Info.UdA (desembre 2017)


Informacions de la Universitat

Tret de sortida del Programa Talent BSA-UdA

La Universitat d’Andorra (UdA) i BancSabadell d’Andorra (BSA) han signat un conveni de col·laboració entre ambdues entitats en el camp de la formació d’ensenyament superior i, més concretament, en l’establiment d’una relació professional continuada en el temps adreçada als estudiants dels darrers cursos dels bàtxelors en Administració d’empreses, en Informàtica i en Dret, com també del Diploma Professional Avançat en Administració i Finances.

En el marc del nou programa Talent BSA-UdA, el banc oferirà a l’inici de cada curs diverses places de treball per als estudiants, compatibles amb l’activitat acadèmica, i potenciarà que finalitzin els seus estudis abans d’oferir-los una incorporació fixa si escau. L’UdA podrà reconèixer l’experiència professional adquirida dins del programa Talent BSA-UdA com a estada formativa en el marc del pla d’estudis de l’estudiant. També s’incentivarà que s’elaborin treballs de fi de bàtxelor sobre projectes que puguin ser d’interès mutu.

Actualment, un 10% de la plantilla del banc s’ha format a “la universitat dels Pirineus”.

Nova direcció de centre

El  27 de novembre del 2017 va tenir lloc la comissió de selecció de la direcció del Centre d’Estudis Empresarials i Tecnològics de la Universitat d’Andorra, la qual va elegir a Josep Fortó. A data 28 de novembre, Josep Fortó va ser nomenat com a director del Centre.

D’altra banda, el professor Marc Galabert ha assumit les tasques de coordinació de l’àrea d’empresa i turisme i doncs les tasques de coordinació acadèmica del bàtxelor en Administració d’empreses i del Diploma Professional Avançat en Administració i finances

Convocatòria de places a l’Institut Tecnològic de Pequín

En el marc de col·laboració entre el Beijing Institute of Technology (BIT) i la Universitat d’Andorra, i amb una clara finalitat per promoure l’intercanvi i la comunicació internacional, el Beijing Institute of Technology (BIT), ofereix 15 places perquè els estudiants de l’UdA puguin a completar o continuar els seus estudis a Pequín i gaudir de l’experiència multicultural d’estudiar a l’estranger.

El Beijing Institute of Technology (BIT) ofereix dos tipus de beques per a la Universitat d’Andorra per estudiants de màster i doctorat i per estudiants internacional d’intercanvi. Com a novetat s’ofereix un programa curt de 4 setmanes per als estudiants internacionals que estiguin interessats en estudis intensius en llengües xineses, ciències i enginyeria i intercanvis culturals.

S’obren les inscripcions per al 18è Taller d’emprenedors

El desenvolupament de la propera edició del Taller d’emprenedors tindrà lloc de gener a juny del 2018. Un any més, el taller d’emprenedors es planteja com una formació específica que permeti obtenir coneixements útils per crear un negoci propi.

El Taller d’emprenedors és una iniciativa útil per crear noves oportunitats de negoci i d’ocupació, i per ajudar a renovar el teixit empresarial del país.

Per a l’edició 2018 s’obre el període d’inscripcions fins al 12 de gener. El curs començarà el dijous 18 de gener, fins al 28 de juny, i les sessions tindran lloc tots els dijous de 16 a 19 hores a la Universitat d’Andorra.

Aquest curs tindrà les mateixes característiques que les darreres edicions, potenciant l’àmbit lligat a la formació dels emprenedors.

En les 17 edicions del Taller d’emprenedors ja han participant més de 240 emprenedors, dels quals aproximadament un terç han creat la seva empresa real.

Amb el pas dels anys, el Taller ha evolucionat cap a una formació teòrico-pràctica per a emprenedors capaços de liderar qualsevol tipus de projecte empresarial.

Entre els projectes portats a terme pels emprenedors hi ha una gran varietat de temàtiques: des de serveis diversos a través d’Internet, informàtica i xarxes socials, fins a l’organització d’esdeveniments esportius, culturals i activitats d’oci, passant per una farmàcia, empreses d’enginyeria, industrials, ciclisme, motociclisme, comunicació, disseny, agricultura, alimentació i restauració saludable, artesania, cosmètica i serveis sòcio-sanitaris, entre altres activitats.

