Participació a una jornada mèdica sobre rehabilitació i dona

     

Les coordinadores del Grup de recerca en Ciències de la Salut i Serveis Sanitaris de la Universitat d’Andorra, Mercè Avellanet i Elvira Gea, van participar el proppassat 15 de novembre en les taules rodones de la jornada Enfocament rehabilitador en clau de dona, organitzada a Barcelona per la Societat Catalana de Medicina Física i Rehabilitació.

Sumant-se al que indiquen múltiples societats científiques des de fa anys, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va donar el 2018 la directriu d’incloure el sexe i el gènere en qualsevol política sanitària. La Societat Catalana de Medicina Física i Rehabilitació va voler fer incidència en l’evidencia científica d’aquest aspecte i recalcar que la salut està condicionada pel factor biològic del sexe i el sociocultural del gènere. D’aquesta manera, es vol conscienciar als metges i promoure una pràctica clínica adequada a les necessitats de cada persona.

Gea va presentar-hi la ponència “Dolor i analgèsia en relació al gènere”, mentre que Avellanet, va parlar d’”Expectatives i eficàcia dels resultats en la rehabilitació cardíaca en la dona”. La malaltia cardíaca és la primera causa de mort en el món. Existeix un retard en el diagnòstic de cardiopatia isquèmica en la dona respecte a l’home. A més, les dones reben menys tractaments basats en evidència científica: es àmpliament reconegut que la dona té menys accés als programes de rehabilitació cardíaca, que són eficaços per reduir la mortalitat i millorar la qualitat de vida.