Info.UdA (abril 2018)

Informacions de la Universitat

Diada Universitària

Més de 400 persones es van aplegar el passat 26 d’abril a la catorzena Diada universitària, que va comptar amb la participació com a convidats dels alumnes de primer de batxillerat o equivalent dels tres sistemes educatius presents a Andorra. La Diada universitària, organitzada per la Universitat d’Andorra (UdA) amb el suport del Comú de Sant Julià de Lòria, és una jornada de portes obertes destinada a oferir informació als alumnes preuniversitaris sobre els aspectes diferenciadors de la universitat pública andorrana i sobre la seva oferta acadèmica i de serveis.
La jornada va començar amb una presentació i un espectacle de monòlegs científics, després del qual es va fer un dinar de germanor a la plaça. Els alumnes també van tenir a la seva disposició diversos punts d’informació dels diferents estudis que ofereix la Universitat, tot visitant les instal·lacions del campus, i van participar als tallers que hi havia programats: màgia matemàtica, drons i robòtica.
La universitat dels Pirineus manté obert el període de preinscripció per al proper curs 2018-2019, un tràmit que es formalitza fàcilment a través del formulari de preinscripció en línia.

Conferència anual de l’EUA

L’Associació Universitària Europea (EUA) va celebra la seva Conferència anual 2018 els dies 5 i 6 d’abril a Zuric, Suïssa, reunint-hi als màxims responsables del sistema universitari europeu. Enguany, el tema de l’esdeveniment era les «Universitats compromeses i responsables que conformen Europa». Miquel Nicolau, rector, hi va ser present com a representant de la Universitat d’Andorra.

Fòrum Estudiants + Empresa

El passat 13 d’abril va tenir lloc el VIII Fòrum Estudiants + Empresa, que va comptar amb la participació de la Universitat d’Andorra i duna quarantena d’empreses del país. La trobada, a la sala del Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, va rebre la visita d’uns alumnes dels diferents centres educatius d’Andorra, de nivell de 4t d’ESO, batxillerat, de formació professional, i de nivell universitari.
L’UdA hi fou present durant tota la jornada amb un espai propi destinat a atendre les demandes del públic, i dos estudiants d’Informàtica hi van oferir una xerrada informativa.

Un equip de la Universitat d’Andorra participa a la Lliga de Debat Universitària 2018

Per primera vegada, un equip d’estudiants de la Universitat d’Andorra (UdA) va participar a la Lliga de Debat Universitària que organitza la Xarxa Vives d’Universitats, una competició d’oratòria en què, durant quatre dies, els oradors dels equips classificats van haver de defensar, segons el resultat d’un sorteig, la seva posició a favor o en contra d’una qüestió: en el cas d’aquest any, «És occident responsable del sorgiment de l’Estat Islàmic?». La fase final de la competició es va desenvolupar a la Universitat Miguel Hernández d’Elx del 16 al 19 d’abril. L’equip de l’UdA estava compost per quatre estudiants del bàtxelor en Ciències de l’educació: Lara Bautista, Anna Devant, Judit Fernández i Clara Grau, coordinades per la capitana de l’equip, la professora Alexandra Monné.
Amb els valors del diàleg, la tolerància i el respecte cap a les idees dels altres com a estendard, les universitats de la Xarxa Vives impulsen la competició d’oratòria i debat més important del sud d’Europa, en la qual diversos equips d’estudiants debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. En la modalitat de batxillerat, la Universitat d’Andorra hi participa des de l’any 2015, organitzant una fase eliminatòria local en la que prenen part els centres de batxillerat d’Andorra. Amb la incorporació de l’UdA a la lliga universitària, l’edició de 2018 assolia la xifra rècord de 16 universitats implicades, de Catalunya, Andorra, les Illes Balears i el País Valencià.

Cicle de Perfeccionament Professional

La Universitat d’Andorra (UdA) ofereix dins del Cicle de Perfeccionament Professional diversos seminaris oberts al públic sobre temàtiques diverses, una oferta que s’anirà complementant amb més propostes en el decurs de l’any. Aquestes formacions curtes, finançades amb la col·laboració de la Fundació Crèdit Andorrà, s’impartiran a la mateixa Universitat.

 • L’escola, decisiva en l’educació de l’alimentació saludable
 • Què vull dir quan no dic res? Claus per entendre la comunicació no verbal (4a edició)
 • Recibir y dar feedback para desarrollo personal y profesional
 • Tècniques de negociació i resolució de conflictes (4a edició)

Més de 40.000 estudiants mostren la realitat i les necessitats dels universitaris

La Xarxa Vives d’Universitats dona per finalitzat el treball de camp de la segona edició del programa Via Universitària. Des del passat mes de febrer, vint universitats de Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Andorra han enquestat als seus estudiants.
Una de les dades més importants respecte de la darrera edició ha estat la participació. Enguany, més de 40.000 estudiants han respost l’enquesta, front els vora 20.000 de la primera edició, realitzada l’any 2016. Així, les dades obtingudes dels més de 40.000 estudiants participants permetran generar un cos de coneixement sobre  les condicions de vida, les formes d’estudiar, la vinculació amb la universitat, hàbits culturals, condicionants econòmics, i expectatives, valors i creences en relació a l’educació superior. Els resultats i les conclusions del programa, previstos per al maig de 2019, aportaran elements útils que orientaran propostes de millora en les polítiques universitàries i afavoriran l’evolució del sistema d’acord amb els reptes que el context socioeconòmic actual planteja.

V Jornada CTM-STEM de Lleida

La Universitat d’Andorra va participar com a entitat col·laboradora a la V Jornada CTM- STEM (Ciència, tecnologia i matemàtiques) de Lleida, que es van desenvolupar el passat 19 d’abril a la capital del Segrià. Uns 275 alumnes de diversos centres de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat van gaudir d’activitats científiques.