Forfets d’esquí extraescolar, universitari i d’acompanyant

El Govern d’Andorra ha aprovat els preus de venda dels forfets d’esquí extraescolar, universitari i d’acompanyant d’acord amb les tarifes pactades amb Ski Andorra. Les tarifes, fixades pel proveïdor, tenen un increment d’un 4% respecte a les temporades anteriors. Aquest increment respon a la demanda d’Ski Andorra de regular les tarifes desprès del compromís de congelació dels preus de la darrera temporada. Aquest increment del preu repercuteix tant a l’usuari com a la partida del Govern destinada a les subvencions per a la pràctica d’aquest esport. El Govern subvenciona entre un 39% i un 50% del total del preu del forfait.

Així les tarifes per als usuaris han quedat fixades amb el detall següent (IGI inclòs):

  • Forfet Extraescolar: 104 euros
  • Universitari: 186 euros
  • Acompanyant menor de 65 anys: 166 euros
  • Acompanyant major de 65 anys: 53 euros

Pel que fa a la venda dels forfets extraescolars, universitaris i acompanyants, al Servei de Tràmits del Govern, als comuns i a Ski Andorra, es farà fins al 31 de gener del 2018.

A partir d’aquest curs tots els usuaris hauran de conservar el forfet de cara a les futures temporades.

Exposició itinerant d’homenatge a Prudenci i Aurora Bertrana

La Biblioteca Comunal Universitària (BCU) acull fins al 5 de gener de 2018 l’exposició itinerant d’homenatge a Prudenci i Aurora Bertrana, una mostra de petit format realitzada per la Institució de les Lletres Catalanes amb motiu de la doble efemèride dels 150 i 125 anys del naixement d’aquest autors. El Comú de Sant Julià de Lòria i la Universitat d’Andorra (UdA) s’adhereixen així a la commemoració de l’Any Bertrana, amb la intenció d’acostar a la societat andorrana la vida i obra de dues figures singulars, pare i filla, que van marcar la cultura i la literatura en llengua catalana del segle XX. A la doble exposició es poden trobar plafons explicatius que resumeixen unes trajectòries vitals i literàries ben diferenciades però alhora complementàries, amb un comú denominador: la gran càrrega autobiogràfica.

  • Prudenci Bertrana (Tordera, 1867 – Barcelona, 1941). Escriptor, pintor, director de revistes i diaris. El 1906 publica Josafat, obra reconeguda unànimement com una peça cabdal de la literatura contemporània en català. En la seva faceta d’il·lustrador, va publicar diversos paisatges d’Andorra dibuixats l’any 1929 durant un dels seus estiuejos familiars al Pirineu. De la seva obra, cal destacar-ne el modernisme, la contraposició entre la genuïnitat de la vida rural i l’ofec de la ciutat, la profusió de vocabulari extret de la parla viva i el binomi pintura-literatura.
  • Aurora Bertrana (Girona, 1892 – Berga, 1974). Músic, escriptora, viatgera, periodista i política, és una autora excepcional dins la literatura en català, que va transmetre la singularitat dels seus viatges exòtics i de l’experiència humanitària a la II Guerra Mundial. Entre el 1946 i el 1948 va viure a Prada de Conflent, des d’on es desplaçà a Andorra per reunir-se amb la seva mare i la seva tia residents al país. En la seva obra destaquen el cosmopolitisme, la literatura de viatges, la ruptura amb els motlles de gènere i el binomi música-literatura.

Finalització curs d’actualització en bases neurològiques i clíniques

Aquest mes de desembre ha finalitzat el primer curs d’actualització en l’àmbit de l’acompanyament a la persona amb deteriorament cognitiu que es va iniciar el passat mes de setembre, amb un total 22 d’inscrits.

Durant el curs, els estudiants han pogut identificar les bases del desenvolupament cerebral, així com dels aspectes que es consideren dins la normalitat. I alhora, reconèixer els aspectes considerats com a deteriorament cognitiu, més enllà dels dèficits ocasionats pel procés d’envelliment saludable.

