617-6533-1