Una classe especial

El passat  divendres 22 de desembre, a les portes de les festes de Nadal, els estudiants de tercer curs del bàtxelor en Infermeria van gaudir d’una classe especial i diferent.

Gràcies a la col·laboració amb l’Associació de Trasplantats I  Donants d’Andorra (ATIDA) es van apropar a una realitat diferent relacionada amb l’estar malalt.

Dins del programa de formació del bàtxelor es preveu treballar i conèixer el context de la donació i del trasplantament d’òrgans.

La sessió va començar amb el coneixement i l’experiència del Dr. J. C. Miralles,  com a coordinador  de l’OCATT (Organització  Catalana de Trasplantaments).

Els estudiants van poder conèixer de primera mà com és la gestió de la donació i els trasplantaments, així com quins són els requeriments per ser donant i receptor, entre altres aspectes més mèdics.

També van poder ser partíceps d’una part més vivencial a càrrec de membres de d’ATIDA: el Sr. Manel, la Sra. Josefina i la Sra. M. Jesús, que van compartir les seves experiències en el procés de trasplantament amb els estudiants del bàtxelor en Infermeria

ATIDA va néixer com associació l’any 2016 sense ànim de lucre. En ella integren persones trasplantades, persones en llista d’espera i persones que han estat donants vius d’òrgans. Un dels objectius d’ATIDA és donar informació, acompanyar i ajudar no només a les persones trasplantades o en llista d’espera, sinó també donar el suport i acompanyament a les seves famílies.

Poder oferir als futurs infermers l’experiència viscuda en el moment de malaltia en el que la donació i/o recepció d’un òrgan és la clau per continuar vivint, és de gran valor per ells, no només des del punt de vista acadèmic sinó des de la vessant humana. És clau en la formació d’infermer l’acompanyament l’aprenentatge de cuidar persones.

Va ser un matí emotiu i molt enriquidor doncs es va poder veure l’altra cara de la malaltia, i el valor que té la salut.

Fefi Porras