22 de desembre: Taula Donació i trasplantament als estudis d’infermeria

El dia 22 de desembre s’ha celebrat una taula rodona en relació a la donació i trasplantaments d’òrgans. Per aquest motiu s’ha convidat al professor Joan Carles Miralles, que ha explicat als estudiants de 3r curs del Bàtxelor en infermeria, els coneixements més teòrics i tècnics sobre aquest procés, així com l’estat i casuística a Andorra. Seguidament, han assistit membres de l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (ATIDA), que en qualitat de receptors i donants d’òrgans han explicat les seves experiències personals i han respost les inquietuds manifestades.

Gràcies a què a Andorra existeix l’ATIDA, permet fer aquesta formació al país, tot i que alguns anys, s’ha complementat aquesta formació participant a una sessió a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Així, volem agrair la col·laboració dels participants, tant en Joan Carles Miralles com els membres de l’ATIDA, per fer-ho possible.

Assistència al Workshop Internacional sobre Escola Rural i la formació de mestres

El divendres 1 de desembre, la professora del Bàtxelor en Ciències de l’Educació de la Universitat d’Andorra, Alexandra Monné, va assistir a una jornada de Workshop Internacional sobre Escola Rural i la formació de mestres. Els seus reptes i complicitats que es va celebrar a la Universitat de Lleida a la Facultat de Ciències de l’Educació, Psicologia i Treball Social. Aquest workshop va estar organitzat pel Grup Interuniversitari de l’Escola Rural (GIER) format per 8 universitats. Amb l’organització d’aquesta jornada es qüestionà sobre com la Universitat i el Departament d’Ensenyament, des de missions diferents, comparteixen reptes orientats a la formació inicial dels futurs mestres. Quines necessitats els interpel·len? Quines complicitats han de teixir?

L’escola rural a Catalunya evidencia l’arrelament i el compromís de la seva educació amb el territori. No és possible comprendre la seva història escolar sense les petites escoles, els seus professionals i les pràctiques pedagògiques. Avui en dia, són un model amb aportacions inclusives i innovadores pel conjunt del sistema educatiu.

La Universitat en la seva missió i responsabilitat social ha d’apropar aquesta realitat en la formació inicial per garantir que les i els mestres recent titulats puguin exercir la docència en aquests contextos. I el Departament d’Ensenyament, en aquests escenaris educatius, també ha d’afavorir el mentoratge dels estudiants dels Graus d’Educació.

Els estudiants de la Universitat d’Andorra, també poden fer les seves estades formatives a les escoles rurals catalanes. En aquests deu anys de funcionament del nostre Bàtxelor han estat diversos els estudiants que han realitzat les seves pràctiques, generalment a les escoles rurals pertanyents a la ZER Baridà Batllia, i la ZER Urgellet.

Aquest curs escolar, els estudiants de primer curs del Bàtxelor en Ciències de l’Educació han visitat totes les escoles d’aquestes dues ZER, un total de 10 centres.

Teixint vincles de Formació a la Universitat de Perpinyà

El dilluns 4 de desembre, la professora del Bàtxelor en Ciències de l’Educació de la Universitat d’Andorra, Alexandra Monné, va impartir un curs sobre La dimensió avaluativa de la llengua dins del MCER a l’Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà.

En el curs es tractaren els continguts següents a través d’exemples il·lustratius:

  • Escala d’avaluació de les diferents competències (CO, CE, EO, EE. i interacció oral) segons els 6 nivells de llengua (A1, A2, B1, B2, C1, C2)
  • Escala d’avaluació dels aspectes qualitatius de la llengua oral (abast, correcció, fluïdesa, interacció, coherència) per cada un dels 6 nivells de llengua
  • Escala d’avaluació holística (les bandes (banda 0, 1, 2 i 3)
  • Les dimensions (comunicativa, interactiva, lingüística)
  • Tipus de tasques de comprensió lectora, auditiva, expressió e interacció escrita i oral


Agenda de la Universitat

  • 11 de desembre a 5 de gener. Exposició Any Bertrana (BCU)
  • 1 de febrer. Fòrum “post-bac” d’estudis superiors (Perpinyà)