Info.UdA (març 2018)

Informacions de la Universitat

Obertes les preinscripcions a la Universitat d’Andorra per al proper curs 2018-2019

La Universitat d’Andorra (UdA), “la universitat dels Pirineus”, ha obert el 10 de març el període de preinscripcions per al proper curs 2018-2019, un tràmit que es formalitza fàcilment a través del formulari de preinscripció en línia.

Així, pel que fa als estudis universitaris presencials de primer cicle (bàtxelors europeus de tres anys), està oberta la preinscripció a Administració d’empreses, Ciències de l’educació, Infermeria i Informàtica. Els bàtxelors en Informàtica i en Administració d’empreses també s’ofereixen en formats virtual i semipresencial, i en modalitat de doble bàtxelor.

Al mateix temps està oberta la preinscripció als estudis virtuals en Comunicació, Dret, Humanitats i Llengua catalana, als quals s’afegeixen els estudis virtuals de segon cicle (màsters europeus de dos anys) en Administració d’empreses (MBA), Enginyeria informàtica, i properament, Dret.

A banda dels graus europeus, l’UdA ofereix una formació d’ensenyament professional superior (diploma professional avançat de dos anys), en aquest cas en Administració i finances. Es tracta d’una especialitat adaptada a les necessitats del sistema productiu, i això fa que, en finalitzar els estudis, els alumnes s’integrin amb facilitat al mercat laboral.

Pel que fa als estudis d’extensió universitària, també s’ofereixen diversos postgraus i cursos d’actualització, a més dels nombrosos cursos d’actualització virtuals amb continguts específics d’Andorra, que s’integren dins del programa Aula Lliure. Completa l’oferta de l’UdA el Curs d’accés als estudis d’ensenyament superior per a persones més grans de 25 anys.

A més del seu ple reconeixement a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, amb els primers cicles de tres anys de durada i les dobles titulacions, l’UdA destaca pel seu multilingüisme, amb una part de la docència en anglès, i per la combinació de modalitats (presencial, virtual, semipresencial) en la configuració dels plans d’estudis, que inclouen, a més, pràctiques i estades a l’exterior.

L’UdA lidera la creació d’una xarxa d’universitats de petits països i territoris

A iniciativa de la Universitat d’Andorra (UdA), diversos representants de les universitats de petits països i territoris es van reunir el 2 de març al campus de Sant Julià de Lòria amb l’objectiu de constituir una xarxa de col·laboració, que s’ha batejat provisionalment en anglès amb el nom de Network of Universities of Small Countries and Territories (NUSCT).

Les institucions acadèmiques representades a la trobada comparteixen característiques i especificitats, i funcionen en contextos sociopolítics i econòmics similars. Per aquest motiu, volen fer front comú als fòrums internacionals d’ensenyament superior, intercanviar bones pràctiques, aprofundir en les oportunitats de col·laboració i compartir estratègies per millorar la inserció professional dels graduats.

Van participar a la primera trobada les universitats d’Andorra, Gibraltar, Groenlàndia, Liechtenstein, Malta i San Marino. També van mostrar el seu interès les universitats d’Islàndia i Mònaco.

Exposició “Portugal e a Grande Guerra”

La Càtedra Camões de la Universitat d’Andorra acull al Museu del Tabac – Antiga Fàbrica Reig, a Sant Julià de Lòria, l’exposició “Portugal e a Grande Guerra” (“Portugal i la Gran Guerra”), fruit d’una col·laboració que compta amb el patrocini de l’Institut Camões i la Fundació Julià Reig i el suport de l’Ambaixada de Portugal.

Coordinada per l’historiador Miguel Bandeira, l’exposició qüestiona i explora els orígens, l’impacte i les memòries de la Primera Guerra Mundial (1914-1918),  analitzant diversos aspectes de la participació portuguesa en aquell conflicte global. A través d’una minuciosa documentació fotogràfica, s’hi tracten els motius polítics, els moviments socials, el paper de les dones, el món de les trinxeres, els fronts africà i europeu i els impactes duradors del conflicte en la memòria col·lectiva.

