Info.UdA (novembre 2017)

Informacions de la Universitat

Matrícula oberta per als estudis virtuals i d’extensió universitària 2018

La Universitat d’Andorra (UdA) ofereix formació universitària de qualitat, mitjançant l’ús de les noves tecnologies i una metodologia d’ensenyament virtual, en col·laboració amb altres universitats. Per al segon semestre del curs 2017-2018, està obert el període de preinscripció per a estudiants de nou accés als estudis virtuals de primer i de segon cicle:

  • Bàtxelor en Administració d’empreses
  • Bàtxelor en Comunicació
  • Bàtxelor en Dret
  • Bàtxelor en Humanitats
  • Bàtxelor en Informàtica
  • Bàtxelor en Llengua catalana
  • Doble bàtxelor en Administració d’empreses i Dret
  • Doble bàtxelor en Informàtica i Administració d’empreses
  • Màster en Administració d’empreses (MBA)
  • Màster en Enginyeria informàtica

D’altra banda, l’UdA ofereix per al nou any 2018 diversos cursos d’actualització virtuals amb continguts específics d’Andorra que es poden cursar individualment:

  • Constitució i altres fonts del dret d’Andorra
  • Didàctica de la llengua catalana
  • Dret administratiu d’Andorra
  • Dret civil d’Andorra II
  • Fiscalitat d’Andorra
  • Instruments financers
  • Patrimoni cultural d’Andorra

El període de preinscripció per als cursos d’actualització virtuals està obert fins al 7 de gener. El període de preinscripció per als bàtxelors i màsters en modalitat virtual està obert fins al 31 de gener.

Pel que fa a les formacions presencials d’extensió universitària, està obert el període de matrícula al nous cursos d’actualització en Dret de la Unió Europea, en Instruments Financers, en Normes internacionals d’informació financera (NIC-NIIF), en Llengua i cultura portugueses, en Llengua i cultura xineses i en Value Added Tax (VAT).

Finalment, també estan obertes les inscripcions al programa de Doctorat i a la prova d’accés als estudis d’ensenyament superior per a persones més grans de 25 anys. 

La BCU acollirà l’exposició d’homenatge a Prudenci i Aurora Bertrana

La Biblioteca Comunal Universitària (BCU) acollirà des de l’11 de desembre fins al 5 de gener l’exposició itinerant d’homenatge a Prudenci i Aurora Bertrana, una mostra de petit format realitzada per la Institució de les Lletres Catalanes amb motiu de la doble efemèride dels 150 i 125 anys del naixement d’aquests autors. La Universitat d’Andorra (UdA) i el Comú de Sant Julià de Lòria s’adhereixen així a la commemoració de l’Any Bertrana, amb la intenció d’acostar a la societat andorrana la vida i obra de dues figures singulars, pare i filla, que van marcar la cultura i la literatura en llengua catalana del segle XX. A la doble exposició es podran trobar plafons explicatius que resumiran unes trajectòries vitals i literàries ben diferenciades però alhora complementàries, amb un comú denominador: la gran càrrega autobiogràfica.

  • Prudenci Bertrana (Tordera, 1867 – Barcelona, 1941). Escriptor, pintor, director de revistes i diaris. El 1906 publica Josafat, obra reconeguda unànimement com una peça cabdal de la literatura contemporània en català. En la seva faceta d’il·lustrador, va publicar diversos paisatges d’Andorra dibuixats l’any 1929 durant un dels seus estiuejos familiars al Pirineu. De la seva obra, cal destacar-ne el modernisme, la contraposició entre la genuïnitat de la vida rural i l’ofec de la ciutat, la profusió de vocabulari extret de la parla viva i el binomi pintura-literatura.
  • Aurora Bertrana (Girona, 1892 – Berga, 1974). Músic, escriptora, viatgera, periodista i política, és una autora excepcional dins la literatura catalana, que va saber transmetre la singularitat dels seus viatges exòtics i l’experiència humanitària a la II Guerra Mundial. Entre el 1946 i el 1948 va viure a Prada de Conflent, des d’on es desplaçà a Andorra per reunir-se amb la seva mare i la seva tia aleshores residents al país. En la seva obra destaquen el cosmopolitisme, la literatura de viatges, la ruptura amb els motlles de gènere i el binomi música-literatura.

