L’Escola Internacional de Doctorat forma part del Simposi Hacia la profesionalización de la supervisión doctoral

El passat 20 de novembre l’Escola Internacional de Doctorat va formar part del Simposi Hacia la profesionalización de la supervisión doctoral al congrès Congreso Internacional de Innovación Docente e Investigación en Educación Superior: Un Reto para las Áreas de Conocimiento.

El Simposi va estar coordinat pel Joan Josep Carvajal Martí (Universitat Rovira i Virgili) i van formar part: Jose Ramon Vitoria Gallastegi (Mondragon Unibertsitatea), Maria Mar Marcos Sanchez (Universidad de Cantabria), Virginia Larraz Rada (Universitat d’Andorra) i Fabien Candau (Université de Pau et des Pays de l’Adour).

Al Simposi es va ressaltar que el programa de doctorat a diferència de d’altres programes universitaris, és un procés d’aprenentatge que inclou no només l’adquisició de coneixement, sinó també la seva generació.

El doctorat és el primer pas en la carrera investigadora i des de les universitats cal incrementar la visibilitat de la seva contribució a la societat i la seva ocupabilitat, al mateix temps que se’ls prepara per a la seva escenari laboral real.Tots aquests requisits fan de l’educació doctoral una tasca molt més complexa del que era 20 anys enrere.

En aquest context, la professionalització de la supervisió doctoral constitueix la pedra angular. De fet, els Principis de Salzburg estableixen que la supervisió doctoral (entesa com un esforç col·lectiu i col·legiat amb responsabilitats clares per al supervisor, el doctorand, les escoles de doctorat i la universitat en última instància) ha de constituir el nucli del desenvolupament de l’educació doctoral, i són les universitats les responsables del desenvolupament professional dels seus supervisors i de la creació d’una cultura comuna d’investigació.

El simposi va posar en relleu els esforços que des de diferents universitats espanyoles, franceses i la pròpia Universitat d’Andorra estem realitzant a favor de la professionalització de la supervisió doctoral.

Virginia Larraz