Participació al XVI CONGRESO NACIONAL XI INTERNACIONAL DE HISTORIA DE LA ENFERMERÍA

Els passats dies 28, 29 i 30 d’octubre vam assistir i participar al XVI CONGRESO NACIONAL XI INTERNACIONAL DE HISTORIA DE LA ENFERMERÍA, que es va celebrar a Palma de Mallorca.

La història de la infermeria ens defineix la nostra manera de ser. Des de sempre en les grans tradicions terapèutiques sempre s’ha entès el cuidar com el fonament de l’assistència que respon a la necessitat de la totalitat del ser i no sols a la part malalta de la persona. Cuidar en la seva totalitat és el que fan les infermeres i aquesta és la seva força i el que s’ha volgut apreciar i recollir en aquest congrés (Hernández, 2018).

Hi vam presentar 2 comunicacions:

·         Una infermera pionera en el Principado de Andorra: Rosa M. Mandicó Alcobé.

·         La Enfermería en el Principado de Andorra. Analizando el pasado y construyendo el futuro.

A més a més es va presentar una altra comunicació sobre les Infermeres invisibles, que en un futur pròxim serà un llibre que vol recollir la vida professional de les infermeres, alguna de les quals és d’Andorra, que des de l’anonimat han fet créixer la nostra professió. Aquesta comunicació la va  presentar membres de l’associació FEBE, associació de la qual en som membres i que es dedica a la recerca de la història de la infermeria.

Fruit de les diferents comunicacions presentades en el congrés s’ha editat un llibre titulat Poder e influencia de las enfermeras en la Historia. Aquest llibre el vam adquiririr i en tenim un exemplar a la biblioteca.

Noemí Navais Barbeitos i Olga Travesset Rey

 

Bibliografia.

Claret, A i García M. (2018). Poder e influencia de las infermeres en la Historia. Palma de Mallorca: COIB.