El postgrau en Gestió de destinacions de turisme de muntanya començarà el curs vinent

El proper curs 2018-2019 s’iniciarà la primera edició del postgrau en Gestió de destinacions de turisme de muntanya (Postgraduate Diploma in Mountain Destination Management), de 30 crèdits europeus, que s’oferirà en anglès i principalment en format virtual, a través del campus virtual de la Universitat d’Andorra (UdA). El programa inclou dues estades presencials, de cinc dies de durada cadascuna, a Andorra i als Pallars (Catalunya) respectivament.

El programa neix de la iniciativa conjunta de l’UdA i de Pallarsactiu, i compta amb la col·laboració de la Fundació OMT.Themis i amb el suport del Ministeri de Turisme del Govern d’Andorra. Dins del pla d’estudis es preveu el desenvolupament de continguts de la Universitat Estatal de Colorado, de la Universitat de Lucerna i de la Universitat de Wakayama, que seran reconeguts als corresponents programes d’aquestes universitats.

Les inscripcions estaran obertes al web de l’UdA fins al 31 de maig de 2018.

20è aniversari de la gestió de la mobilitat a Andorra

En commemoració del 20è aniversari de la creació de l’Agència de Mobilitat, el Ministeri d’Ordenament Territorial i la Universitat d’Andorra van organitzar una jornada tècnica sota el títol “20è aniversari de la gestió de la mobilitat a Andorra”, amb l’objectiu d’analitzar  les perspectives de futur que encara el Principat d’Andorra en relació a la mobilitat, les infraestructures i les noves tecnologies.

La jornada es va desenvolupar el passat 14 de novembre a la Sala d’actes de la Universitat d’Andorra.

Cicle de Perfeccionament Professional

La Universitat d’Andorra (UdA) ofereix dins del Cicle de Perfeccionament Professional diversos seminaris oberts al públic sobre temàtiques diverses, una oferta que s’anirà complementant amb més propostes en el decurs de l’any. Aquestes formacions curtes, finançades amb la col·laboració de la Fundació Crèdit Andorrà, s’impartiran a la mateixa Universitat.

  • Aprendre i educar les emocions
  • Dispositius mòbils a l’aula: aplicacions, activitats i continguts digitals
  • Disseny i programació de propostes d’Aprenentatge Basat en Problemes (ABP)

La Universitat d’Andorra, conscient que la divulgació científica no s’ha de limitar a l’ensenyament reglat, sempre ha basat la seva planificació en l’obertura mitjançant la difusió dels coneixements que li són propis entre la societat andorrana en general. En aquesta línia, ha organitzat, des de l’any 1996, el Cicle de Perfeccionament Professional (CPP), adreçat als estudiants del darrer curs de les formacions i obert als professionals del país. Mitjançant el CPP es pretén oferir als alumnes que finalitzen els estudis i als professionals formació altament especialitzada en els seus àmbits. El Cicle de Perfeccionament Professional compta amb la col·laboració de la Fundació Crèdit Andorrà que, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament i al progrés social, té subscrit un conveni de col·laboració amb la Universitat d’Andorra des de l’any 2004, a través del qual contribueix a facilitar l’accés a la formació.

Cicle d’actualització en Geriatria

Del 22 de novembre del 2017 al 24 de gener del 2018, es duran a terme a la sala d’actes de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, unes ponències emmarcades en un cicle d’actualització en Geriatria que organitzen conjuntament la Universitat d’Andorra i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i que compten amb el suport del Ministeri de Salut del Govern d’Andorra. L’objectiu d’aquest cicle, dirigit a tots els professionals sanitaris del país, és aportar una visió integral del fenomen de l’envelliment i de la cronicitat, assolint els coneixements necessaris per comprendre i practicar la medicina de les persones grans.