“Portugal e a Grande Guerra” s’ha fet coincidir amb l’exposició “Art a Portugal: 1850-1960”, fins al 25 de maig al mateix museu, ja que permet contextualitzar bona part de les obres d’art contemporani que s’hi presenten.

El 9 de març ha tingut lloc l’acte inaugural, que ha consistit en una projecció/conferència a càrrec de la periodista Sofia Leite, coautora del documental “Portugueses nas Trincheiras” produït per RTP (Rádio e Televisão de Portugal).

Saló de l’Ensenyament 2018

Del 14 al 18 de març va tenir lloc a Barcelona una nova edició del Saló de l’Ensenyament, que va reunir una completa oferta de carreres universitàries, d’estudis superiors complementaris, d’ensenyament professional, etc. Per sisè any consecutiu, la Universitat d’Andorra (UdA), “la universitat dels Pirineus”, hi va ser present per facilitar informació personalitzada als visitants sobre els aspectes diferenciadors de la universitat pública andorrana i sobre la seva oferta acadèmica i de serveis. Amb el suport d’Actua, el conjunt de l’oferta andorrana d’estudis superiors al Saló va tornar a estar enguany reunit en un estand, en què, a més de l’UdA, s’hi podrà trobar l’Andorra Aviation Academy i l’escola Vatel Andorra.

La presència de l’UdA al Saló de l’Ensenyament està en línia amb la voluntat d’obertura de la institució per oferir formacions adreçades a estudiants d’arreu del món, promovent la mobilitat i els intercanvis internacionals. A més de la seva plena integració a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, amb els primers cicles de tres anys de durada i les dobles titulacions, l’UdA destaca pel seu multilingüisme, amb una part de la docència en anglès, i per la combinació de modalitats (presencial, virtual, semipresencial) en la configuració dels plans d’estudis, que inclouen, a més, pràctiques i estades a l’exterior.

El Saló de l’Ensenyament, que té lloc al recinte firal de Montjuïc, és el punt de trobada anual entre l’oferta i la demanda del món educatiu, i una eina d’orientació i assessorament per als estudiants i les seves famílies de cara al seu futur acadèmic i laboral. En total reuneix a uns 180 expositors i més de 70.000 visitants.

Descompte del 30% per al nou postgrau en Gestió de destinacions de muntanya

El proper curs 2018-2019 s’iniciarà la primera edició del postgrau en Gestió de destinacions de muntanya (Postgraduate Diploma in Mountain Destination Management), de 30 crèdits europeus, que s’oferirà en anglès i principalment en format virtual, a través de la Universitat d’Andorra (UdA). El programa d’un any inclou dues estades presencials, de cinc dies de durada cadascuna, a Andorra i als Pallars (Catalunya) respectivament.

El programa neix de la iniciativa conjunta de l’UdA i de Pallarsactiu, i compta amb la col·laboració de la Fundació OMT.Themis i amb el suport del Ministeri de Turisme del Govern d’Andorra. Dins del pla d’estudis es preveu el desenvolupament de continguts de la Universitat Estatal de Colorado i de la Universitat de Lucerna, que seran reconeguts als corresponents programes d’aquestes universitats.

El postgrau en Gestió de destinacions de muntanya oferirà un 30% de descompte per als futurs estudiants de països membres de l’OMT, entre els quals hi ha els residents o nacionals d’Andorra.

Les inscripcions estaran obertes al web de l’UdA fins al 31 de maig de 2018.

