Les universitats aborden l’impacte de les dades obertes i les crisis a les xarxes socials

Els responsables de Comunicació de les universitats de la Xarxa Vives es van reunir durant dos dies a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en el marc de la II Jornada Fòrum Vives de Comunicació Digital: l’impacte de les dades obertes i la gestió de crisis en xarxes socials en la comunicació universitària. L’objectiu de la jornada era compartir estratègies i recursos per potenciar la comunicació de la ciència oberta a les universitats, intercanviar experiències sobre la gestió de crisis a xarxes socials i valorar les necessitats de futur de la comunicació digital universitària.

El 30 de gener es va inaugurar la jornada Fòrum Vives a l’edifici ICTA del campus de Bellaterra de la UAB, a Cerdanyola del Vallès. La vicerectora de Comunicació de la UAB va agrair la participació dels responsables de Comunicació de dotze universitats, entre elles la Universitat d’Andorra (UdA). A continuació, Lluís Anglada, director de l’Àrea de Ciència Oberta del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) va fer la ponència “Ciència Oberta: Què és? Què fa Europa? Per a què pot servir a les universitats?”. La ponència va permetre als  assistents aprofundir sobre el tema i debatre sobre els principals reptes i aplicacions que la ciència oberta presenta en l’àmbit de la comunicació a les universitats.

El 31 de gener la jornada Fòrum Vives es va traslladar a la Casa de Convalescència de la UAB. Patrícia Plaja, responsablede Comunicació dels Mossos d’Esquadra, hi va presentar diferents casos de crisis a xarxes socials, com la gestió dels atemptats de Barcelona d’agost de 2017. A continuació, els participants van compartir també les seves experiències en la gestió de crisis als mitjans socials. L’estudi de casos pràctics va permetre intercanviar diferents punts de vista al voltant de la temàtica.

La jornada Fòrum Vives es va tancar amb la reunió ordinària del Grup de Treball de Comunicació Digital de la Xarxa Vives, que va acordar el pla de treball 2020-2021.