Participació a les Jornades d’Infermeria Quirúrgica dels Pirineus

Durant els dies 9 i 10 de novembre s’han celebrat les I Jornades d’Infermeria Quirúrgica dels Pirineus, on experts i professionals de l’àmbit de la salut han contribuït a compartir i difondre coneixements relacionats en l’àmbit quirúrgic, des dels diferents vessants del seu abordatge (assistencial, gestió, docència i recerca). Alhora, aquestes jornades han proporcionat la relació entre professionals de diferents països (Andorra, Espanya i França), compartir experiències, difondre coneixements sobre la pràctica i recerca realitzada, i alhora, que també han permès valorar els neguits i establir vincles. Sens dubte, unes jornades que han promocionat l’àmbit de la salut en benefici de les persones usuàries del sistema de salut i dels professionals.

3a edició del Manual d’estil interuniversitari per a la redacció de textos institucionals en anglès

Emmarcat en el Pla de Política Lingüística de la Xarxa Vives d’Universitats (XVU), el Manual d’estil interuniversitari per a la redacció de textos institucionals en anglès publica la seua tercera edició. La principal novetat ha estat la incorporació d’un bloc de models de documentació institucional.

El foment del multilingüisme és un dels eixos fonamentals de les universitats de la regió Vives. Per aquest motiu, en aquesta edició s’ha pensat en facilitar el treball de les universitats i dotar-se d’uns criteris lingüístics en anglès únics, comuns i homogenis.

Adreçat a l’àmbit acadèmic, aquest manual afavoreix la comunicació institucional entre les universitats. A més, possibilita la qualitat lingüística de la informació amb projecció internacional i enriqueix la competència lingüística del personal universitari de les vint-i-dues universitats de la Xarxa.

La tercera edició del manual ha estat elaborada per la secció d’anglès del Grup de Treball de Qualitat Lingüística de la XVU conjuntament amb els tècnics dels serveis lingüístics universitaris.

Visites rebudes

El dijous 2 de novembre, la Universitat d’Andorra va rebre la visita pastoral de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives i Sicília.

Participació com a formadors al 1r Curs d’habilitació d’informador turístic d’Andorra

Aquesta formació resulta de l’evolució del Curs de Guies culturals que s’imparteix des de l’any 1993 i del qual ja es compten 24 edicions. Amb aquesta revisió s’amplien els continguts, amb la introducció de coneixements propis del patrimoni natural, i oferint una visió global i integradora de l’oferta turística d’Andorra.

La formació té una durada de 70 hores lectives que es distribueixen en cinc mòduls formatius, i combina sessions teòriques amb visites i activitats pràctiques en entorns turístics reals i significatius.

La formació d’habilitació d’informador turístic d’Andorra, estarà acreditarà amb un certificat oficial emès pel Govern d’Andorra que habilitarà les persones que l’hagin realitzat satisfactòriament a fi de reconèixer-los professionalment. De la mateixa manera, el Govern incentivarà la contractació prioritària de les persones que hagin obtingut l’acreditació del curs.

Visita al Museu Carmen Thyssen amb els estudiants del Bàtxelor en Ciències de l’Educació

El passat divendres 3 de novembre vam gaudir d’una sortida al museu Carmen Thyssen d’Andorra amb els estudiants de segon curs del Bàtxelor en Ciències de ‘Educació. L’objectiu era doble: visitar l’exposició “Escenaris” i conèixer el projecte educatiu i les estratègiques didàctiques que des del museu han desenvolupat per apropar l’art a tots els públics de manera lúdica i entretinguda.