Exàmens oficials de xinès (HSK, YCT)

En el marc de l’Aula Confuci d’Andorra, a partir de l’any 2017 l’UdA té el reconeixement necessari per a acollir els exàmens oficials de xinès HSK (per a adults) i YCT (per a menors de 16 anys). La convocatòria tindrà lloc el 9 de juny. Preinscripció fins al 13 de maig.

Basket Beat a l’UdA

El Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, patrons de la Fundació ONCA, introdueixen el projecte Basket Beat del programa social «Música i creativitat» a la Universitat d’Andorra. A la Sala Veneciana de La Trapa (Centre Cultural i de Congressos Lauredià), s’han dut a terme dues sessions de treball, impartides en anglès, de la metodologia Basket Beat adreçades als estudiants de tercer del bàtxelor en ciències de l’educació.

Aula d’Estiu 2018

L’Aula d’Estiu és el programa de cursos d’estiu de la Universitat d’Andorra (UdA). La tercera edició arriba amb una àmplia oferta de cursos d’estiu emmarcats en diverses àrees del coneixement per a tots els públics, des d’estudiants i professionals de l’ensenyament a qualssevol persona interessada. La preinscripció i matrícula es formalitza a través del formulari en línia.
Del 7 de juny al 5 de juliol, hi ha a l’abast del públic una tria de cursos de cinc temàtiques específiques diferentsl. Destaquen, per exemple, la formació sobre la nova tecnologia blockchain o el seminari sobre alimentació en situacions d’estrès.

 • Blockchain 101
 • Fotografia terapèutica: descobriment, enfocament i la pràctica de la fotografia com a eina terapèutica
 • Full de càlcul avançat
 • L’alimentació en situacions d’estrès
 • La pràctica reflexiva com a eina del procés d’aprenentatge

Les classes es fan íntegrament a la Universitat d’Andorra. Es lliurarà un certificat d’assistència per a cada curs a les persones que assisteixin al 80% de les sessions. Per als estudiants, a més, l’assistència està acreditada per la Universitat d’Andorra amb crèdits europeus de lliure elecció, en proporció a la durada del curs.

Ho sabies? Servei d’Esports de l’UdA

El Servei d’Esports de l’UdA fomenta la cultura de l’esport entre la comunitat universitària a través del Centre Esportiu de Sant Julià de Lòria, que ofereix als estudiants matriculats a les titulacions reglades impartides per l’UdA un abonament especial d’accés a les instal·lacions de piscina interior i a la sala de gimnàs. Per un mòdic import mensual, sense quota de primera inscripció, se’n pot gaudir durant tot l’horari d’obertura, de dilluns a dissabte.
També ofereix al personal fix i eventual de l’UdA un abonament d’accés gratuït a les instal·lacions de piscina interior i a la sala de gimnàs, limitat en aquest cas de les 7.00 h a les 17.30 h (en horari d’obertura del Centre), de dilluns a divendres.
Un carnet exclusiu identifica als usuaris de la comunitat universitària que fan ús de les instal·lacions esportives.

Convenis de col·laboració per Estades formatives clíniques

Des de l’inici dels estudis d’Infermeria al Principat d’Andorra, els estudiants d’Infermeria realitzen un mínim d’estades formatives clíniques fora del país, pel la qual cosa s’han anat formalitzant, al llarg dels anys, convenis de col·laboració amb institucions sanitàries a nivell internacional: Espanya, França i Portugal. Aquestes estades formatives clíniques es consideren mobilitat dels estudiants.
L’oferta de convenis de col·laboració s’ha ampliat amb centres on els estudiants ja han pogut fer l’estada formativa durant l’actual curs 2017-2018: Fundació Pere Mata de Terres de l’Ebre, Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, i Clinique du Souffle La Solane d’Osseja,.
Recentment s’ha signat el conveni amb: Sant Joan de Déu Terres de Lleida i Centre Hospitalier Princesse Grace de Mònaco que permetrà començar l’estada formativa a partir del curs 2018-2019.

Participació a les Jornades d’escola rural a Deltebre

Els darrers 9 i 10 d’abril, els d’estudiants del bàtxelor en Ciències de l’educació van participar a les Jornades d’escola rural en la formació inicial dels mestres, organitzades a Deltebre (Baix Ebre) pel GIER (Grup Interuniversitari d’Escola Rural) que formen per vuit universitats catalanes.

Sessió informativa a l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell

El passat 23 d’abril, els estudiants ambaixadors  i professorat de l’Escola d’Educació de l’UdA van participar a una  sessió informativa sobre el bàtxelor en Ciències de l’educació de l’UdA amb els estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació Infantil de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.

Visites institucionals

Aquest semestre la Universitat d’Andorra ha rebut, entre d’altres, les següents visites institucionals:

 • Michaëlle Jean, secretària general de la Francofonia (OIF)
 • Matthew Levin, ambaixador de Canadà a Andorra
 • Philippe Nelidoff, degà de la Facultat de Dret i Ciència política de la Universitat Tolosa 1 Capitoli

 

Agenda de la Universitat

 • 26 d’abril. Diada Universitària
 • 9 de maig. Xerrada sobre els camps de voluntariat del Servei Civil Internacional
 • 15 de maig. La Universitat dels Infants
 • 17 de maig. Cloenda del curs Aula Magna
 • 15 de juny. X Seminari de recerca
 • 27 de juny. Dia de les microempreses i mitjanes empreses
 • 29 de juny. Acte de fi de carrera de la promoció del 30è aniversari