Catalogació nous formats a la BCU

Durant el decurs d’aquest mes d’octubre des dels serveis bibliotecaris s’han creat dos nous formats a catàleg, jocs didàctics i mapes.

El primer format catalogat, és un joc de l’oca dedicat a Casa la Vall. Aquest joc ofereix als jugadors un recorregut a través de la història d’Andorra i del Consell General, que culmina amb l’arribada a la Casa de la Vall. Les caselles que conformen el tauler mostren, entre d’altres, els càrrecs i els òrgans de funcionament del Consell General; referents històrics de la política andorrana, com el ‘Manual Digest’ o l’Armari de les Set Claus.

 

El segon format catalogat, és un mapa d’Andorra. Es tracta de la ‘Carte Geographique de la Vallée d’Andorra’, la primera font cartogràfica documentada del país, datada del 1777 i elaborada per l’enginyer francès Nicolas Langelée. Aquest document va ser editat l’any 2014, i la BCU ha rebut una donació d’una de les 500 còpies que se’n van fer. Del document, cal destacar el moment històric en què s’emmarca la seva elaboració, ja que el segle XVIII va ser un període transcendental per a Andorra marcat per les conseqüències que tindrà la Guerra de Successió, i els esforços polítics per mantenir la neutralitat.

L’original va estar exposat durant molts anys a Casa la Vall. L’any 1996 es va dipositar a l’Arxiu Nacional per a la seva conservació. És una peça cartogràfica excepcional, de grans dimensions, manuscrita i pintada amb gran habilitat artística. Aquesta obra va ser encomanada pel Consell General, esdevenint així el primer mapa oficial i del Principat. Aquest document també el podem trobar reproduït al llibre “Atles cartogràfic de les Valls d’Andorra 1692-1976”, editat per Govern d’Andorra l’any 1999.

Adaptar-se a nous formats i nous continguts, ha estat tot un repte de catalogació per a la biblioteca, i al mateix temps també ha estat un aprenentatge enriquidor. Podeu consultar els registres bibliotecaris al CCUC i també al Toshokan

Més informació a biblioteca@uda.ad

Ana Bigordà
Serveis Bibliotecaris