Visita a la Universidade Aberta (Portugal)

El passat dissabte 11 de novembre vam rebre a la Universitat d’Andorra una delegació de la Universidade Aberta de Portugal, encarregada de la impartició de l’ensenyament universitari a distancia de tot Portugal. La Delegació va esta formada per la Vice Reitora la Dra. Dr. Carla Padrel d’Oliveira, l’assessor internacional a l’oficina de Comunicacions i Relacions internacionals, el Dr. Vítor Oliveira i la Dra. Susana Màntua, de l’oficina del degà per presentar a les comunitats portugueses i altres organitzacions / empreses la institució i el seu projecte científic i pedagògic, el que demostra la oportunitats que les tecnologies i metodologies d’ensenyament i l’oferta d’educació a distància en el context de la societat digital i en xarxa.

L’UAB és una institució pública portuguesa de l’educació superior a distància i en línia que utilitza en les seves activitats metodologies d’ensenyament avançada i tecnologies digitals, orientades a l’educació i la formació sense fronteres geogràfiques. En el món actual, on prop de 260 milions de persones són parlants de portuguès, el compromís de la UAB i la seva visió estratègica són la difusió i l’intercanvi d’un ric i divers patrimoni lingüístic, històric, cultural i científica.

Durant la reunió es van explorar diferents vies de col·laboració, especialment per intercanvis de mobilitat per a la comunitat universitària.

Altres informacions de la Universitat

  • Assistència a la Tercera Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra. El sentiment de Pertinença. Barcelona.
  • Assistència al I Congrés Internacional d’Educació en Valors amb el títol Valors en una societat canviant: Educar en Xarxa. Sis estudiants de primer del Bàtxelor en Ciències de l’Educació van assistir al I Congrés Internacional d’Educació en Valors que es va celebrar a l’Institut d’Estudis Ilerdencs els dies 2 a 4 de novembre.
  • Xerrada sobre Viquipèdia per part de l’Àlex Hinojo d’Amical als estudiants de primer de Bàtxelor en Ciències de l’educació, el dia 17 novembre.
  • Presentació de l’Associació GAM21 als estudiants de Bàtxelor en Ciències de l’educació el dia 20 de novembre.
  • Formació sobre Capsa dels records, s’han realitzat dues sessions formatives sobre la Capsa dels records a la Residència Clara Rabassa, en el marc de les activitats de la celebració dels seus 25 anys de centre. La primera sessió es va realitzar amb professionals del centre residencial amb l’objectiu de plantejar activitats de reminiscència i memòria. La segona sessió s’ha fet amb persones residents i familiars.

Publicacions

Ponències i participació a congressos

  • Presentació d’una ponència de F. Pla al XIII Congrés Espanyol de Divulgadors Científics, que es va celebrar a Guadalajara (24-26 de novembre).
  • Participació de la Universitat d’Andorra al 12th European Quality Assurance Forum organitzat per la University of Latvia, Riga (Letònia), des del dijous dia 23 de novembre, fins al dissabte dia 25 de novembre del 2017.
  • Monné, A. i Gangonells, M. (2017). El proyecto musical. I Congreso Internacional de Psicología de la Música y de la Interpretación Musical. Uned. Madrid amb el link: https://www.youtube.com/watch?v=GoGRckTfJbU
  • Aldomà, M., Navais, N., Travesset, O., Jiménez, A. i Larraz, V. (2017). Disseny curricular de la infermeria quirúrgica en la formació del Bàtxelor en infermeria de la Universitat d’Andorra. I Jornades d’Infermeria Quirúrgica dels Pirineus, Andorra la Vella 9-10 novembre del 2017.

Agenda de la Universitat

  • 2 de novembre. Visita de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra
  • 9 i 10 de novembre. Jornades d’Infermeria Quirúrgica dels Pirineus
  • 14 de novembre. Jornada a 20è aniversari de l’Agència de Mobilitat
  • 11 de desembre a 5 de gener. Exposició d’homenatge a Bertrana, a la BCU