L’Escola Andorrana ens representarà a la final de la Lliga de Debat de Batxillerat

L’Escola Andorrana de Batxillerat ha estat la campiona de la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2018 organitzada per la Universitat d’Andorra (UdA), que va tenir lloc dissabte 24 de febrer al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

L’equip del centre guanyador, format per Carlota Anadón, Carla Anguita, Bonaventura Pedescoll, Patrícia Sánchez i Ruben Vaz, amb la professora Maria Cucurull com a capitana, representarà l’UdA a la final absoluta de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, que organitza la Xarxa Vives d’Universitats i que tindrà lloc enguany a la Universitat Miguel Hernández d’Elx de l’11 al 13 d’abril. Així ho decidí un jurat plural compost pels especialistes Àlex Lliteras, periodista de Ràdio Nacional d’Andorra, Gualbert Osorio, de l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra, i Joan Sans, cap de l’Àrea de Política Lingüística.

A la fase andorrana de la competició van participar un total de vuit equips de quatre centres educatius: Escola Andorrana de Batxillerat, Col·legi Sant Ermengol, Liceu Comte de Foix i Col·legi Espanyol Maria Moliner. Els equips eren formats per alumnes de batxillerat que durant una jornada van debatre al voltant del tema «L’humor té límits?», aportant arguments a favor i en contra de la polèmica qüestió.

L’activitat permet als alumnes treballar continguts de manera dinàmica i participativa. Les habilitats de comunicació no verbal, la recerca d’informació, l’anàlisi d’una temàtica concreta, i sobretot, el treball en equip generen un espai de formació i aprenentatge excepcional.

 

Altres informacions de la Universitat

  • 27 de febrer defensa del Projecte de Recerca del doctorand Xavier Planas, titulat Contribució al coneixement de la relació entre els noms de lloc i els processos geològics que generen perillEl territori andorrà com a cas d’estudi
  • 2 de març, defensa del Projecte de Recerca de la doctoranda Nadia Azzouz, titulat Impact of Gamification on students’ Foreign Language Anxiety and speaking achievement in Second Language Acquisition
  • 9 de març signatura de conveni de col·laboració amb la Clinique du Soufllé La Solane per estades formatives clíniques a Osseja
  • Assistència a jornades d’educació emocional: Els dies 16 i 17 de març, dues professores del Bàtxelor en ciències de l’educació, Alexandra Monné i Nadia Azzouz van assistir a les XIV Jornades d’Educació Emocional. Aquest esdeveniment es va celebrar a la Salle Bonanova de Barcelona i va comptar amb la presència de grans autoritats de l’àmbit pedagògic com el Rafael Bisquerra. En el programa de les jornades es van oferir conferències, taules de discussió i tallers simultanis molt interessants sobre reflexions, experiències i innovacions en el camp de l’educació emocional.
  • I Jornada AUTEA: Assistència de dues professores d’infermeria a la I Jornada AUTEA (Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra) sobre trastorns de l’espectre autista. 16 març a Andorra la Vella (Montserrat Aldomà i Àngels Jiménez). La inauguració va anar a càrrec del Joan Martínez Benazet director assistencial del SAAS i Sra. Ester Fenoll, secretaria d’Estat d’Afers socials, Justícia i Interior. Va ser una jornada molt enriquidora amb la participació tant de familiars  Associació Aprenem com de professionals psicòlegs i psiquiatres del SAAS, de la Universitat de Barcelona, Hospital Sant Joan de Deu, Mútua de Terrassa, Escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, Hospital Parc Taulí i Fundació Privada Tutelar d’Andorra. Es van fer taules rodones dirigides a professionals i tallers simultanis dirigits a les famílies i als professionals.

 

Agenda de la Universitat

  • 9 de març. Documental i conferència: ‘Diálogos contemporáneos: Portugal y la Gran Guerra’
  • 10 de març. Inici del període de preinscripcions
  • 14-18 de març. Participació al Saló de l’Ensenyament
  • 22 de març. Sessió informativa
  • 6 d’abril. Presentació del Programa NIU (Andorra Telecom)
  • 13 d’abril. Participació al Fòrum Estudiants + Empresa
  • 16-20 d’abril. Lliga de debat universitària
  • 26 d’abril. Diada Universitària