Erasmus+ “Challenges to Democracy and Social Life in European Small States”

L’1 de setembre de 2018 es va llançar el projecte Erasmus + “Reptes a la democràcia i a la vida social als petits Estats europeus” que té durada de 36 mesos, fins a finals d’agost de 2021. El cap de files i responsable de la gestió del projecte és el Liechtenstein Institute. El projecte compta amb les universitats i els investigadors dels següents estats: Andorra, Estònia, Islàndia, Luxemburg, Malta, Montenegro, San Marino i Xipre, tot els amb menys d’1,5 milions d’habitants. El projecte està finançat per la UE i està dotat amb una mica més de 380.000 euros (uns 430.000 francs).

Durant els tres anys que dura el projecte els socis es reuniran als països socis participants per intercanviar experiències i resultats de recerca sobre temes d’actualitat que afecten estats petits. Els temes que es debaten són molt diversos: sobirania estatal, seguretat, conflictes i relacions internacionals i diplomàtiques, desenvolupament econòmic i ocupació, reptes socials, qüestions migratòries i molts altres. Durant el període del projecte, de 2018 a 2021, es parlaran de catorze punts temàtics en vuit reunions i s’informarà de la situació dels respectius estats.

L’objectiu final és donar impuls a l’educació d’adults dels petits estats implicats per tal d’incloure cada cop més la qüestió dels petits estats en les ofertes de cursos. És per això que els resultats finals es posaran a disposició del públic en forma de materials educatius per a l’educació d’adults al lloc web propi del projecte i als llocs web de les institucions associades.

El passat 18 d’octubre de 2019 va tenir lloc a la Universitat de Nicòsia (Xipre) la quarta reunió de socis del projecte Erasmus +. Els dos temes que es vana analitzar van ser: les relacions internacionals i la diplomàcia per una banda i la resolució de conflictes, dos temes que sovint van lligats.

La xarxa ofereix una gran oportunitat per a una estreta cooperació entre les institucions de recerca de microestats europeus. La propera reunió tindrà lloc el març del 2020 a Luxemburg, dedicada al desenvolupament econòmic i a la cooperació regional.